İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6584 %0.09
37,2984 %0.39
105.000,29 %1.942
3.165,27 0,77
Ara
Muhalif. SAĞLIK Bilim insanları, Tip 1 Diyabet tedavisinde çığır açan gen düzenlemesi yaptı

Bilim insanları, Tip 1 Diyabet tedavisinde çığır açan gen düzenlemesi yaptı

Bilim insanları, gen düzenleme teknolojisiyle geliştirilen insülin üreten hücrelerin, bağışıklık reddi olmadan vücutta hayatta kalmasını sağladı. Bu buluş, tip 1 diyabet tedavisinde devrim yaratabilecek bir adım olarak değerlendiriliyor.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Bilim dünyasında, tip 1 diyabet tedavisinde büyük bir adım atıldı. Gen düzenleme teknolojisi kullanılarak geliştirilen insülin üreten hücreler, bir hastaya nakledildikten sonra bir ay boyunca bağışıklık reddi olmadan vücutta hayatta kaldı. Bu, hastaların bağışıklık sistemini baskılayan tedavilere gerek kalmadan diyabeti yönetebilmesinin yolunu açacak bir gelişme olarak büyük önem taşıyor.

Tip 1 diyabet, pankreasın insülin üretme yeteneğini kaybetmesi sonucu gelişen, bağışıklık sisteminin pankreasın insülin üreten hücrelerine saldırdığı bir hastalıktır. Vücutta insülin eksikliği ortaya çıkar, bu da kan şekerinin yükselmesine yol açar. Tip 1 diyabet, genellikle çocukluk ya da gençlik döneminde başlar ve vücudun insülin üretme yeteneği kaybolur.

Birçok araştırma, adacık hücre nakli gibi yöntemlerle tip 1 diyabetin tedavi edilmesini hedefliyor. Ancak bu tedavi, genellikle ömür boyu bağışıklık baskılayıcı ilaçlara ihtiyaç duyulması gibi zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Bilim insanları, bağışıklık reddi olmadan insülin üretimini geri kazandırmak için çözümler geliştirmeye çalışıyordu ve bu araştırma, önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Araştırmacılar, genetik düzenlemeler ile hücrelerin bağışıklık sistemi tarafından tahrip edilmesini engellemeyi başardılar. Bu başarı, insülin bağımlılığını ortadan kaldırma yolunda büyük bir adım olarak değerlendiriliyor ve tip 1 diyabetin tedavisinde devrim yaratma potansiyeli taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *