Umut Elbir

Umut Elbir


Uzaktan çalışmada iş sağlığı ve güvenliği

Uzaktan çalışmada iş sağlığı ve güvenliği

Uzaktan çalışmalarda İş sağlığı ve güvenliği nasıl olmalı?
Aslında bu sorunun cevabı çok açık gözüküyor…
İster uzaktan çalışsın isterse işyerinde çalışsın bizim kurallarımız çok net… Bu kuralların koyulmasında dikkat edilen şeyler çalışanların sağlığı ve güvenliği olunca kuralların esnetilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. 
Bakalım uzaktan çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği bakımından neler yapılacakmış…
İşveren, uzaktan çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmekle yükümlüdür.
Ayrıca yaptığı işin tehlike sınıfına göre gerekli eğitimi vermekle ya da verdirmekle yükümlüdür.

Bu süreler ise şu şekilde:
Az tehlikeli sınıfta 8 saat…
Tehlikeli sınıfta 12 saat…
Çok tehlikeli sınıfta 16 saat…

Tehlike sınıfına göre yıllık sağlık gözetimi yapılmaktadır. Uzaktan çalışmalarda da işveren aynı şekilde sağlık gözetimini sağlamakla yükümlüdür. Yine işveren, yapılan işe bağlı olarak işyeri hekiminin istekleri doğrultusunda sağlık taramalarını yaptırmak zorundadır.

Uzaktan çalışma için gerekli ekipmanları yapılan sözleşmeye bağlı olarak işverenler temin edebiliyor. Bu temin ettiği ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.

Ev kazası mı? İş kazası mı?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu iş kazasını “işyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen … olay” olarak tanımlamıştır. Bu durumlarda meydana gelen kazaların incelenmesi oldukça zordur. 

İşveren üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiş olmalıdır. Buna rağmen vermiş olduğu bir ekipman yüzünden yangın çıkar ve çalışan zarar görürse bu açık bir şekilde iş kazası olarak değerlendirilecektir. 
Çalışan ütü yaparken elini yakarsa ve işle ilgili bir durum değilse bu iş kazası sayılmayacaktır. 

Ama bazı durumlarda bunun ayrımını yapmak çok zor olacaktır. Bu durumlarım ortaya çıkmaması için, sözleşmenin maddelerinde net ve açık bir şekilde altta bulunan detaylar yazılmalıdır…
Çalışma ekipmanları,
Çalışma yöntemleri,
Çalışma saatleri,
Mola saatleri,
Mümkünse çalışma alanının belirlenmesi,
Verilen ekipman listesi ve uygunluk belgelerinin bulunması
Ve diğer yapılan işe uygun maddeler…

Buna rağmen uzlaşmazlık meydana gelirse konu mahkemeye taşınabilir. Kazanın, ev kazası mı yoksa iş kazası mı sınıfına girdiğine, bilirkişi raporlarını ve sunulan belgeleri inceleyen hâkim karar verecektir.
Evde ya da işte, kazasız ve emeğinizin karşılığını aldığınız, mutlu olduğunuz bir çalışma ortamı dilerim…

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar