32.Gün belgeseli, Erdoğan’lı yıllar 9.bölümü gibi günler yaşıyoruz. Değerli vaktinizi almayacağım çok fazla. Ancak 24 yaşında birisi olarak hayatımız boyunca yükünü hissedeceğimiz bir konuya değinme ihtiyacı duyuyorum.
Uğruna E-devlet sitesinin çöktüğü, federasyonların kurulduğu EYT nihayete erdi. 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin, "Milletimin zararına olan bir şeye seçim kaybetsek de yokum." açıklamasını yapmıştı. Ancak yasalaştı 3 Mart günü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na göre; Düzenlemeden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı kaydedilen açıklamada, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanların yaş sınırı bulunmaksızın, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetilmeden emekli olabilecek.
EYT'yi biraz detaylandırmak gerekirse; Bu tarihten önce ilk sigorta girişini yaptıranlar prim günü olan 5000 gün sayısı ve 25 yıl sigorta süresini tamamlayınca emekli olmaya hak kazanıyordu. 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle;
- 5750 gün prim ödeme
- 55 yaş
- 25 yıl sigortalılık (erkeklerde)
- 20 yıllık sigortalılık (kadınlarda)
şartlarını yerine getirdiği takdirde emekli olabiliyordu.
Prim günü aynı kaldı, yaş sınırı kalkmış oldu. EYT mağdurları 99 öncesine göre 750 gün fazladan prim günü bulunuyor. 99 öncesi çıraklık ve staj başlangıçlarının sayılması ve 5000 prim gün sayısı AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Ekonomi bu yükü kaldırır mı?
İktidar odasını toplamaya çalışan çocuk misali bütün pislikleri yatağın altına ittirdi. Sınırsız para basan merkez, arka kapıdan döviz satışları sonrası KKM ile resmiyet kazanan bu serüven devamında Rusya’nın borçları hangi şartlarda ertelediğinin bilinmediği bir yere geldi. Bir de SWAP’lar var tabii. Sonuç: 44 Milyar dolar içeride Merkez Bankası. Halterdeki bütün ağırlıklar doluyken psikolojik ve maddi zayiatını bilemediğimiz deprem felaketi yaşandı. Öncesinde verilen EYT sözü felaketten 3 hafta sonra mecliste kabul edildi.
42 yaşında emekli olan birini gelecek nesiller nasıl besleyecek? Daha önemli sual, zaten asgari ücretin altında emekli maaşı veriliyor. Yıllar geçtikçe artış düşecek. Eriyip gidecek. Emekli aylığı yetmeyenler tekrar çalışma hayatına geçmek isteyecek. Bu da işsizliği etkileyecek.
Enflasyon rakamları ve nakit açığı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 enflasyon hedefini %20 olarak açıklamıştı. Yılın ilk iki ayı bu hedefin yarısı olan %10 kotasına ulaşıldı bile. ENAG’a göreyse %20’ye çok daha yakın. Hiçbir anlamda hedef tutturamayan, hatta hedefin yakınından bile geçemeyen ekonomi yönetimi Hazine Nakit Dengesin’nde de çuvalladı. Sadece ilk iki ayda verilen açık, 2022’nin tüm yılki açığını geçmiş durumda.
Seçim ekonomisi sath-ı mailinde para daha hoyratça harcanır. Ancak mevcut iktidar her yıl bütçede daha büyük yanık izleri bırakarak seçim zamanına para bırakmadı. Ne de olsa dükkân bizim. Matbaaya gidip basarız sıcak sıcak.
Seçimi sürekli aday üzerinden okuyanların tekrardan odağını ekonomiye çevirmesi gerekiyor. 2018 sonrası birike birike büyüyen kriz ortamı yetmezmiş gibi önce COVID, daha sonra deprem felaketiyle arşa çıktı. Faiz ve KKM gibi iktisadi araçları mümkün olan en yanlış biçimde kullanan yönetim seçim için en doğru kararı en yakın tarih olan 14 Mayıs olarak belirledi. Bu şartlarda bile seçim ortadayken uzun vadede risk unsur olan EYT’nin, sırf kişisel ajandalar ve hırslar uğruna yapıldığını anlıyoruz.
Seçim sonrası bu faturayı kim ödeyecek? Tabii ki de her faturayı ödediğimiz gibi halk…
Saygıyla
Gazeteciliğin onurunu koruyan, ÇGD Genel Başkanlığı'nın yanı sıra en zor dönemde ateşten gömlek giyerek RTÜK üyeliği yapan kıymetli ağabeyim duayen gazeteci İsmet Demirdöğen’i kaybettik. Medya sektörünün yeniden hak ettiği yerlere geleceğinden ümidini kesmeyen demokrasinin savunusu bir ismi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Savunduğun değerleri yaşatacağımızdan hiç şüphen olmasın…
Yorum Yazın