İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. SAĞLIK Bağırsak kanseri vakalarında gençlerde korkutan artış: Küresel bir krize dönüşüyor

Bağırsak kanseri vakalarında gençlerde korkutan artış: Küresel bir krize dönüşüyor

50 yaş altındaki bireylerde bağırsak kanseri vakaları son yıllarda hızla artmakta. Uzmanlar, bu yükselişi Batı tarzı yaşam biçimi ve çevresel faktörler gibi bir dizi etkene bağlıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Bağırsak kanseri, son birkaç on yılda 50 yaş altındaki bireyler arasında dünya genelinde yükselişe geçti. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık gibi Batı ülkelerinde uzun süredir dikkat çeken bu eğilim, Japonya ve Türkiye gibi Batı dışı ülkelerde de gözlemleniyor.

BAĞIRSAK KANSERİ 27 ÜLKEDE ARTIŞ GÖSTERDİ

Amerikan Kanser Derneği’nden Hyuna Sung ve ekibi, 1975 ile 2017 yılları arasında Dünya Sağlık Örgütü’nün veritabanından alınan verileri inceleyerek, 50 ülke ve bölgedeki bağırsak kanseri oranlarını değerlendirdi. Araştırmaya göre, 25-49 yaş arasındaki bireylerde bağırsak kanseri vakalarının arttığı 27 ülke tespit edildi. Bu ülkeler arasında Batı dışı bölgelerden Japonya ve Türkiye gibi ülkeler de yer alıyor.

Batı ülkelerindeki yüksek et ve işlenmiş gıda tüketimi gibi yaşam tarzı faktörlerinin bu artışta etkili olabileceği düşünülse de, araştırmalar bunun tek neden olmayabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, çevresel kirlilik gibi diğer etkenlerin de dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

YÜKSEK GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ ETKEN OLABİLİR

Araştırmaya dahil edilen ülkelerin tamamı, Birleşmiş Milletler İnsan Gelişmişlik Endeksi’nde yüksek veya çok yüksek sıralamalara sahip. Ayrıca, ülkelerin büyük çoğunluğu Dünya Bankası tarafından yüksek gelirli ülkeler olarak sınıflandırılıyor. Bu durum, ekonomik gelişimin ve Batılı yaşam tarzlarının bağırsak kanseri vakalarındaki artışta rol oynayabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Örneğin, Japonya'da kişi başına düşen et tüketimi 1961 ile 2021 yılları arasında yedi kat artış gösterdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *