Her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanında Vehbi Koç Vakfı tarafından verilen Vehbi Koç Ödülü'nün bu yılki sahibi, öncülük ettiği hesaplamalı moleküler ve sistem biyolojisi çalışmalarıyla, milyonlarca hayatı kurtaran farmakolojik ürünlerin geliştirilmesine zemin hazırlayan Ordinaryüs Profesör İvet Bahar oldu.
Dijital platformda düzenlenen törende Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, ödülün Bahar'a verildiğini ilan ederken ‘Seçici Kurulumuzun, ödülü layık gördükleri çok değerli isme ilişkin şu çarpıcı gerekçesini bilhassa paylaşmak istedim. Biyoloji ve tıp biliminde çığır açan çalışmaları içinde değinilmesi gereken en önemli noktalardan biri, bu başarıyı ailesinden üniversiteye giden ilk kişi olarak elde etmesi; diğeri ise, temel çalışmalarının hemen hepsini bir bilim insanı olarak Türkiye'de tamamlamasıdır' dedi.
“Yapamayacağınız hiçbir şey yok”
Ordinaryüs Profesör İvet Bahar ise şu konuşmayı yaptı: Genç kızlara, özellikle de akademik kariyer için bilim dünyasını seçecek kişilere hitaben vurgulamak istediğim çok önemli bir konu; isterseniz, arzu ederseniz ve gerekli emeği sarf ederseniz yapamayacağınız hiçbir şey yok. Yeter ki engellere göğüs gerecek, yolunuza şaşmadan devam edecek kararlılığı gösterebilin. Bu ödüle beni layık gördükleri için Koç Ailesi'ne, Vehbi Koç Vakfı yöneticilerine ve Seçici Kurul üyelerine çok teşekkür ederim, beni onurlandırdılar.
Prof. Dr. İvet Bahar kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doktora eğitimi tamamladı.
Gauss Ağ Modeli ve Anizotropik Ağ Modeli ile ilgili çalışmalar yaptı.
Prof. Dr. İvet Bahar, 2004 yılından bu yana Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar ve Sistem Biyoloji bölümünde Kurucu Başkanı ve Seçkin Profesör olarak çalışmalarına devam ediyor.
Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO), Bilim Akademisi (BA) ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Fiziksel ve Mühendislik Bilimleri inceleme kurulu üyesi olan Prof. Bahar'ın, hesaplamalı biyolojide 250'den fazla makalesi bulunuyor.
Çalışmaları ile moleküler biyolojide yeni ufuklar açan, proteinlerin, yapısal etkileşimlere ve mutasyonlara adapte olmak dinamiklerini kullanma yeteneği olduğunu ortaya koyan Prof. Bahar, son yıllarda yaptığı çalışmaları ile nörodejeneratif hastalık ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede yeni perspektifler sağlamıştır.
Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Barack Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'a konuşmacı olarak davet edilmiş ve "Çok Ölçekli Modelleme ve Biyolojide Büyük Veri" başlıklı konuşmasında, 'süper bilgisayar' teknolojisi ile daha önce yapılamayan, ilaç tasarımlarında da kullanılan moleküler ve hücresel düzeydeki simülasyonların nasıl daha hızlı ve doğru bir şekilde yapılabileceğini anlattı.
2020 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen Bahar, bu unvanı elde eden ilk Türk kadını olmuştur.
Halen Pittsburgh Üniversitesi'nde ordinaryüs profesör ve John K. Vries Kürsüsü başkanı olarak görev yapmaktadır.