Her şey 2008 yılında terörle mücadele için Türkiye’nin İsrail’den Aerostar ve sonrasında Heron isimli insansız hava aracı (İHA) satın almasıyla başladı. Terörle mücadelede istihbarat ve taktiksel avantaj sağlaması için alınan hava araçları beklenen randımanı sağlayamadı. İsrail’in gönderdiği araçlar ya düştü ya da arızalandı. Filistin ve Mavi Marmara’dan dolayı gerilen ilişkilerde tuzu biberi oldu. İsrail ile anlaşma rafa kaldırıldı.
Mayıs 2012 yılında ise dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet ÖZEL, silahlı Amerikan predatörlerini TSK envanterine katmak niyetiyle dost ve müttefik ülke (!) A.B.D’ye gitti. Ancak bu ziyaretin neticesiz kalması, A.B.D Kongre’sinin silahlı predatörlerin Türkiye’ye satılmasına engel olması bardağı taşıran son damlaydı. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri yerli çözümleri hızlandırmış, bu kapsamda TUSAŞ’ın ANKA isimli projesi başta olmak üzere yerli ve milli üretimlere büyük önem vermişti. Nihayetinde kendi göbeğini kendi kesti.
En önemli başarıyı ise Necmettin ERBAKAN’ın İTÜ makine mühendisliğinden öğrencisi ve Baykar (Bayraktar Kardeşler) Teknolojinin kurucusu olan rahmetli Özdemir BAYRAKTAR gerçekleştirdi. Baykar; ‘’Türkiye’nin ilk Milli S/İHA’larını geliştiren teknoloji şirketi’’ sloganıyla ve silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2 (Taktik Blok 2) markasıyla askeri teknoloji alanında önemli bir konuma yükseldi. Bayraktar’ın başarısı Dünya medyasının ilgi odağı haline geldi. Başta Time, Washington Post, Al Jazeera, New York Times, Alman Bild gazetesi ve Fransız Le Figaro övgü dolu haberler paylaştılar.
Bayraktar TB2’nin kariyer yolculuğu
Güneydoğu’da PKK terör örgütüne karşı ilk defa kullanılan Bayraktar TB2’ler 2016 yılında Fırat Kalkanı Harekatıyla IŞİD’e karşı, 2018 yılında Zeytin dalı harekâtı, 2019’da Barış pınarı harekâtıyla PYD’ye karşı ve 2020 yılında Bahar Kalkanı harekatıyla Suriye Esed yönetimine yönelik başarılı bir şekilde kullanıldı.
Libya ve Karabağ’da ki savaşın kaderini değiştirdi.
Özellikle Türkiye’nin Libya’da müttefiki olan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı darbe girişiminde bulunan General Hafter başkent Trablus’a kadar gelmiş nihai sonuca ulaşacakken, Türkiye’nin karşı hamleleri ve sahada Bayraktar TB2’lerin kullanılması sonucu Hafter çekilmek zorunda kalmıştır.
Ermenistan ile Azerbaycan arasında 30 yıldır süregelen Karabağ meselesinin yeniden savaş boyutuna geçmesiyle birlikte Türkiye, Azerbaycan’a siyasi ve askeri anlamda destek sağlamış Rus hava savunma sistemlerini kullanan Ermenistan’a yönelik Bayraktar TB2’nin sahaya girmesiyle; 45 günde 772 Ermeni hedeften 535’i yok edilmiştir. Ermeniler ise TB2 karşısında neye uğradıklarını şaşırdılar. Öyle ki Google arama motorunda TB2’yi en çok Ermeniler’in arattığı ortaya çıktı. TB2’nin hedefleri vururken kayıt edilen görüntülerinin ayrıca servis edilmesi Azerbaycan halkına ve askerlerine moral sağladığını da es geçmeyelim.
Savaşın kaderini Azerbaycan’dan yana değiştiren Bayraktar TB2 ‘’Karabağ Fatihi’’ lakabını almakla kalmadı mimarı Selçuk Bayraktar’a Azerbaycan Lideri İlham Aliyev tarafından bizzat şeref madalyası verildi.
Yeni nesil savaş teknolojisi Bayraktar şimdi de Ukrayna’da
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, geçen yıl yaptığı açıklamada, ellerinde 12 adet TB2 SİHA olduğunu belirtmiş, 2022 yılında 24 adet daha almayı planladıklarını açıklamıştı. Hatta TB2’lerin Ukrayna’da üretilmesi konusunda anlaşmaya bile varılmıştı. Fakat Rusya 24 Şubat 2022 tarihi saat: 06:00 itibariyle düğmeye basmış ve işgal girişimini başlatmıştı.
Ukrayna’nın elinde bulunan TB2’lerin işgal girişimine karşı çok büyük işler başardığını Rus zırhlılarının avlanmasıyla net bir şekilde görebiliyoruz. Ukrayna, TB2 sayesinde ayrıca istihbaratta sağlıyor. TB2 belirlediği koordinatları Ukrayna topçu birliklerine veriyor onlarda Rus konvoylarını paramparça ediyorlar. Bu imha görüntülerinin paylaşılması Ukrayna askerlerine moral oluyor. Ukrayna psikolojik harbide kazanmaya çalışıyor.
Örneğin ‘’Bayraktar’’ şarkısının yapılması, Kiev hayvanat bahçesinde yeni doğan Lemur’a ‘’Bayraktar’’ isminin verilmesi ve Ukrayna’nın üst düzey askeri yetkililerinin TB2’lere övgü dolu paylaşımları, dev güç Rusya’ya karşı verdikleri onurlu mücadelede TB2’lerin ne kadar katkı sağladığını gösteriyor. Gerçi Türk kamuoyu bu övgülere temkinli yaklaşıyor. Rusya ile aramızın açılacağı düşünülüyor ancak şu da bir gerçek Türkiye’nin yıllardır başına bela edilen Pkk terör örgütüne silah sağlayan ülkelerden birinin Rusya olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.
6 Aralık 2015 tarihinde Rus savaş gemisinin İstanbul boğazını geçişi esnasında güvertedeki Rus askerinin poz verdiği güdümlü füze SA-18’in, Pkk tarafından 13 Mayıs 2016 tarihinde Çukurca’da kobra helikopterimizi düşüren aynı tip SA-18 güdümlü füze olduğunu hatırlayalım.
Selçuk BAYRAKTAR hedefte
Yerli ve Milli başarının mimarı olan Selçuk Bayraktar ise birçok kesimin hedefinde bulunuyor. Pkk’nın ölüm listesine eklediği ve Karabağ savaşında ki başarısından dolayı MIT’de (The Massachusetts Institute of Technology) Akademisyenlik yapan Max Tegmark’ın, ‘’Selçuk Bayraktar’a MIT’de eğitim verdiğimiz için utanıyoruz.’’ diyerek batı medyasına yaptığı açıklamalarıyla bir karalama kampanyası başlatması bunu gösteriyor.
Türkiye, Haluk ve Selçuk Bayraktar kardeşlerin yanında olmalıdır. İlk motorlu uçağı Wright Kardeşler buldu biliyoruz ve hepimiz tanıyoruz. Türk havacılığında önemli başarılara imza atan Bayraktar kardeşleri de tanımalı ailesinin vatansever ve idealist bir aile olduğunu bilmeliyiz. Bunu sadece biz değil Ergenekon ve Balyoz kumpas davalarında yargılanan komutanlarımız da dile getiriyor. Rahmetli Özdemir Bayraktar o süreçte komutanlarımıza çok destek olmuştu. Meyve veren ağaç taşlanır ama bu sefer taşlanmamalı...
Yorum Yazın