Hollywood şöhreti ile siyasete atılmak Amerikada bir gelenek olmuş adeta. Sinemadaki şöhretlerini oya çevirme konusunda çok eskilere giden bir gelenek sanki, her seçimde şöhretlerden bir kaç tanesini görmek mümkün. Geçmiş uygulamalara bakarsak bazı Hollywood aktörleri arasında yerel yönetimlerde, bir kısmını bazı küçük kentlerin belediye başkanlıklarında görev almış epey tanınmış isim var. Bunlardan bazıları Cumhuriyetçi bazıları da Demokrat partiden aday olan değişik sanatçılar oldu. Bunlar arasında sadece ünlü sanatçı Clint Eastwood bağımsız olarak politikaya girdi ve Kaliforniyada San Diego şehrinin yakınlarındaki Carmel isimli çok pahalı evleri ile meşhur bir kasabanın belediye başkanı oldu 1986-1988 yılları arasında.
Bır diğer Hollywood şöhretlisi olan Aktör ve şarkıcı Sonny Bono ünlü Kaliforniya Palm Springs kenti belediye başkanı oldu Cumhuriyetçi parti adayı olarak 1988-1992 yılları arasında. Ama Hollywoodlu siyasilerin en meşhuru ise Aktör Ronald Regandır. Cumhuriyetçi partiden Kaliforniya valisi seçildi ve 1967-1975 yılları arasında ülkenin en zengin eyaletini yönetti. Regan ayrıca ideolojik olarak serbest ticaret rejiminin savunucusu ve koyu bir muhafazakar tanındı. Kaliforniyada kazandığı başarı ona Beyaz Sarayın kapısını açtı ve 40ıncı ABD Cumhurbaşkanı olarak 1981-1989 yılları arasında görev yaptı. Aradan geçen yıllara rağmen onun eski İngiliz başbakanı Margaret Thatcher ile paylaştıkları serbest ticarete dayalı ekonomik görüşler hala Cumhuriyetçi partinin değer verdiği ideolojik ilkeler arasında sayılır.
Gene beyaz perdeden bir başka aktör Arnold Schwarzenegger gene Cumhuriyetçi partiden Kaliforniya valisi seçilir yıl 2003-2011. Sinemadaki konuşma şekli ve aksan farklılığına rağmen başarılı bir valilik yaptı ve iki devre görevde kaldı.
Aktör ve TV sunucusu Jerry Springer de siyasete giren şöhretlerden. Ohio eyaletinin Cincinnati kenti belediye başkanlığını kazandı yıl 1977-1978.
VE TEKSAS VALİLİĞİ İÇİN BİR TEKSASLI
Matthew McConaughty Hollywood’un yeni şöhretlerinden bir Teksaslı, University of Texas at Austinden mezun. Şimdilerde University of Texas at Austin de aktörlük dersleri veriyor yarı zamanlı olarak. 1969 Texsas Uvalde kasabasında doğan sanatçı aktörlük hayatına 1991 yılında başladı.
Mathew McConaughty kendi yazdığı bir davranış kitabı Green Lights- Yeşil Işıklar en çok satan kitaplar arasında. Çok değişik karakterleri canlandıran sanatçı 2013 yılında bir AIDS’li hastayı canlandırdığı Dallas Buyer’s Club filmiyle en iyi aktör Oscar ödülünü aldı. 1969 doğumlu aktör Teksas Üniversitesi -Austin mezunudur. Youtube sayfasında değişik sunumlar yapan aktörün kayıtlı 629 bin takipçisi bulunmaktadır. Facebookta ise takipçi sayısı 5 buçuk milyon civarındadır.
Son yapılan bir kamu oyu yoklamasında genç aktörü destekleyenlerin oranı tüm Teksas seçmenlerinin yüzde 45 oranında. Halen Teksas Valisi olan Greg Abbott’un şu andaki desteğinden daha yüksek. Genellikle Demokratlardan destek alan aktöre Cumhuriyetçi partiden de oy verebileceğini söyleyen çok seçmen de var.
Bizim ülkedeki sanatçılar ile ABD deki sanatçılar arasında karşılaştırma yapmak bile çok zor. Siyasi partiyi partinin ideolojik değerlerine bakarak ve bu konuda bir ideolojik yakınlık duymak bir yana, sadece duygusal nedenlerle liderlere gönülden bağlı oldukları siyasetçiyi yalakalık düzeyinde kusursuz buldukları da bir gerçek. Bunun en son örneğini saray toplantılarının kıdemli kendini sanatçı sayanlarda gördük.
Bakalım gelecek zaman ne gösterecek? Hem Teksas için hem bizim için.
Yorum Yazın