Seçkin Çakmak

Seçkin Çakmak


Hintlilerin egemenliği

Hintlilerin egemenliği

Dünya’da kaç milyon Hintli var?

Şaşıracaksınız çünkü dünyanın en kalabalık nüfusun Çinlilere ait olduğunu biliyorsunuz ancak tahminlere göre 2023 yılında Hintliler, Çinlilerin nüfusunu geçecek!

Şu an için Dünyamız da 1 Milyar 417 Milyon Hintli nüfusun var olduğu ve her an artmaya devam ettiği biliniyor. Çin’in nüfusu ise 1 Milyar 439 Milyon ve Çin’in doğurganlık oranı CIA raporuna göre Hindistan’ın çok gerisinde, yani 2023 yılında Dünyanın en kalabalık ülkesi neresi diye bir soru geldiğinde cevap vermek için iki kere düşünmeniz de fayda var.

2023 yılında dünya nüfusunun 8 Milyara çıkacağı düşünülürken bu sayının 5’te 1’ini Hintliler oluşturuyor. Nüfusun güç olduğu bilinen bir gerçek ancak nüfusun nitelikli olması da önemli. Hindistan’ın nitelikli nüfusu var ancak kendi ülkelerinde bir başarı hikayesi yazamıyorlar. Neden? Çünkü Hindistan’ın güçlü ekonomik ve ticari bir yapısı yok. Özel sektörün finansal gücü zayıf ve devlet daha çok kendi şirketlerine finansal destek sağlıyor. Kendi ülkelerinde başarı hikayesi yazamayan Hintliler ise özellikle A.B.D.‘de çok önemli kurumların üst konumlarında yer bulabiliyorlar.

Hintli CEO’lar

Birçok ünlü teknoloji firma CEO’sunun (Şirketin en üst düzey yöneticisinin) Hint kökenli olduğunu biliyor muydunuz? Örnek vermek gerekirse Google’ın 2015 yılından beri CEO’su 50 yaşındaki Sundar Pichai, Twitter’ın Kasım 2021 yılından beri CEO’su yazılım mühendisi Parag Agrawal ve Microsoft’un 2014 yılından beri CEO’su Satya Nadella Hintli ve dahası da var;

Arvind Krishna (IBM)

Sanjay Mehrotra (Micron)

Shantanu Narayen (Adobe)

Jayshree Ullal (Arista Networks)

Vasant Narasimhan (Novartis)

Rajeev Suri (Nokia)

Ajay Banga (Mastercard)

Indra Nooyi (PepsiCo)

Laxman Narasimhan (Starbucks)

Leena Nair (Chanel)

Trilyon dolarlık şirketlerin yönetimi Hintlilerin elinde, çalışanlarını siz düşünün…

Silikon vadisinde birçok kurulan yeni şirketlerde Hintlilerin payı büyük, NASA’da ki 10 Bilim adamlarının yarısı ve Amerika’da ki doktorların %40’a yakını Hint asıllı!

Peki bu başarı tesadüfi mi?

Malcolm Gladwell’in sözüyle açıklayalım; ‘’Başarı bir tesadüf değildir. Öngörülebilir ve güçlü bir dizi koşul ve fırsatlardan ortaya çıkar.’’

Hintliler; kalabalık nüfusta iyi bir konum elde edebilmek için çetin bir rekabetin içine daha küçük yaştayken atılıyor. Bu rekabet onları daha çok kamçılıyor. Ülkelerinde ki fakirlik neticesinde kısıtlı imkanlarla bir başarı elde edebilmek için sınırları zorluyorlar. Hindistan’da çok çeşitli dinlerin ve dillerin varlığı Hintlilerin farklı ortamlara kolay adapte olmasını da sağlıyor. En çarpıcısı ise bana göre kast sistemi, halen Hindistan’da varlığını sürdüren Kast sistemi Hintlilerin genlerine işlemiş açıkçası köle gibi çalışma profillerinin buradan geldiğini söylersek yanlış olmaz. Öyle ki Amerika’daki genel kanı ‘’Hintli çalışanların firma sahiplerinden bile daha fazla çalıştığı’’

Sözün kısası batı desteğini alan Hindistan’ın Çin’i ilerleyen yıllarda geçmesi gayet mümkün potansiyelleri yüksek yeter ki iyi yönetilsinler. Amerika’nın Çin’e karşı alternatif bölgesel güç olarak gördüğü Hindistan’la şimdiden hem askeri hem de uzay alanında iş birliği içine girdi.

İş dünyasında ve özellikle Teknoloji alanında güzel işler çıkaran Hintlilerin egemenliği yadsınamaz bir gerçekken kendi ülkeleri Hindistan bunu sağlayabilir mi?

Çinlilerin süper güç olacağı öngörülürken Hindistan bir sürpriz yapar mı?

Netice itibariyle Hindistan ve Çin Himalayalardan kaynaklı 1962 yılında ki gibi yine savaşır mı?

İlerleyen yıllarda; bu iki teknoloji konusunda gelecek vaat eden ulusların akıbeti merak konusu…

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar