İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Balı ısıtmak zararlı mı?

Balı ısıtmak zararlı mı?

Pek çok tarife yakışan doğal bir tatlandırıcı olsa da bal, yüksek sıcaklıklarda vücudunuza zararlı bir hale gelebilir.

Bal, çoğunlukla basit şekerler ve sudan oluşsa da birçok faydalı özellik de taşır. İçerdiği C, D, E, K ve B vitaminleri, beta-karoten, mineraller, enzimler ve uçucu yağlarlar ile adeta bir sağlık deposudur. Solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede etkili olmasını sağlayan antioksidanlar açısından da zengindir.

Faydaları saymakla bitmeyen bal, lezzetli tadıyla birçok doğal ve sağlıklı tarifte işlenmiş şekerin yerini tutması için kullanılıyor. İçerdiği birçok probiyotik, enzim ve amino asitlerle doğnın bir mucizesi, bir süper gıda olarak görülür. Bu duruma kimse itiraz etmese de ham haliyle sağlığınıza oldukça yararlı olan bal, yüksek ısıya maruz kaldığında bir o kadar zarar verici olabilir. İşte bal tüketirken dikkat etmeniz gerekenler…

Balı niçin pişirmemelisiniz?

Bal, uzun zamandır birçok kültürde ilaç olarak kullanılır. Çeşitli yöresel balların farklı faydalarıyla öne çıkarılmasının yanında Ayurvedik uygulayıcıları tarafından da özel bir değer kazanmıştır. Bölgesel otlar veya çiçeklerle üretilen balın, arı tarafından hasat edilen polenlerin nitelikleri üzerinde etkili olacağına inanılmaktadır. Doğal şifa etkileri balın ham halinden elde edilir ve kimyasallarını ısıtmak veya aşırı ısıtmak suretiyle bozmak, bileşenlerini tamamen değiştirerek sağlık açısından tehlikelere yol açabilir. Isı kaliteyi bozar ve bal enzimlerini, besin maddelerini kaybeder. Isıtılmış bal aslında vücutta kötü etkiler yaratabilir ve hatta ölümcül olabilir.

Balın 40 dereceye kadar ısıtmak, tadının da acımasına sebep olan bazı kimyasal reaksiyonlar oluşturur. Ayurveda'ya göre bal, pişirildiğinde şifasal değerini kaybeder. Moleküller, sindirim sistemindeki mukoza zarlarına yapışma eğilimindedir ve ayrıca, sindirilmemiş gıda adı verilen toksinler üretir. Tıkanıklığa, kilo alımına, solunum hastalıklarına, cilt rahatsızlıklarına, sindirim sorunlarına ve kan şekeri dengesizliklerine sebep olabilir. Balın pastörize edilmesi şeker hastaları için sorun yaratabilen glisemik indeksin artmasına da neden olabilir.

Doğanın sunduğu her besin, kendi yollarıyla şifa sunar ve bunu bozmamanın en iyi yolu onu olabilecek en doğal şekilde tüketmektir. Balın yararlı olabilmesi hatta zararlı olmaması için, ısıtmaktan kaçınmalı ve balınızı güneş ışığından uzak, gölge ve serin bir yerde saklamalısınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *