İliç'te Anagold, maddi zorluğu gerekçe göstererek 187 işçiyi işten çıkardı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İliç'te Anagold, maddi zorluğu gerekçe göstererek 187 işçiyi işten çıkardı
Abone ol

İliç Çöpler Altın Madeni’ni işleten Anagold, 187 işçiyi işten çıkardı. Şirket, gerekçe olarak ise maddi zorlukları gösterdi.

Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024’te 9 işçinin toprak altında kalmasıyla yeniden gündeme gelen Anagold firması, 187 işçiyi işten çıkardı. Bağımsız Maden İş Sendikası avukatı Mert Batur, şirketin işçilere bugün itibariyle e-posta atmaya başladığını belirterek, sendikal ayrımcılığa dikkat çekti.

ALINMASI GEREKEN ZORUNLU BİR KARAR’

İşten çıkarılan işçilere şu e-posta gönderildi:

“18.08.2024 tarihli duyurumuzda belirttiğimiz üzere şirketimiz yaşadığı manevi sürecin ardından karşılaştığı maddi zorluklar nedeniyle toplu işten çıkarma kararı alınması zorunluluğu doğmuştur. Üretimimiz durduktan sonraki 6 ay boyunca ücret ve yan haklarınızın eksiksiz için verdiğimiz mücadele ne yazık ki geldiğimiz noktada sizin de toplu işten çıkarma sürecine dahil edildiğinizi üzülerek bildirmek durumundayız. Bu kararın bireysel olarak size yönelik olmadığını, aksine şirketimizin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklar nedeniyle alınması gereken kaçınılmaz bir karar olduğunu özellikle belirtmek isteriz. Şirket olarak, bu kararı almamak ve süreci olabildiğince ertelemek adına tüm alternatifleri değerlendirdiğimizi ancak son çare olarak toplu işten çıkarma yoluna başvurduğumuzu bilmenizi isteriz.”

‘SENDİKAL AYRIMCILIK İHTİMALİ’

Avukat Mert Batur ise Anagold’un haziran ayından önce toplu işten çıkarma için bakanlığına başvurduğuna dair bir bilgi aldıklarını söyledi. Batur, “Prosedür olarak teferruatlı süreç. Hem bakanlığın onay vermesi hem de yetkili sendikanın haberdar edilmesi gerekiyordu. Biz de işçi arkadaşları uyarmıştık. Anagold o dönem, toplu işten çıkarma gibi bir sürecin olmadığını söylemişti. Ancak dün bunun aksi yönde bir mail gönderdiler. Kendilerine göre yasal olmayan bir kriter belirlediler. Bugün itibariyle, işçilere mail atmaya başladılar. Emekliliği gelmiş olanları, disiplin cezası almış olanları, ruhsatı iptal edilen bazı bölümlerde çalışan işçileri çıkarmaya çalışıyorlar. Ancak buralarda geçici ruhsat iptali yapılmıştı. Sendikal ayrımcılık ihtimalini de göz önünde bulunduruyoruz. Taşeronlarla birlikte 3 bin işçi çalışıyor” diye konuştu.

YAKLAŞIK 2 AY ÖNCE ŞİRKETİN YAKIN DÖNEMDE BÖYLE BİR TASARRUFU YOKTU

Anagold firması ise haziran ayında yaptığı açıklamada kısa dönemde toplu işten çıkarma gibi bir planlarının olmadığına dair açıklama yapmıştı: “Şirketimizin geneli için aldığımız her türlü kararın temelinde, öncelikle tüm çalışanlarımızın işlerini kaybetmesinin önüne geçmek olduğu unutulmamalıdır.”


Yorum Yazın