Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu


Pentagon’un bir taşla iki kuş vurma planı

Pentagon’un bir taşla iki kuş vurma planı

Amerikan Forbes dergisinde Ukrayna savaşıyla ilgili dikkat çekici bir makale yayımlandı. “Bir Taşla İki Kuş Vurmak” başlıklı yazıda Pentagon’un, Ukrayna hava savunması için Türkiye’nin üç yıl önce Rusya’dan satın aldığı S-4oo füzelerinin gönderilmesi karşılığında Ankara’nın yeniden Washington’ın “gözüne girebileceği”ne işaret edildi.

Yazıda Rusya’yla savaşında Ukrayna’ya Polonya’dan Mig-29 jetleri gönderilmesi  teklifinin ABD tarafından kabul görmediği, bunun üstüne Yunanistan’ın 1996’da Rusya’dan satın aldığı, şu anda Girit adasında konuşlu S-300 hava savunma füzelerinin gündeme geldiği, ancak Atina Hükümeti’nin buna yanaşmadığı yer alıyor. Yazıya göre bu seçenekler işe yaramayınca akıllara Türkiye’nin üç yıl önce Rusya’dan satın almasıyla birlikte Washington’ın kızgınlık şimşeklerini üzerine çekmesine sebep olan S-400 hava savunma sistemi gündeme geldi.

Yazı şu cümlelerle sürüyor:

“Şimdi Amerikalı diplomatlar, Türkiye’nin Rusya’yla dansına son verip halihazırdaki en gelişmiş hava savunma sistemini Ukraynalılara verme yollarını araştırıyorlar.Türkiye 2019’da Rusya’dan S-400’leri aldığında Washington buna fena halde içerlemişti.

Türkiye’ye misilleme olarak Washington Ankara’yı F-35 savaş uçağı programından çıkarmış, üstüne bir de ciddi yaptırımlar uygulama kararı almıştı. ABD Yönetimi, S-4oo’lerin Türkiye topraklarından tamamıyla uzaklaştırılmadan Ankara’ya uygulanan yaptırımları kaldırmayacağını da açıklamıştı. Ankara bu teklifi kabul ederse hem Kiev Hükümeti’ne çok gelişmiş bir hava savunma sistemi göndermiş hem de ABD’nin yaptırımlarından kurtularak F-35 programına yeniden dahil edilmiş olacak. Ankara belki hemen F-35 programına dahil edilmeyebilir, ancak geçtiğimiz ekim ayında ABD’den istediği 40 adet geliştirilmiş F-16 savaş uçaklarını alabilir. Buna ek olarak ABD Türkiye’ye S-4oo’leri gönderme karşılığında Patriot füzelerini de gönderebilir. “

Ankara’nın bir süredir Rusya’yla oynadığı oyundan vaz geçmesi halinde Moskova’nın buna fena halde içerleyeceğinin altı çizilen yazıda şu ifade kullanılıyor:

“Moskova Yönetimi zaten Türkiye’nin Ukrayna’ya gönderdiği Bayraktar SİHA’larından fena halde rahatsızdı. Üstelik geçen ekim ayında Donbas bölgesinde Bayraktar SİHA’ları bir Rus howitzer’ini vurmuş, bu olay Ankara’nın Moskova’nın kızgınlık şimşeklerinin hedefi haline gelmesine yol açmıştı. Moskova’yla Ankara arasında meydana gelen bu gerginlik üstüne Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Bayraktar SİHA’larının Ukrayna’ya gönderildiğini, ancak bunların satışından sonra artık Türk SİHA’ları olarak kabul edilemeyeceği gibi bir savunma yapmıştı.”

Göründüğü kadarıyla Ukrayna Savaşı uzadıkça işler iyice çetrefilleşiyor ve dikkatler Türkiye üstünde yoğunlaşıyor. Ankara 2019’da S-4oo’leri almaya karar verdiği zaman diplomatik gözlemciler ve Dışişleri’nin AKP Hükümeti tarafından “monşerler” olarak aşağılanmaya çalışılan büyükelçileri NATO müttefiki Türkiye’nin ittifakın sistemlerine uymayan S-4oo’leri almasının sakıncalarını dile getirmiş, ancak “dediğim dedik, öttürdüğüm düdük” siyasetini ikna edememişlerdi.

Bugün görünen o ki bu S-4oo savunma sistemi Türkiye’nin başına epeyce iş açacak. Diyelim ki Ankara S-4oo’leri Ukrayna’ya göndermeyi kabul etti, karşılığında da Washington tarafından ödüllendirildi. Peki bu durumda Moskova’nın hamlesi ne olur dersiniz? Büyük bir memnunlukla olan biteni izlemekle mi yetinir yoksa Ankara’yı cezalandırma yolunu mu seçer? Bu cezalandırma da, öyle görünüyor ki  ekonomik yaptırım uygulama biçimiyle kalmaz Türkiye’yı Ukrayna Savaşı’nın taa merkezine oturtabilir. Benden söylemesi.  

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar