İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4864 %0.01
36,6208 %0.08
3.436.127 %0.177
3.065,65 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen yapay zeka modelleri kanseri daha hızlı tepsit ediyor

Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen yapay zeka modelleri kanseri daha hızlı tepsit ediyor

Boğaziçi Üniversitesi, kanser tanısını hızlandıracak "PathoSeg" ve "PathopixGAN" isimli yapay zekâ modellerini geliştirdi. Bu modeller sayesinde kanserli hücrelerin hassas bir şekilde tespiti, metastazın erken belirlenmesi ve doktorların iş yükünün azaltılması hedefleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi, kanser tanısında devrim yaratacak bir çalışmaya imza attı. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Turan ve ekibi, yapay zekâ ve derin öğrenme teknolojilerini kullanarak, "PathoSeg" ve "PathopixGAN" isimli iki yeni modeli geliştirdi. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, bu modeller sayesinde kanser tanısında mikroskop incelemelerinin ötesine geçilerek çok daha hızlı ve hassas sonuçlar elde edilecek.

Doç. Dr. Mehmet Turan, bu çalışmayı Elsevier'in prestijli bilimsel dergisi "Medical Image Analysis"te yayımlatarak bilim dünyasına tanıttıklarını belirtti. "PathoSeg" modeli, hücre ve doku bölgelerini hızlı ve kesin bir şekilde segmentleyerek tanı sürecini iyileştiriyor. Bu sayede kanserli hücre metastazının erken tespiti mümkün hale gelirken, doğruluğu artırılmış bir tanı sağlanıyor. Bu modelin özellikle doktorların iş yükünü hafifletmede etkili olduğu ifade edildi.

Turan ayrıca, "PathopixGAN" modelinin nadir görülen vakaların tanınmasında ortaya çıkan veri yetersizliği sorununu çözdüğünü vurguladı. Model, gerçeğe çok yakın yapay görüntüler üreterek geniş bir veri seti sağlıyor ve daha kapsamlı bir eğitim imkânı sunuyor.

Turan, "Bu yapay zekâ modelleri hem akademik araştırmalar hem de sağlık sektöründe önemli bir rol oynayacak. Sağlık hizmetlerinde yapay zekânın klinik süreçlere entegrasyonuna örnek teşkil etmeyi hedefliyoruz" diyerek bu teknolojinin sektörde yapay zekâ kullanımını artırmasını amaçladıklarını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *