Greve giden Boeing işçileri, uçak üretim devi tarafından yapılan ve 4 yıl boyunca yüzde 35 maaş artışı içeren yeni teklifi reddetti.
Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Derneği (IAM), üyelerinin yüzde 64'ünün önerilen anlaşmaya “red” kullandığını açıkladı.
İlk teklifin reddedilmesinin ardından 13 Eylül'de başlayan grevde, Boeing'in 30 binden fazla çalışanı yer aldı.
Boeing'in CEO’su Kelly Ortberg, şirketin zararının yaklaşık 6 milyar dolara çıkmasıyla birlikte şirketin bir yol ayrımında olduğunu söyledi.
Teklif ikinci kez reddedildi
Sendika temsilcileri, “10 yıllık fedakarlıkların ardından hala kapatmamız gereken bir mesafe var ve müzakerelere hızla yeniden başlayarak bunu yapabileceğimiz umudunu taşıyoruz. Bu, işyeri demokrasisidir ve bir şirketin çalışanlarına her yıl kötü muamele etmesinin sonuçları olduğuna dair açık bir kanıttır.” açıklamasında bulundu.
Grevdeki işçiler, önerilen bir anlaşmayı resmi bir oylamayla ikinci kez reddediyor. Önceki teklif geçen ay işçilerin yüzde 95'i tarafından reddedilmişti.
Ortberg, şirketi stabilize etmek için çok çalıştığını, ayrıca üretim ve güvenlik endişeleri nedeniyle zarar gören itibarını onarmak için çaba sarf ettiğini söyledi.
Grev, sorunları artırarak üretimi yavaşlattı
Şirketin itibarı, ocak ayında bir yolcu uçağının havada patlaması ve Starliner uzay aracının astronot taşımadan Dünya'ya geri dönmek zorunda kalması sebebiyle zaten zedelenmişti.
Grevin sorunları daha da artırarak üretimde dramatik bir yavaşlamaya neden olduğu belirtildi.
Ortberg, grev sona erse de şirketin fabrikalarını yeniden faaliyete geçirmenin zor olacağı konusunda yatırımcılara uyarıda bulundu.
Şirket, bu ayın başlarında iş gücünün yaklaşık yüzde 10’unu azaltma planını duyurdu. Diğer binlerce çalışanın ise grev nedeniyle zaten sürekli izne ayrılmış durumda olması tedarikçileri de etkiledi.
Ayrıca Boeing, grev gelecek ayın ötesine uzarsa personel çıkarmak zorunda kalabilecekleri konusunda uyarıda bulundu.
Yorum Yazın