Seçkin Çakmak

Seçkin Çakmak


Ya eşiniz telefonunuza casus yazılım yüklediyse

Ya eşiniz telefonunuza casus yazılım yüklediyse

Geçen hafta ‘’Casus yazılımlara dikkat!’’ Yazımızla elimizdeki telefon veya bilgisayarların bir yazılımla sizleri an be an takip eden bir hafiyeye dönüştüğü anlatmaya çalıştık. Bu yazımızda ise casus yazılımları nasıl tespit edebiliriz ve neler yapabiliriz. Bu konu üzerinde duracağız. Malumunuz ki bu tür uygulamalar artık sadece Devletlerin istihbarat kuruluşları veya suç örgütleri tarafından kullanılmıyor. En son Edirne’de yaşanan bir boşanma davasında görüldü ki eşinden şüphelenen koca, karısının cep telefonuna casus yazılım yüklemiş ve elde ettiği delilleri mahkemeye sunmuştu. Her evlilikte rastlanacak bir olay olmasa da zaman içinde eşler arasında gelişen ‘’şüphecilik’’, ‘’vesvese’’ ve ‘’kıskançlık’’ bir tür kontrol etme isteği uyandırıyor. Bu kontrol isteğine en iyi cevap veren ürün ise casus yazılımlar. Öyle ki tanıdığınız veya yakın olduğunuz birinin telefonunuza casus yazılım yüklemesi çokta zor değil. Şunu da özellikle belirtmek isteriz ki casus yazılım yüklemek Türk Ceza Kanunu‘nun “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” başlıklı 132. maddesi ve  Bilişim suçlarıyla ilgili TCK 243. Maddesi gereği suçtur. Aman siz bu paranoyaklığı tercih etmeyin. Kendinizi mahkemelerde bulabilirsiniz. Tabii zengin Dubai şeyhi El Maktum değilseniz. Geçen yıl El Maktum şimdilerde ki eski eşi Prenses Haya’nın cep telefonuna Pegasus isimli meşhur casus yazılımı yükletmiş ve izlemişti.

Peki, Cep telefonunuza casus yazılım yüklendiğini nasıl anlarsınız.

Cep telefonunuz saçmalamaya başladıysa kendi kendine kapanıyorsa, hızlıca şarjı bitiyorsa, durduk yere ısınıyorsa veya kullanmadığınız halde internet verinizde artış olmuşsa arka planda telefonunuzu kullanan başka birilerinin olabileceği ihtimali var demektir.

Cep telefonunuzda ya da Bilgisayarınızda casus yazılım yüklenip yüklenmediğini antivirüs programları sayesinde anlayabilirsiniz. Eset, Kaspersky, Norton, Avast, McAfee, Avira ve Comodo benzeri programlar sayesinde tarayabilir ve ilgili casus yazılımı tespit ederek telefonunuzdan kaldırabilirsiniz.

Açıkçası bazı yazılımları tespit etmeniz ise çok zor. Çok güçlü ve profesyonel hazırlanmış yazılımları anlayabilmek için işin uzmanından destek almanız gerekebilir. Veya içinizde bir şüphe varsa telefonunuzu fabrika ayarlarına çevirebilir ve uygulamaları tekrardan otomatik olarak değil manuel olarak geri yüklemeyi tercih edebilirsiniz. Bilgisayarınıza da aynı şekilde format atabilirsiniz.

Casus yazılımlardan nasıl korunabiliriz.

Cep telefonunuza bir uygulama indireceğiniz zaman bu uygulamayı üstünkörü olarak yüklemeyin. İlk başta hangi izinleri istiyor. Bu programla ilgili yorumlar nelerdir. Kaç kişi indirmiş, bu programın üreticisi kim iyi araştırmak gerekiyor.

Cep telefonunuza şifre koymalı ve asla yabancı kişilerin kullanımına sunmamalıyız. Tarafınıza gönderilen her linki tıklamayın. Güvenmediğiniz internet sitelerine giriş yapmayın.

İşletim sisteminizi daima güncel tutun. Antivirüs programı yükleyerek telefonunuzu koruyabilir tarayarak casus yazılım var mı kontrol sağlayabilirsiniz.

Piyasada 50 dolarlık basit casus yazılımlardan tutun da 650 bin dolarlık Pegasus isimli casus yazılım seçenekleri bolca varken dikkatli olmakta fayda var. Nihayetinde kim ne yapsın benim bilgilerimi diyebilirsiniz. Ancak bu yazılımları artık dolandırıcılarda kullanarak mobil bankacılık uygulamanıza erişim sağlayıp hesabınızı boşaltabiliyorlar. Çok yakınınızda ki biri eşiniz, iş ortağınız ya da arkadaşınız farklı niyetlerle sizi kontrol etmek veya size düşmanlık yapmak isteyebiliyor. Bunun örneklerini her geçen gün yaşayarak görebiliyoruz.

Siz siz olun asla kişisel güvenliğinizi riske atmayın. Hele ki yanınızdan ayırmadığınız, sırdaşınız ve her türlü işlemlerinizi halledebildiğiniz teknolojik cihazlarınıza karşı titiz ve sorgulayıcı olmalısınız.

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar