Organ Bağışı Haftası’nda Kornea Nakli Umut Işığı Olabilir
Tıbbı tedavi yöntemleri kullanılarak tedavi edilemeyen bazı durumlarda organ nakli yöntemine başvurulduğunu belirten Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Organ nakli sayesinde birçok insan hayata yeniden tutunabilmektedir. Bazı göz hastalıkları ve kazalar sebebiyle görme yetisini kaybeden bireylerde de kornea nakli umut ışığı olabilmektedir. Bu sayede birçok hasta yeniden ışığa kavuşabilmektedir. Unutmayalım ki görme engelli bir birey ailesini de engelli hale getirir. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.
Türkiye'de organ ve kornea nakli sayılarında kaydedilen artış, umut verici bir tablo çiziyor ancak hala yeterli seviyede değil. 2002 yılından 2023 Kasım ayına kadar Türkiye'de gerçekleştirilen toplam organ nakli sayısı 74 bin 704 oldu. Bu nakillerin; 52 bin 258'ini böbrek, 20 bin 671’ini karaciğer, bin 210’unu kalp, 320’sini akciğer, 198’ini pankreas ve 47’sini ince bağırsak nakilleri oluşturmaktadır. 2010 yılından 2023 Kasım’a kadar kornea nakilleri ise 37 bin 666 vakaya ulaştı.
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 2023 Kasım ayı itibarıyla, böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 24 bin 449, karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 2 bin 600, kalp nakli bekleyen hasta sayısı bin 422, akciğer nakli bekleyen hasta sayısı 204, pankreas nakli bekleyen hasta sayısı 277 ve kornea nakli bekleyen hasta sayısı 4 bin 119'dur.
Göz Nakli Bekleyen Yüzlerce Hasta Uygun Donör Arıyor
Organ bağışının önemini ve nakil sayılarındaki artışın toplumsal bilinç ile birlikte yükselmesi gerektiğini söyleyen Dünyagöz Etiler Hastanesi Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, kornea hakkında bilgiler bahsetti.
“Kornea, gözün en ön kısmında yer alan, ışığı odaklama ve gözü dış etkenlerden koruma görevine sahip, görme işlevinde büyük rolü olan, gözün eğimli saydam tabakasıdır ve gözün en önemli kırıcı merceğidir. Korneanın saydamlığı birçok hastalık tarafından bozulabilir. Bu hastalıklar doğuştan, genetik kökenli veya mikrobik olabilir” diyen Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, dünyada milyonlarca insan keratokonus, kornea ödemi, korneanın mikrobik ülserleri, kazalar sonucu gelişen lekeler ve kalıtsal kornea distrofileri gibi hastalıklar sebebiyle görme yetisini kaybetmektedir. Bu hastalıklar ihmal edildiğinde geri dönüşü olmayan görme kayıplarına yol açmaktadır. Görmenin geri kazandırılamadığı aşamaya gelindiğinde ise, görme kaybına neden olan hastalığa göre kornea nakline başvurulabilmektedir. Halk arasında göz nakli olarak bilinen tedavi aslında kornea naklidir. Kornea nakli, korneanın hasar gördüğü veya hastalıklı olduğu durumlarda alıcı korneasının, bağışlanmış sağlıklı kornea dokusu ile değiştirilmesi işlemdir. Bu nedenle kornea naklinde de doku bağışı kornealar, çok sayıda kişinin görme yetisini yeniden kazanmasına yardımcı olur” şeklinde konuştu.
Ülkemizde organ ve doku bağışı oranlarının hala istenen seviyede olmadığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Bu durum, organ nakli bekleyen hastalar için ciddi sorun oluşturduğu gibi kornea nakli bekleyen hastalar da ciddi problemler yaratıyor. Sağlık Bakanlığımız toplumsal duyarlılığın artması, daha çok organ ve doku bağışı yapılması konusunda büyük çaba sarf etmekte ve her geçen yıl daha çok hastanın daha kısa sürede, sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Organ Bağışı Haftası’nda organ ve doku bağışının yaygınlaştırılması ve bilinçlendirme kampanyalarının artırılması bu nedenle hayati önem taşımaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın