İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9095 %0.15
36,8789 %-0.97
99.036,00 %-2.865
3.224,32 -0,12
Ara
Muhalif. SAĞLIK ABD'li ilaç şirketi Pfizer, koronavirüse karşı ilaç geliştirdi

ABD'li ilaç şirketi Pfizer, koronavirüse karşı ilaç geliştirdi

Alman BioNTech firması ile dünyada koronavirüse karşı geliştirilen ilk onaylı aşıyı üreten ABD'Lİ ilaç ve biyoteknoloji firması Pfizer, deneysel bir koronavirüs ilacı geliştirdi. İlacın, koronavirüse karşı yüzde 90 etkili olduğu söylendi.

Okunma Süresi: 3 dk

ABD'li ilaç ve biyoteknoloji şirketi Pfizer, Paxlovid adıyla piyasaya sürülmesi beklenen hapın kullanıldığı karma tedavi yönteminin yetişkinlerde koronavirüs nedeniyle hastaneye yatış ve ölüm oranını yüzde 90 azalttığını verisini paylaştı.

Bu gelişme koronavirüse karşı kullanımı ve erişimi kolay tedavi yöntemleri yarışında Amerikan ilaç şirketi Merck ile birlikte Pfizer'ı ön saflara taşıdı.

Pfizer'ın koronavirüs ilacı hakkında ne biliyoruz?

Pfizer'ın ön sonuçlarını kamuoyuyla paylaştığı çalışma 775 yetişkin üzerinde yapıldı. Koronavirüs belirtisi gösteren hastaların bir kısmına Pfizer'ın ilacı, bir kısmına ise plasebo hap verildi. Antiviral başka bir ilaç olan Ritonavir ile birlikte üç ilacın karmasından oluşan bu tedavi deneyinde Pfizer'ın hapını alan hastaların hastaneye yatış ve ölüm oranında yüzde 89 azalma görüldü, yalnızca yüzde 1'i hastaneye yatarken, can kaybı yaşanmadı. Plasebo hap alan grupta ise hastaneye yatış oranı yüzde 7 olurken, 7 kişi yaşamını yitirdi.

Pfizer ana bilim başkanı Dr Mikael Dolsten sonuçlarla ilgili bir röportajda "Olağanüstü birşeyler bekliyorduk ama bir ilacın neredeyse yüzde 90 etkinlik ve yüzde 100 ölüme karşı koruma göstermesi çok nadir görülen bir durum" ifadelerini kullandı.

Deney kimler üzerinde yapıldı?

Çalışmaya katılanlar koronavirüse karşı aşısız olduğu, hafif ve orta derecede belirti gösterdiği ve obezite, diyabet ya da kalp hastalığı gibi sağlık sorunları nedeniyle koronavirüsten dolayı hastaneye yatma olasılığı yüksek görülen hastalardan seçildi.

İlk belirtilerin görüldüğü günden üç ila beş gün sonra başlanan tedavi beş gün sürdü. Tedaviye erken başlanmasının başarı oranını yükselttiği kaydedildi.

Firma ilacın yan etkilerine dair ayrıntılı bilgi vermedi, ancak yan etkilerin hem tedavi gören hem de plasebo ilaç alan grupta da görüldüğünü belirterek bu durumun Ritonavir'in yan etkileri olabileceğine işaret etti. Ritonavir'in bulantı ve ishal gibi olası yan etkilere yol açabildiği biliniyor.

Onay süreci kasım sonuna doğru

Pfizer, Paxlovid'in de aralarında olduğu üç ilacın günde iki kez verilmesini içeren karma tedavi deneyinin olumlu sonuç vermesi sebebiyle bağımsız uzmanların tavsiyesi üzerine çalışmayı durdurdu, ancak sonuçların tamamını paylaşmadı. Ayrıca veriler henüz tıbbi araştırmalarda normal denetleme süreci olan bağımsız değerlendirmeden de geçmiş değil.

Yne de şirket geliştirdiği koronavirüs hapına kullanım onayı almak için FDA'ya ve diğer uluslararası yetkili kurumlara başvuruda bulunacağını belirti. Onay başvurusunun 25 Kasım Şükran Günü öncesinde yapılması bekleniyor. Onayın ardından hapın Paxlovid adıyla piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Şirket 2021 sonu itibarıyla 180 binden fazla, 2022 sonu itibarıyla da en az 50 milyon kutu hap üretmeyi hedefliyor.

İngiltere'nin bu ay başında yeni haptan 250 bin tedavilik doz garantilediği bildiriliyor.

Damar yoluyla alınması gerekmeyen, evde kolayca uygulanabilecek tedavilere fırsat verecek olan hapların belirtilerin hafifletilmesinden iyileşme sürecinin hızlandırılmasına ve hastaneye olan yükün azaltılmasına kadar Covid-19 salgınıyla mücadelede çok önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.

İngiltere, Merck firmasının koronavirüs ilacına onay vermişti

ABD'li ilaç şirketi Merck yaklaşık bir ay önce koronavirüse karşı risk grubunda olan kişilerin hastaneye yatış ve ölüm oranını yarı yarıya azaltan ilk ilacı geliştirdiğini açıklamıştı.

Amerikan Gıda ve İlaç dairesi (FDA) tarafından onay sürecindeki Molnupiravir adlı ilacın kullanımı için İngiltere ilk onay veren ülke olmuştu.

Söz konusu ilaç İngiltere'de "Lagevrio" olarak isimlendirildi.  (Kaynak:Euro News)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *