Hava kirliliği ve orman yangınları, bunama riskini artırabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hava kirliliği ve orman yangınları, bunama riskini artırabilir
Abone ol

Yeni araştırma, hava kirliliği ve orman yangınlarının, beyin sağlığını etkileyerek bunama riskini artırabileceğini gösterdi. Yüksek PM2.5 risk taşıyor.

Yeni bir araştırma, hava kirliliğine maruz kalmanın ve özellikle orman yangınlarından kaynaklanan kirliliğin, milyonlarca insanın bunama riskini artırabileceğini ortaya koydu. Araştırma, Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda sunuldu.

Çalışma, demans hastalığı olmayan yetişkinlerin 10 yıl boyunca yaşadıkları bölgedeki hava kalitesini inceledi. Araştırmacılar, partikül madde (PM2.5) olarak bilinen, ortalama bir insan saçının çapının 30 katı kadar küçük olan mikroskobik parçacıkların beyin sağlığı üzerindeki etkilerini belirledi. Bu partiküller akciğerlere solunarak kan dolaşımına geçebiliyor.

Özellikle orman yangınlarından kaynaklanan PM2.5'in, diğer hava kirliliği kaynaklarına kıyasla daha yüksek sıcaklıklarda üretildiği, toksik kimyasal karışımının daha yoğun olduğu ve daha küçük çaplı partiküller içerdiği vurgulandı. Bu durum, orman yangını kaynaklı kirliliğin beyin sağlığı için daha riskli olduğunu gösterdi.

Alzheimer Derneği Bilimsel Programlar Kıdemli Direktörü Claire Sexton, "Dünya genelinde artan orman yangınları, beyin sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu bulgular, orman yangınlarını önlemek için politikalar geliştirilmesi ve etkili başa çıkma yöntemlerinin araştırılmasının önemini ortaya koyuyor" dedi.

Ayrıca, ince partikül maddelerin kalp hastalığı ve astım riskini artırdığı da belirtildi. Riskleri azaltmak için, Hava Kalitesi Endeksi 100'e ulaştığında dışarıda N95 maskesi takılması önerildi.


Yorum Yazın