İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Bakımsız klima hasta ediyor 

Bakımsız klima hasta ediyor 

Dışarıdaki kavurucu güneşten ve boğucu havadan kaçmak için saatlerce klimalı bir ortamda bulunmak, solunum rahatsızlıklarına yol açabileceği gibi iş verimliliğini de etkileyebilmektedir.

Bakımsız klimalar özellikle akciger rahatsızlarına neden olabiliyor.  Bu konuda TURKTIME'ın özel haberi şöyle:

Sıcak bir yaz gününde klimayı açarsınız ve aniden kendinizi burnunuzu çekerken, öksürürken veya hapşırırken bulursunuz. Kendinize klimayı alerjim olabilir mi?” Diye soruyorsunuz. Kısa cevap hayır. Ancak, klima ünitenizde dolaşan havanın kalitesine alerjiniz olabilir.

KLİMA HASTALIĞI BELİRTİLERİNİN NEDENLERİ

Sizi hasta eden şey klimanız olmasa da, sorunlarınızın kaynağı olan hava kirleticilerini dolaştırabilir. Bakteri ve virüslerin yayılmasına neden olabilen klima, biyolojik kontaminasyon, aşırı duyarlılık pnömonisi, alerjik rinit ve astım dahil alerjik reaksiyonlara neden olabilir .

Büyük binalardaki havalandırma sisteminde yaşayan mikroorganizmaların saldığı toksinler insanları etkileyebilir. Hava kirliliğine karşı reaksiyon belirtileri şunlar olabilir;

-Hapşırma

-Öksürme

-Yorgunluk

-Baş dönmesi

-Ateş

-Nefes darlığı

-Sulu gözler

-Sindirim sorunları

Yaşlı insanlar, çocuklar ve mevcut solunum sorunları olanlar havadaki kirleticilerin etkilerine karşı daha hassastırlar

POLEN

Birçok insanın çeşitli polen türlerine alerjisi vardır. Polen bitkilerden gelir ve binaların içinde bulunabilir. Açık kapı ve pencerelerden içeri girebilir. Polen parçacıkları genellikle yüzeylere yerleşecek kadar büyüktür, ancak hava akımı tarafından havada saatlerce asılı kalabilir.

TOZ AKARLARI

Toz akarları öncelikle insan derisiyle beslenir ve genellikle evlerde bulunur. Klimanızın içinde üreyebilirler. Bu organizmalar sıcak ve nemli koşullarda üremeyi severler. 

EVCİL HAYVAN TÜYÜ

Evcil hayvan tüyü, bazı insanların alerjisi olan proteinler içerir. Evcil hayvan tüyü havada uçabilir ve klima üniteniz tüyü dolaştırarak alerji semptomlarına neden olabilir. Evcil hayvanlarınızı düzenli olarak yıkayarak tüy sorununu en aza indirebilirsiniz. Bu işe yaramazsa, alerji iğneleri gibi ilaçları düşünebilirsiniz.

KÜF

Klima üniteniz küf için bir üreme alanı olabilir. Bu organizmalar nemli ortamlarda gelişirler. Klima ünitenizde nemli veya ıslak bir soğutma bobini, nemlendirici veya yoğuşma tavası varsa küf sorunu yaşayabilirsiniz.

BAKTERİLER VE VİRÜSLER

İnsanlar ve hayvanlar bakteri veya virüsleri eve taşıyabilir ya da toprak ve bitki artıklarından içeri girebilirler. Bazı bakteri ve virüsler hava yoluyla bulaşabilir. Klima üniteniz bunları dolaştırarak hasta olmanıza neden olabilir.

KİRLİLİK

Hava kirliliği genellikle dışarıda bulabileceğiniz bir şey olarak düşünülür, ancak hava kirliliği de genellikle içeride bulunur. Öksürmeye, astımı ajite etmeye ve akciğer fonksiyonlarını düşürmeye neden olabilir.

UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLER

Uçucu organik bileşikler, gaz çıkışı yapan kimyasalların sonucudur. Ev temizlik malzemeleri de dahil olmak üzere bir dizi üründen gelebilirler.

Klima üniteniz özellikle bu ürünlerle temizlenirse bu zehirli gazları sirküle edebilir. Kullanmakta olduğunuz temizleyicileri gözden geçirin ve güvenli alternatifler arayın.

İÇ MEKAN KİRLETİCİLERİNİN NEDENLERİNİ TEDAVİ ETMEK

İç mekan hava kirliliğinin bir sonucu olarak kendinizi hasta hissediyorsanız, belirtilerinizi tedavi etmek yerine evinizi tedavi etmelisiniz:

-Hava filtrelerinizi değiştirin

-Kayıtları ve dönüş deliklerini (giriş ve çıkış delikleri) temizleyin

-Evinizin altındaki veya üstündeki kanalları temizleyin

-Klimanın dış ünitesinin çevresi de dahil olmak üzere toz ve kalıntıları temizleyin

-Küf için bir göz atın ve varsa derhal çıkarın

-Bir hava temizleyici alın

-Biyolojik organizmaların büyümesini engellemek için evinizdeki bağıl nemi kontrol edin

-Küf, -bakteri ve akarların büyümesini önlemek için durgun suyu, sudan zarar görmüş malzemeleri veya ıslak yüzeyleri çıkarın.-

-Klima kanallarınızı profesyonelce temizlettirin

SOĞUK ÜRTİKER

Klimadan kaynaklanan sorunların çoğu, havadaki kirleticilerin sonucudur. Ancak bazı nadir durumlarda klimadan gelen soğuk hava cilt reaksiyonlarına neden olabilir.

Buna neden olan durum soğuk ürtiker olarak bilinir: Soğuk havalara maruz kalmak, dakikalar içinde ciltte kurdeşen oluşmasına neden olur. Bazı durumlarda, soğuk ürtiker şişmeye neden olabilir.

Bu duruma karşı bir diğer ciddi reaksiyon, bayılma, kalp çarpıntısı, uzuvların veya gövdenin şişmesi ve şok ile sonuçlanabilen anafilaksidir .

En kötü soğuk ürtiker vakaları, cildin soğuğa tam olarak maruz kalması durumunda ortaya çıkar. Soğuk suda yüzmek, düşük tansiyon, bayılma veya şok ile sonuçlanabileceğinden, soğuk ürtikeri olanlar için hayati tehlike oluşturabilir.

Soğuk ürtiker belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişir ve bu durum çoğunlukla genç erişkinlerde görülür.

Soğuk ürtikeri olanların cildini korumaları, soğuk hava veya suya maruz kalmamaları ve soğuk cisimler veya yüzeylerle temastan kaçınmaları önerilir. Nemli ve rüzgarlı koşullar, bu durumun semptomlarının alevlenmesine neden olabilir.

Soğuğa maruz kaldıktan sonra cilt reaksiyonu yaşarsanız, reaksiyon hafif olsa bile bir doktorla konuşun. Anafilaksi yaşarsanız veya nefes almakta zorluk çekiyorsanız mutlaka tıbbi yardım alın.

,

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *