Yazmaya başladığımda şöyle bir soru gelmişti , ‘’Yazdıklarını hangi kelimeler ile ilişkilendirirsin? ‘’ Ben de ‘’renkler, ilişkiler, mekânlar ‘’ dedim.
Evet, buraya kadar her şey benim anlatmak istediklerim ile örtüşüyordu ve hayatımızda pandemi gibi bir gerçek girdiğinde bile doğada olanı alıp mekânların içine koymak ve insan ile ilişkilendirmek hem kolay hem de ilham verici geliyordu. Biraz alıştığımız hatta kendimizce yöntemler geliştirdiğimiz pandemi bize çok şey öğretti insan görmediği şey ile daha güvenli bir ilişki kuruyor bence, kendince yorumlayarak baş ediyor etmesine de gözü ile gördüğü sel, yangın, deprem gibi felaketlerde ise çok çaresiz kalmıyor mu sizce de? İşin ilginci bu üç felaket şekli doğanın insana yaptığı değil de insanın doğaya yaptığının ağır cezası olarak dönüyor. Bu felaketi ne yazık ki insan kendi çağırıyor hayatına dere yatağına evini, ormanın kıvılcımına yetişilemeyen çaresizliğini, bile bile kumdan evler yaparak depremin ağır yükünü alıyor hayatının tam merkezine ve yaşıyor ne yazık ki yaşamaya çalışıyor.
Çok isterdim renklerin bin bir tonunu yaşam alanlarını anlatan ilham veren fikirler vermek .. Vereceğim de ama biraz daha en azından bilgimin olduğu bir konu ile devam etmek geliyor içimden ve şöyle etrafınıza bakmaya davet etmek istiyorum. Bu günkü konum deprem !!!
DEPREM KUŞAĞI TÜRKİYE DE İÇ MEKANLARDA DİKKAT EDİLMESİ VE ÖNLEM ALINMASI GEREKEN KONULAR NELER ?
Deprem ana karanın içindeki kırılmalar nedeni ile ani, zamansız ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri yeri yer yüzeyini sarsma halidir. Burada tam olarak söylenen sarsıntıyı her nerede ve ortamda olursa olsun fark edeceğimizin habercisidir gelme şiddeti tahmin edilebilinir ama etkisi bilinemez.
Her yapı ve yaşam alanı var oluşunu belirli bileşenleri bir araya getirerek tamamlar. Yapının ana omurgası taşıyıcısı mühendislik bileşenlerine göre çözümlenir ve yerden ‘’ana karadan’’ gelebilecek tüm doğa afetlerine göre yerleştirilir ve doğal afetlere karşı gelebilecek tüm olasılıklarını ortadan kaldıracak şekli hali ile var oluşunu gösterir.
Yapısal her tedbirin alındığını düşünerek yaşamlarımızı devam ettirdiğimiz bu alanlarda ihtiyaçlarımız ve çoğu zaman ihtiyaç dışı ama kendi var oluşumuzu ifade eden parçalar da hayatımızda yaşam bulur . Ana ihtiyaçtan kasıt; yatak , dolap , komidin, konsol, sehpa ,kitaplık , beyaz eşyalarımız akla gelse de bunların yanı sıra tablo, ayna, dekoratif objeler , canlı bitkiler , vazolar , biblolar, avizeler vb. bir çok eleman ile bir arada yaşam alanlarımız oluşturur.
İç mekanlar; evler , ofisler, mağazalar , restoranlar yani bizi içeride bırakan tüm yaşam alanlarında gelebilecek tüm sarsıntı için çözüm önerileri geliştirmek İç Mimarlığın konularında biridir.
Örneğin bir evin ihtiyaca yönelik ve tasarımsal öğelerini bir araya getirirken cinsiyetleri, yaş gurupları, hobileri , zevklerine göre çözümler ve yapısal bileşenler birlikte sabit ve hareketli mobilyalara ihtiyaç duyulur ve seçimler yapılır. Önerim bu topraklarda yaşan her bilinçli birey gibi bulunduğunuz konumumun deprem ile olan ilişkisini bilmeniz bu sarsıntıdan ne kadar etkileneceğimizin bilinci ile yaşam alanlarına yerleşmeniz.
Evet, bu gibi konular hem istediğimizi ortaya koymamızda hem de tedbiri almamız için çok önemli ;
Hareketsiz Mobilyalarınız sabitleyin!!
Vitrin, konsol, dolap, kitaplık, vestiyer ,mutfak banyo dolapları gibi elemanlar çok yerini değiştirmediğimiz ihtiyaca yönelik parçalar olup duvarla olan ilişkisini sabitlemek gerekir bağlayıcı elemanlarla bunu yapmanız kolay ve gereklidir .Tıpkı mutfak dolabınızın asla düşme olasılığını düşünmediğiniz gibi vestiyerinizin, kitaplığınızın vb. da sabitlenmesi gerektiği bilince olmak olası kazaya sebebiyet verecek unsurlara karşı yaşam tedbirinizi almış olursunuz .
Hareketli Mobilyaların seçimi
Bir elemanın estetiğini belirleyen ana unsur malzemedir. Hareketli mobilya katagorisinde ihtiyaç gören sehpa, komidin , sandalye, masa , koltuk gibi elemanların seçiminde kullanılan malzemin sağlamlığı , iskelet sitemi gibi unsular da önemli !!! Kaçış planınız da ya da mevcut durumda bekleme durumda koltuğunuzun sağlamlığı sizin için bir güvenlikli alan oluşturabilir , hareketli Mobilyalarınız sağlamlığını gözden geçirin .
Aksesuarlar
Vazgeçilmez çoğu zamanda mekanların tarzını ifade eden o küçük ama yaşam alanlarında büyük yer kaplayan kırılgan vazolar , tablolar, biblolar , aynaların seçimleri yapılırken boyutu, hafifliği ve az kırılgan malzemeden seçimlerinin yapılmasına dikkat çekmek istiyorum ne kadar hafif o kadar zararsız ya da konumlandığı yerleri seçerken de yaşanacak olası durumlara göre konumlarını belirlemekte fayda var kaçış alanımız olan antrelerde bu elemanları kullanım yerleri ve şekilleri bizi olası aksiliğe karşı tedbirli olmamız için dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında.
Aydınlatma elemanları;
Avizeler, aplikler asılırken ya da konumlandırılırken elektrikle de ilişkisi düşünüldüğünde alt yapısı ile de iyi kontrolden geçmeli tavana ve duvara sabitleme elemanları ağırlıklarına göre seçilmeli ve sabitlenmeli. Malzeme seçimi ise estetik algısından uzak kalmaması ile birlikte az parçalı, hafif elemanlardan oluşması tercih edilmeli.
Kaplama elemanları, bölücüler (doğramalar , duvarlar ) ;
Islak hacimlerimizde yer verdiğimiz doğal ya da suni kaplamların alt yapısı duvar yüzeyleri ile bağlantı şeklinin kontrolünün sağlanması , duvar kaplamlarında imkanlar dahilinde gelişen nano teknoloji ile geliştirilmiş ürünlerin duvar kağıtları kullanımını tercih edilebilinir bu ürünler sarsıntı esnasında bölücü ya da taşıyıcı duvarlarda mukavemeti arttıracaktır , doğramarda kullanılan camların sarsıntı ve darbeye karşı kırılması halinde zarar vermemesi için tamperli kırıldığında kısa keskin olmayan parçalara yaratan malzemeler seçilmesi de güvenliğimiz için önemlidir.
Şimdi etrafınıza bakın yine de en önemli unsur hayatınızda fazlalık olarak bulduğunuz ama yaşam alanlarına yerleşmiş eşyalardan da kurtulmak bu sarsıntıya karşı alınması gereken önemli bir tedbir olarak düşünüyorum.
Sarsıntı gerçeğini bilerek az hasarlı kurtulmamız bilinci ile …
Sevgiler
Yorum Yazın