İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. SAĞLIK Bu haberi önce Nusret sonra fanları okusun!

Bu haberi önce Nusret sonra fanları okusun!

Türkiye'de Ölümlerin %25'inin aşırı tuz tüketimine bağlı yüksek tansiyon kaynaklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sedat Üstündağ 2003'te ortalama günlük tuz tüketimi 18 gram çıktı. Son yıllarda çalışmalarla 18 gram kadar düştü, bunu daha da düşürmeliyiz" dedi.

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye’de günlük tuz tüketiminin ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyen Trakya Üniveristesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ “Aşırı tuz tüketimine bağlı ortaya çıkan yüksek tansiyon dünyada bir yılda 10 milyon kadar kişiyi öldürüyor. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 25’i hipertansiyon ve bağlı hastalıklardan kaynaklı” diye konuştu. Üstündağ “İlk insanlar tohumlar av hayvanları gibi işlenmemiş gıdalarla beslendiği için günde en fazla 1,5 gram tuz tüketiyordu” bilgisini vererek şöyle devam etti: “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sağlıklı bir böbrek 5 gram tuzu vücuttan uzaklaştırıyor. Türkiye’de 2003’teki çalışmada ortalama günlük tuz tüketimi 18 gram çıktı. Son yıllarda zararları konusunda yapılan çalışmaların fazlasıyla tuz tüketimi 18 gramdan 15 grama kadar düştü, bunu daha da düşürmeliyiz.”  Üstündağ şu uyarıları yaptı: “100 gram permasan ya da kaşar peynirinin içinde 20 gram tuz vardır. 100 gram kaşar peyniri tükettiğinizde vücudunuzda 3 buçuk su bardağı tutulur. Damar içerisinde 700 cc fazladan su dolaşmaya başlar ve bu da tansiyonu yükseltici bir faktör olarak ortaya çıkar. Bunun yanında o sodyum yavaş yavaş damarın etrafındaki kas hücrelerine geçer ve kan basıncı bir de o yolla yükselmeye başlar. Bu alışkanlık devam ederse 20-30 sene sonrası inme, kalp krizi ya da ölüm. Tuzu çok aşırı şekilde tüketiyoruz adeta  tuzla kendimizi zehirliyoruz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *