Demokrat Parti kanadında Kamala Harris destekçileri, adaylarını desteklerken ‘Hindistan cevizi ağacından düşmek’ konseptli paylaşımlarda bulunuyorlar. Peki, Kamala Harris bu sözü neden kullandı? ‘Hindistan cevizi ağacından düşmek’ ne anlama ne geliyor?
Oğuz Büber - Muhalif Analiz
Amerikan siyasetinde son günlerin tartışma konusu seçimlerde Cumhuriyetçi Donald Trump’ın karşısında Demokrat Parti’den kim olacağı.
Kulislerde Demokrat Parti adayı olarak ABD Başkanı Joe Biden yerine başkan yardımcısı Kamala Harris’in geleceği konuşulurken; Donald Trump’ın internete düşen bir videosunda da, “Yarışı bırakıyor (Biden için), bu da geriye Kamala’nın kaldığı anlamına geliyor” ifadelerini kullandığı görülüyor. Trump ayrıca, Harris’in Biden’dan daha güçlü bir aday olacağını söylese de muhtemel rakibi için ‘zavallı’ ifadesini kullanıyor.
Kamala Harris’in adaylığına ilişkin biz de detaylı bir içerik hazırlamıştık. Fakat şu an için Biden, adaylık yarışından çekilip çekilmeyeceğine ilişkin sorunlara “kesinlikle hayır” yanıtını veriyor.
Bahsetmek istediğim konu ise ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in adaylığıyla ilgili olarak yayılan internet olayı ya da diğer bir ifadeyle internet geyiği.
Harris destekçileri sosyal medyada ‘hindistan cevizi ağacından düşmek’ konseptli paylaşımlarda bulunuyorlar. Bu paylaşımlar Joe Biden’ın Donald Trump’la gerçekleştirdiği başkanlık tartışmasındaki felaket performansından sonra yapılmaya başlandı. Destekçilerin bu akıma verdiği isim ise ‘Hindistan Cevizi Ağacı Harekatı’.
Peki ama Kamala Harris’in söylediği ‘Hindistan cevizi ağacından düşmek’ ne anlama geliyor?
Harris bu sözü geçtiğimiz yıl (10 Mayıs 2023) Beyaz Saray’da, ABD Başkanı’nın Hispanikler için Eğitimde Eşitlik, Mükemmellik ve Ekonomik Fırsatların Geliştirilmesi Danışma Komisyonu’ndaki yemininde söylemişti.
Eğitim politikasında eşitliğin önemine değinen Harris, mali kaynaklara ve yetiştirdikleri ortama bağlı olarak tüm öğrencilere başarılı olmak için aynı fırsatların sunulmadığına dikkat çekti.
Belirttiğimiz kavramı söylemeden önce konuşmasının sonlara yaklaşırken de “hiçbirimiz sadece bir siloda yaşamıyoruz” ve “her şey bir bağlam içerisinde” dedi ve eğitimde eşitlik yaratmanın; ebeveynlerin, büyükanne ve büyükbabaların, toplumların ihtiyaçlarının karşılanmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.
Annesinin kendisine zor anlar yaşattığında söylediği önemli söz ise şuydu:
“Siz gençlerin nesi var anlamıyorum. Hindistan cevizi ağacından düştüğünüzü mü sanıyorsunuz?”
Kavramın açıklamasını ise kısa ve öze şekilde şöyle yapıyordu Harris: “İçinde yaşadığınız ve sizden önce gelen her şeyin bağlamında var olursunuz.”
İfade kulağa bir deyim gibi gelse de araştırmam sonunda Amerika’da böyle bir deyim olmadığını öğrendim.
Çıkarım yapmak gerekir ise şunları söyleyebiliriz:
Yoktan ‘var’ olmadınız tarzı bir düşünce yatıyor cümlenin temelinde. Burada kastedilen ‘varlık’ ise sadece doğmuş olmak anlamında değil, sizi siz yapan değerler bütünü. Yani; çevrenizden, doğanızdan ve yetiştirilme tarzınızdan bağımsız olan canlılar değilsiniz demek istiyor. Şu anki benliğiniz büyük bir anlatının parçası ve rolünüz kendi açınızdan önemli, ne şekilde olursa olsun temas ettiğiniz herkes ve her şey tarafından etkilenmek de kaçınılmaz olan. Bundan ötürü, anı yaşarken geçmişteki tüm anlar gerçekliğinizin parçası olduğu gibi; bu anınız da gelecekteki gerçekliğinizin bir parçası olacak.
Yorum Yazın