“Gazeteciliğe inandığım için seçmiştim bu mesleği”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Gazeteciliğe inandığım için seçmiştim bu mesleği”
Abone ol

Gazetecilik mesleğinde işsizlik yüzde 35. Çalışan her 10 kişiden biri sendikasız, güvencesiz şartlarda çalışmak zorunda kalırken işini yapmaya çalışan çoğu gazeteci de adliye koridorlarında haberlerini savunuyor. Bütün bu sebeplerden ötürü mesleğini bırakıp başka yollar arayan gazetecilerle konuştuk. Gazeteciler Cemiyeti'nin katkılarıyla...

Haber: Vesile Kardaş – Batman

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in işgücü istatistiklerine göre, işsizlikte en yüksek ikinci oran gazetecilikte. Her dört gazeteciden biri işsiz. 4 yıllık gazetecilik bölümüne başlarken en büyük hedefleri bir an önce iş bulup gerçekleri kamuoyuna aktarmak olan gazeteciler, mezun olduktan sonra eğitimini aldıkları mesleğin pratikte çok daha farklı olduğu gerçeği ile karşılaştıklarını ifade ettiler.

 “3. Sınıfta staj yaparken gazetecilik yapmamaya karar verdim”

Bermal Bingöl, İstanbul Aydın Üniversitesi gazetecilik bölümü mezunu. Bir halkla ilişkiler şirketinde marka yöneticisi olarak çalışıyor. Bermal, staj döneminde yüzeysel konularda yazdığı haberlere bile ciddi müdahaleler ile karşılaşmış. Rutin bir haber yazarken bile ‘bu dili kullanmasak daha iyi olur’ gibi sözler ile sansüre uğradığını belirtiyor. Bermal, gazetecilik mesleğini bırakma sürecinde yaşadıklarını şöyle dile getirdi; 

“Hükümetin tepkisini çekmeyecek bir dil ile haber yazmam isteniyordu. Editör, hükümet karşıtı görünmemek için haberde noktasından tutun kullandığım eklere kadar değiştiriyordu. Okuldan aldığım gazetecilik eğitimi ile pratikteki gazeteciliğin çok farklı olduğunu gözlemledim. Bu yüzden bağımsız bir gazetecilik yapılabileceğine dair inancımı kaybettim. İlkeli bir meslek olan gazeteciliğin Türkiye’de uygulamada çok geçerli olmadığıyla karşılaştım. Eğer farklı şartlar oluşursa bağımsız ve özgür bir iletişim dili sağlanırsa tekrar gazetecilik mesleğine dönmek isterim.”

“En çok istediğim şey mesleğe gönül rahatlığıyla geri dönebilmek”

Onur Keskin, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu, bir araştırma şirketinde araştırma uzmanı olarak çalışıyor. Keskin, mesleği bırakma niyetinde olmadığını ve en çok istediği şeyin eğitimini aldığı, sevdiği ve topluma faydalı haberler yapabileceği mesleğine geri dönmek olduğunun altını çizerek; ücretsiz staj dönemi ve sonrasındaki çok düşük ücretlere çalıştırılmalar yüzünden para kazanabileceği başka mesleklere yöneldiğini söylüyor. Keskin, yaşadığı zorlukları ve sonunda başka mesleğe yönelme sürecini şöyle anlatıyor;

“Staj döneminden sonra iş arayışına girdim. Başvurduğum kurumlar ‘deneme süreci’ diyerek çok uzun süreler ücretsiz ya da çok çok düşük ücretlere çalışmamı istiyorlardı. Bunun iş verenler için ücretsiz çalıştırma bahanesi olduğunu mesleği bilip bilmemekle ilgili olmadığını anlamıştım. Bazen de başvurduğum iş ilanlarından geri dönüş olarak deneyimli birini aradıklarını söyleyenler oluyordu. Yeni mezun olan bizler için iş bulmam bu nedenle daha zorlaştı. İstanbul da yaşıyorum malum burası çok pahalı bir şehir ama başvurduğum işlerde asgari ücret hatta daha düşük maaşlar teklif ediliyordu. Bu paralar ile geçinmek ve ev geçindirmek imkansız. Bu yüzden çok sevdiğim gazetecilik mesleğini bırakmaya karar verdim. Kurumlar, Emek sömürüsüne uğratmadan kişinin kendini mesleki olarak geliştirebildiği bir model geliştirmeli diye düşünüyorum.”

“Gazeteciliğe inandığım için seçmiştim bu mesleği”

Hasan Onur Soysa, Beykent Üniversitesi TV haberciliği ve programcılığı mezunu. Turizm sektöründe çalışıyor. Üniversiteye giderken en büyük motivasyonun gazeteciliğe olan inancı olduğunu belirterek mesleği bırakma sürecini anlattı: 

“Ben mezun olana kadar kapatılan haber mecralarının haddi hesabı yoktu. Bu sebeple şevkim kırılmıştı. Sadece gerçeği yansıttığı için birçok gazeteci tutuklandı. Yayınları da kaldırdı. Yapılan haberlerin geniş kitlelere ulaşma imkanı olmadı. Haberin okuyucuya ulaşılabilmesi engellenince tutuklanmanın da bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Çünkü tutukluluk halinin bile duyulması engelleniyor neredeyse. Gazeteciliğe geri dönmek isterdim ama Türkiye şartlarının düzeleceğine dair pek umudum yok açıkçası.”

Sektördeki iş bulma zorluğu ve aranan uç tecrübe istekleri mesleği bıraktırdı

Yunus Emre Çabuk, Erzurum Atatürk Üniversitesi gazetecilik mezunu. Sigorta Acentesinde Bireysel ve Kurumsal sigortalar kıdemli uzmanı. Mezun olduktan sonra iş arama sürecinde yaşadığı iş bulma zorluğu, aranan eleman niteliklerinde istenen uç tecrübe ve deneyimler, kurumlarda kimi bezdirici tutumların ve çalışma sürelerinin uzun oluşunun mesleği bırakma sebebi olduğunu belirterek işverenin profesyonel muhabirlik yapacak bir gazeteci değil kendi işlerini yapacak ve kendi siyasi düşüncesini yazacak bir çalışan aradıklarını ifade ediyor. Yunus Emre, günümüz şartları değiştiğinde gazetecilik mesleğini yapmak istediğini ise  şu sözlerle aktarıyor;“Özgürlükçü ve gelişime yönelik, halkın sesine kulak veren bir anlayış olması durumunda mesleğe geri dönüş yapmak isterim.”


Yorum Yazın