Türkiye’de günlük tuz tüketiminin ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyen Trakya Üniveristesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ “Aşırı tuz tüketimine bağlı ortaya çıkan yüksek tansiyon dünyada bir yılda 10 milyon kadar kişiyi öldürüyor. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 25’i hipertansiyon ve bağlı hastalıklardan kaynaklı” diye konuştu. Üstündağ “İlk insanlar tohumlar av hayvanları gibi işlenmemiş gıdalarla beslendiği için günde en fazla 1,5 gram tuz tüketiyordu” bilgisini vererek şöyle devam etti: “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sağlıklı bir böbrek 5 gram tuzu vücuttan uzaklaştırıyor. Türkiye’de 2003’teki çalışmada ortalama günlük tuz tüketimi 18 gram çıktı. Son yıllarda zararları konusunda yapılan çalışmaların fazlasıyla tuz tüketimi 18 gramdan 15 grama kadar düştü, bunu daha da düşürmeliyiz.” Üstündağ şu uyarıları yaptı: “100 gram permasan ya da kaşar peynirinin içinde 20 gram tuz vardır. 100 gram kaşar peyniri tükettiğinizde vücudunuzda 3 buçuk su bardağı tutulur. Damar içerisinde 700 cc fazladan su dolaşmaya başlar ve bu da tansiyonu yükseltici bir faktör olarak ortaya çıkar. Bunun yanında o sodyum yavaş yavaş damarın etrafındaki kas hücrelerine geçer ve kan basıncı bir de o yolla yükselmeye başlar. Bu alışkanlık devam ederse 20-30 sene sonrası inme, kalp krizi ya da ölüm. Tuzu çok aşırı şekilde tüketiyoruz adeta tuzla kendimizi zehirliyoruz.”
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *