Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) açıklamasına göre, 18-55 yaş arasındaki kişilerde yapılan çalışmalarda üçüncü doz koronavirüs aşısının antikor düzeyi arttırdığını açıkladı.
Açıklamada, bu sayede sağlıklı yetişkinlere Pfizer-BioNTech aşısının ikinci dozundan 6 ay sonra takviye olarak üçüncü dozun verilebileceğini bildirdi.
Bugüne kadar bilinen ve çok nadir görülen yan etkilerin üçüncü dozdan sonra nasıl risk oluşturabileceğine ilişkin yeterli bilgi bulunmadığı, bu konudaki çalışmaların sürdüğü bildirildi.
EMA, ayrıca Pfizer-BioNTech ve Moderna tarafından mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşıların üçüncü dozunun bağışıklığı çok ciddi şekilde düşmüş kişilere ikinci dozdan 28 gün sonra verilebileceğini de duyurdu.
Pfizer-BioNTech'in aşısı Aralık 2020'de, Moderna'nın aşısı ise Ocak 2021'de AB'den "güvenli ve etkili" olduğuna dair onay almıştı. Aşılar, AB ülkelerinde 12 yaşından büyük kişilere şu anda iki doz olarak uygulanıyor.
EMA'nın kararları AB üyeleri için tavsiye niteliği taşıyor. Üye ülkeler sağlık uygulamalarında kendi kararlarını verebiliyor. Birçok AB ülkesinde Pfizer-BioNTech aşısının üçüncü dozu, çeşitli nedenlerle bağışıklığı düşük kişilere halihazırda uygulanıyor.
Türkiye'de üçüncü doz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle 50 yaş üstü vatandaşların ve sağlık çalışanlarının üçüncü doz koronavirüs aşısını olabileceğini açıklamıştı. Hali hazırda Türkiye'de 2 farklı aşı uygulanıyordu. mRNA teknolojisi ile üretilen Biontech ve geleneksel yöntem (inaktif) ile üretilen Sinovac. Koca, üçüncü doz aşı olmak isteyenlerin Biontech veya Sinovac tercih edebileceğini açıklamıştı.