Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Özdağ, yol haritasını Muhalif’e anlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Özdağ, yol haritasını Muhalif’e anlattı
Abone ol

Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, 24, 25, 26. Dönem Manisa Milletvekili, Saadet ve Gelecek Partisi Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, 31 Mart seçimlerinde rakiplerine karşı 31 Mart’ta ipi göğüsleyen isim olmak için hummalı bir seçim kampanyası yürütürken ajandasında, şeffaf ve hizmet belediyeciliği, deprem, işsizlik, kadın, çocuk, engelli, yaşlı ve emekli için hazırlanmış projeler var. Özdağ’ın, Manisa’nın Demirci İlçesine İstiklal Madalyası verilmesini öngören kanun teklifi de Meclis’te.

Hülya Özmen - Muhalif

Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığını açıklayan TBMM Saadet-Gelecek Meclis Grup Başkanı Selçuk Özdağ, şeffaf ve hizmet belediyeciliği yönetim anlayışıyla Manisa’yı yönetmeye talip olduklarını  söyledi. Muhalif’e, özel değerlendirmelerde bulunan Özdağ, Manisa’nın göz ardı edilemeyecek bir deprem tehlikesine dikkat çekerken, ajandasında, deprem, işsizlik, kadın, çocuk, engelli, yaşlı ve emekli için hazırlanmış özel projeler var. 24.25.26. Dönem Manisa Milletvekilliği görevinde gidilmedik köy, çalınmadık kapı, sıkılmadık el bırakmadığını ve Manisalılara hizmet etme yolunda hiç bir siyasi parti ayrımı gözetmediğini kaydeden Özdağ, "Soma’da yaşanan felaketten sonra üyesi olduğum araştırma komisyonunda aylarca çalışarak yanlışları, eksiklikleri ve ihmalleri tespit etmiştik. Neredeyse yaşanan facianın üzerinden 10 yıl geçti ama bir arpa boyu yol alınamadığını üzülerek görüyorum"  açıklamasını yaptı.

Demirci İlçesine İstiklal Madalyası verilmesini öngören kanun teklifi

Selçuk Özdağ, Manisa’nın Demirci İlçesine İstiklal Madalyası verilmesini öngören kanun teklifi de Meclis’te.  Teklifin gerekçesinde, İstiklal Harbinde, Akıncılar bölgesi olarak adlandırılan ve Demirci, Gördes, Selendi, Simav, Kula, Sındırgı, Bigadiç'in dağlık kısmını içine alan bölgede pek bilinmeyen bir destan yazıldığına dikkat çekilirken,  bu destanın Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Bey'in iderliğinde savaşan Demirci Akıncıları olduğu anlatılıyor.

Manisa ilinin Demirci ilçesine istiklal madalyası verilmesi hakkındaki  kanun teklifi ve gerekçesi şöyle:

GENEL GEREKÇE

İstiklal harbinde Akıncılar bölgesi olarak adlandırılan ve Demirci, Gördes, Selendi, Simav, Kula, Sındırgı, Bigadiç'in dağlık kısmını içine alan bölgede pek bilinmeyen bir destan yazılmıştır. Bu destanı yazanlar; Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Bey'in liderliğinde savaşan Demirci Akıncılardır. Tarihçi Cemal Kutay'ın "Hasan İzzettin Dinamo'nun Kutsal İsyan kitabım okumayan İstiklal Harbini biliyorum demesin." diye bahsettiği ünlü "Kutsal İsyan" kitabında İstiklal mücadelemizde önemli rolü olan iki ilçeden özellikle bahsedilmektedir. Bu ilçelerden birisi İnebolu'dur ki, İnebolu, İstiklal Savaşına bizzat iştirak etmemesine rağmen İnebolulu kayıkçılann "cephane taşımakta gösterdikleri gayret ve başarılan" nedeni ile "Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası" ile ödüllendirilmiştir. Bu temel eserde sözü edilen diğer ilçe Demirci'dir.

Demirci ilçesi bağandan çıkardığı bir avuç Akıncısı ile birlikte "büyük Yunan ilerleyişini" Türkmen Dağı eteklerinde ve Simav sırtlarında durdurmuş, bu büyük direniş sırasında Demirci'den ve Demirci'nin köylerinden, Demirci halkı vatanına sayısız Şehit ve Gazi vermiştir. Onların mücadelesi dört bir taraftan Yunan askerleriyle çevrilmiş ve kıskaca alınmış bir ortamda kükremiş bir avuç Türk'ün istiklal mücadelesidir. Yokluk içinde var olma mücadelesidir. Bir buçuk yıl düşman kuşatması altında yok ve yoksul kalmışlar, yalnızca kendi güçlerine dayanmışlardır. Düşmanla 60 defa çarpışmışlar, düşmana 787 ölü 151 yaralı 191 tüfek, 190 esir bıraktırmışlardır. Milli orduya istihbarat sağlamışlar, birçok köyü yağmadan yakılmaktan ve yıkılmaktan kurtarmışlardır. Bulundukları mıntıkada T.B.M.M. adına kurdukları  idare ile (Müstakil Türkiye Cumhuriyeti - Demirci - Gördes - Simav 1921) Akıncılar Töresi ve halk üzerinde Yunanlıların bile kabul ettiği bir Türk varlığı göstermişlerdir.

Akıncılar Bölgesinin komuta merkezi olan Demirci'de kurulan ve bu bölgedeki Müslüman Türk varlığım tescil eden idare mekanizması Akıncılar Komutanı  İbrahim Ethem Akıncı'nın Hatırat Kitabında "Müstakil Türkiye Cumhuriyeti" olarak adlandırılmaktadır. Demirci Akıncılarının kurduğu bu idare mekanizması sayesinde batı cephesinde Yunan işgal hızı azalmış hatta İşgal Komutanları, Akıncılar Komutanı İbrahim Ethem Bey'e kendi yönetim bölgesini tanıdıklarını ima eden, onlarla anlaşma teklif yapan çok sayıda mektup gönderilmiştir.

Demirci Akıncıları, akıncılar bölgesinde asayişi korumuşlar. Köylerde işgali fırsat bilen eşkıyaların kökünü kurutmuşlardır. İçinde çok sayıda kahramanın bulunduğu Demirci Akıncılarının kimi dağlarda yunanla savaşmış kimisi de köy ve şehirlerde kamu otoritesini sağlamışlardır. Sakarya savaşı öncesi Alaşehir yakınlarındaki Killi köprüsünü Yunanlıların mühimmat treni ile birlikte havaya uçurmuşlardır. Ocak 192rden 1922 Ağustos'a kadar sayıları çoğu zaman lOO'ü aşmayan Demirci Akıncılarının peşine Yunan Genel Kurmayı on iki bin kişilik bir Yunan tümenini takmış ve bu Yunan tümeni batı cephesinde tüm birlikleri ile savaşan Yunan birliklerine destek verememiş, Demirci Akıncılarının takip nedeniyle saf dışı kalmıştır.

Demirci Akıncıları, bir kaymakam ve onun liderliğinde toplanmış Akıncı Balkanlardan özellikle Selanik bölgesinden gelen birçok vatansever kahramana Demirci halkı kucak açmış ve Demirci hem Balkanlardan gelen hem de çevre vilayetlerden gelen asker ve sivil kahramanların kucaklaştığı Ege'nin Kartal Yuvası olmuştur. Demirci Kaymakamı ve Akıncılar Kumandanı İbrahim Ethem Bey aynı zamanda İstiklal Mücadelesini gün gün anlatan "Demirci Akıncıları" kitabının yazarıdır. İbrahim Ethem Bey savaştan sonra 3 harp madalyası (ikisi kırmızı şeritli) almıştır.

ibrahim Ethem'in Demirci Akıncılar sadece bir mücadelenin fitilini ateşlememişler, aynı zamanda bu kıvılcımı düşmanı yok edecek olan alevlere çevirmişlerdir. Tarihi şan ve şerefle dolu aziz milletimizin yurdun dört bir yanında yaktığı istiklal meşaleleri batının doğusu Demirci ilçemizde Akıncı dedelerinden aldığı ilham, iman ve şevkle daha da gür yanmış ve yanmaya devam etmektedir. Bu vesile ve gerekçelerle Yüce Meclisimiz tarafından Demirci halkımıza tensip buyrulacak olan İstiklal Madalyamız ebediyen ilçemizin sinesinde muhafaza edilecektir.

Selçuk Özdağ kimdir

28. dönem Muğla Milletvekili

Öğretim Üyesi; Manisa Gençlik ve Spor Akademisi, Dokuz Eylül Buca Eğitim Fakültesi ve AÜ Tarih Bölümünü bitirdi. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora yaptı. 2012 yılında doçent oldu.

Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğü ve Basın Yayın Enformasyon İzmir İl Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Fakültesinde öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak görev yaptı.

 24, 25 ve 26. Dönemlerde Manisa Milletvekili seçildi. TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Çevre Komisyonu üyelikleri yaptı.

Darbeleri Araştırma Komisyonu Üyeliği, Soma Maden Kazası ve Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Üyeliği ve 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkan Vekilliği görevlerini ifa etti. Kurucuları arasında olduğu Gelecek Partisinde Genel Başkan Yardımcısı olarak görev aldı.

 


Yorum Yazın