Muhalif’le yerel seçimlerdeki belediye başkan adaylarını yakından tanıyoruz.
Konuğumuz Cumhuriyet Halk Partisi Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Onur Soytürk’ün oldukça başarılı bir kariyeri var.
Sözü kendisine bırakıyoruz ve ilk sorumuzu soruyoruz: Onur Soytürk kimdir?
Onur Soytürk:1980 yılında Ordulu memur bir ailenin üçüncü çocuğu olarak Samsun’da doğdum. 1998 yılında üniversite eğitimi için İstanbul’a geldim ve 2004 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama bölümünden mezun oldum. Giresun’da askerliğimi tamamlayıp 2005 yılında İBB Metropolitan Planlama ve Tasarım Merkezi’nde İstanbul Çevre Düzeni Planı kapsamında çalıştım. Ardından Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde 5,5 yıl boyunca Coğrafi Bilgi Sistemleri, İmar Planlama ve Kentsel Dönüşüm konularında uzmanlaşarak çeşitli görevlerde bulundum.
Kamu görevinden ayrıldıktan sonra özel sektörde Gayrimenkul Geliştirme Müdürü ardından Türkiye’deki Kentsel Dönüşüm konusunda en büyük şirketlerden birinde Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundum.
Cizre, Alanya, Bursa, Manisa, Samsun, Erzurum, Taşkent (Özbekistan) gibi pek çok kentte ve ayrıca İstanbul`un imar ve mülkiyet sorunları ile karşı karşıya olan pek çok ilçesinde ana uzmanlığı olan Kentsel Dönüşüm projelerini yönettim. Bu alanda fizibilite, matematiksel model, uzlaşma yönetimi, planlama, tasarım ve uygulama gibi pek çok alanda başarılı projeler geliştirdim ve uyguladım.
Kasım 2019 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İmar İnşaat AŞ Genel Müdürlüğü’ne atandım ve dört yıl boyunca bu görevi yürüttüm. İstanbul İmar AŞ`yi “İstanbul`u yeniden imar etmek” sloganıyla Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Geliştirme alanlarında güçlü bir organizasyon olması amacıyla yapılandırdım.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanlarındaki pek çok ilçede imar ve mülkiyet sorunlarına ilişkin çalışmalar yürüttüm. İstanbul Yenileniyor Projesi kapsamında maliyetine ve yerinde dönüşüm uygulamalarının yapılmasını sağlayan ekipte yöneticilik yaptım.
Güzel Ordu Kültür Sanat Vakfı (GOKSV), Ordulu Genç İş Adamları Sanayicileri ve Yöneticileri Derneği (ORGİSYAD), Ordu Dernekler Federasyonu (ORDEF) gibi pek çok sivil toplum kuruluşunun yönetiminde yer aldım. Evli ve biri kız biri erkek iki çocuk babasıyım.
2. Onur Soytürk hangi yetkinliği ön plana çıkarak Zeytinburnu belediye başkan adayı oldu: Şehir plancısı kimliği, belediye başkanlığı için yeterli mi?
O.S: İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer yerel yönetim tecrübelerini mesleki yetkinliğiyle birleştirerek “Hem Zeytinburnu için bütüncül bir vizyon planı, hem Adil bir Kent Yönetimi ve hem de Sosyal Demokrat Belediyecilik” anlayışını Zeytinburnu`na kazandırma amacıyla Zeytinburnu Belediye Başkanı adayı oldum. Belediyeciliğin hizmetlerine hâkim olmam ve yönettiğim kurumlar ile projeler, yönetim yetilerimi gösteriyor.
3. Zeytinburnu’nun en büyük problemini ne olarak görüyorsunuz?
O.S: Zeytinburnu; riskli yapı stokunun fazlalığı en büyük sorunumuz. Elimizdeki verilere göre mevcut yapı stoğumuzun %42 `si depremde ağır hasar alacak veya yıkılacak. Bu yüzden deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası için hazırlıklarını yapmamız gereken Afet Master Planı için altlıklarımızı oluşturduk. Göreve gelir gelmez bu konudaki çalışmalarımızı hızlandıracağız.
Zeytinburnu nüfusunun %95`i, yüzölçümünün yarısında yaşıyor. Bu yoğun nüfus beraberinde hem trafik yoğunluğu ve otopark eksikliği hem de yetersiz kamusal alanlar olarak ortaya çıkan sorunları doğuruyor. Kentsel dönüşüm, tam olarak yukarıda özetlediğim hususlar gibi pek çok sorunu bir arada çözmek ve sürdürülebilirliği sağlamak adına gerçekleştirilmesi gereken bir olay. Ancak ilçemizde “kentsel dönüşüm” adı altında yapılan düzenlemeler amacına hizmet etmediğinden vatandaş için çözüm olarak anılması gereken kentsel dönüşüm, adeta en büyük sorun haline gelmiştir. Afet master planımız ve kentsel dönüşüm çalışmalarımız ile Zeytinburnu’na hak ettiği hizmeti vereceğiz ve sorunlarımızı liyakatli ekiplerimizle çözeceğiz.
4. SHP’li Hasan Yılmaz ve DSP’li Adil Emecan’ın sonrasında Zeytinburnu’nu hep sağ görüşlü partilerden isimler yönetti. Kazanmanız durumunda ilçede yine bir Sol tabanlı belediye başkanı olacak. Semtte Sosyal demokrat belediyeciliğin farkını hissedebilecek miyiz?
O.S: Zeytinburnu’na adil bir kent yönetimi ve sosyal demokrat ve halkçı belediyecilik anlayışını kazandırmak esas amacımız. Mutluluk planımızda yer alan tüm projeler, sosyal politikalar göz önünde bulundurularak oluşturuldu. Dolayısıyla tüm projelerimizin bu farkı hissettirmesi de önceliğimizdir. Atatürk devrimlerine, cumhuriyetimizin kuruluş değerlerine ve evrensel insan hakları ilkelerine uygun olarak adil, eşitlikçi, vatandaşın kültürel ve sosyal ihtiyaçlarına cevap veren hizmetlerimizle Zeytinburnu’nda sosyal demokrasiyi yaşatacağız.
Hedeflediğim hizmetlerle ilgili olarak partimizin halkçı belediyecilik anlayışını yansıtan ve Sayın Genel Başkanımız tarafından kamuoyuyla paylaşılan “Yerel Yönetimlerde Eşitlik Politika Belgesi”ni imzaladım ve halkçı belediyecilik taahhütnamesinde yer alan tüm ilke ve değerlere uyacağıma söz verdim.
5. Zeytinburnu’nda misafirliğe gelen bir aile olabilir, aracını kapısının önüne park etmek isteyen bir semt sakini olabilir; park yeri bulabilmek için onlarca dakika yer arıyor. Otopark sorunu nasıl çözüme kavuşacak?
O.S: Zeytinburnu’nda yapmayı hedeflediğimiz tüm kamusal alanların altında, teknik imkan varsa yeraltı otoparkı olmasını ve tüm vatandaşların makul ücretlerle bu otoparklardan faydalanmasını sağlayacağız. Kentsel Dönüşüm projelerimizle de özellikle bodrum katlarda otoparklar inşa edeceğiz.
6. İlçede yaşayanlar bile gezmek ve eğlenmek için farklı semtlere gitmeyi tercih ediyorlar. Zeytinburnu’nu cazibe merkezi haline getirmek için neler yapacaksınız?
O.S: Dünyanın en güzel şehirlerinden olan İstanbulumuzun, denize kıyısı olmasına rağmen sahiline ulaşamayan bir ilçesindeyiz. İlçemizin sahiline kolay erişimi öncelikli hakkıdır, bu nedenle ilçe merkezimizle sahilimizi buluşturacağız. Zeytinburnu vizyon projemizle sahilden Maltepe Mahallesi’ne kadar bir yaya ile ticaretin de güçlendirildiği Yeşil Koridor oluşturulacak.
Prestij caddeleri projeleri ile Zeytinburnu’nun cazibesi arttırılacak. Buna ek olarak alanlarını tespit ettiğimiz ve projelendirdiğimiz gençlik merkezleri, spor tesisleri, yüzme kursları, parklar ve çocuk oyun alanları, ücretsiz spor etkinlikleri, sosyal ve kültürel etkinlikler, gençlik ve yaşam vadisi yeni nesil kütüphane, çok amaçlı merkezler ve açık hava sineması gibi projelerle Zeytinburnu sakinlerini sosyal ve kültürel açıdan mutlu edeceğiz.
7. Zeytinburnu’nda yoğun bir mülteci popülasyonu var. Tabii ki göç politikasından siz sorumlu olmadığınız için asıl sorumlu değilsiniz. Fakat ilçede yaşayan ve mültecilerden rahatsız olan büyük bir kitle var. Bu konuda bir projeniz olacak mı?
O.S: Mülteci politikası ve kontrolsüz göç sorunu, bu konuda yetki sahibi merkezi yönetim tarafından alınacak kararlarla çözülecek bir husustur. Yerel yönetimlerin bu konuda herhangi bir aksiyon alma yetkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte mültecilerin nerede ikamet edeceğine dair herhangi bir düzenleme bulunmadığından bu sorun, yerel yönetimleri de etkilemektedir. Bizler de ilçemiz için konunun hassasiyetinin bilincindeyiz. Hemşerilerimizi mevzuata uygun şekilde belediye hizmetlerinden adaletli bir şekilde faydalandırılacağız. Özellikle vatandaşlığa geçmiş göçmen gruplarının sosyal hayata entegrasyonunun sağlanması için eğitim ve sosyo-kültürel programlar yapacağız.
8. ‘Zeytinburnu’nun Mutluluk Planı’ isimli seçim beyannameniz ile vizyonunuzu ve projelerinizi detaylı bir biçimde ifade ediyorsunuz. Özetlemeniz gerekirse Zeytinburnu’nu mutluluğa ulaştıracak temel fikir nedir?
O.S: Adaletli, sosyal demokrat, halkçı belediye temel anlayışımız. Zeytinburnu’nu sokak sokak dinlemek, sorunları doğru şekilde tespit etmek, bütüncül yaklaşımlarla hızlı ve akılcı çözümler uygulamak, en önemlisi ise birlikte yöneterek hak ettiği noktaya ulaştırmak şeklinde açıklayabiliriz. Özetle, 10 K ile belediyecilikteki farkımızı anlatabiliriz:
1. Kararlı Belediyecilik
Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflere odaklanarak ve kararlılıkla ilerleyerek planlı ve programlı çalışma takvimi ile çalışacağız.
2. Katılımcı belediyecilik
Zeytinburnuluların aktif katılımını esas alarak, her kesimin fikirleri ve geri bildirimleriyle şekillendirilecek karar alma yaklaşımını benimseyeceğiz.
3. Kapsayıcı belediyecilik
Kültürel ve demografik çeşitliliğini koruma hedefiyle, sosyal ve ekonomik eşitsizliklere karşı kapsayıcı stratejiler geliştireceğiz.
4. Kollektif Belediyecilik
Sivil toplum, esnaf, yatırımcılar ve Zeytinburnulular arasında güçlü iş birliklerini teşvik eden, kolektif bir vizyon etrafında birleşeceğiz.
5. Kalkınmacı Belediyecilik
Yerel ekonomiyi, girişimciliği ve istihdamı destekleyerek, Zeytinburnu'nun güçlenen bir ekonomiye sahip olmasını sağlayacağız.
6. Kaliteli Belediyecilik
Yaşam kalitesini artırmayı öncelik alan stratejilerle sosyal standartları artıracağız.
7. Keşfedici Belediyecilik
Zeytinburnulu gençlerin ve kadınların gücünü, yerel ekonominin çeşitliliğini ve kültürel ve turistik potansiyelini keşfedeceğiz.
8. Koruyucu Belediyecilik
Kültürel çeşitliliğin zenginliğini, gelenekleri, tarihi ve kültürel mirası koruma bilincini artıracağız.
9. Keyifli Belediyecilik
Zeytinburnuluların günlük yaşamını daha keyifli hale getirmek için kültürel etkinlikler düzenleyecek ve kamusal alanları geliştireceğiz.
10. Kapsamlı Belediyecilik
Olası Deprem riski başta olmak üzere ekonomik ve sosyal zorluklara karşı Zeytinburnu’nu dayanıklı hale gelmesi için Zeytinburnu Acil Eylem Planı (ACEP), Mahalle Eylem Planı (MAYEP) ve İlçe Gelişim Eylem Planı (İGEP) hazırlayacağız.