İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4664 %-0.05
36,5309 %-0.19
3.521.816 %2.28
3.072,14 0,61
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Çocuklarda kulak ağrısına dikkat

Çocuklarda kulak ağrısına dikkat

Yenidoğan döneminden itibaren çocuklarda en sık görülen problemlerden biri de kulak ağrısıdır(Otalji).

Peki çocuklarda ciddi anlamda huzursuzluğa ve ebeveynlerin korkmasına sebep olan bu problemi ortaya çıkaran sebepler nelerdir? Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Akın konu hakkında önemli bilgiler verdi.

2 yaşından büyük çocuklar kulak ağrısının olduğunu ebeveynlerine anlatabilirken daha küçük çocuklarda kulağını kaşıma, gece sebepsiz ağlamalar, huzursuzluk, iştahsızlık, kulağının üzerine yatma isteği, kulağına dokundurtmama, kusma gibi farklı yansımaları da olabilmektedir. Çocuklarda kulak ağrısı yapan en sık sebep üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Çocuklarda orta kulak havalanmasını ve basıncın ayarlanmasını sağlayan östaki tüpü tam gelişmediğinden çocuklarda orta kulak enfeksiyonları (süpüratif otitis media) daha sık görülmektedir. Bunun yanında dış kulak yolu enfeksiyonları, kulakta yabancı cisim, diş çıkarma, diş çürüğü gibi problemler de çocuklarda kulak ağrısına sebep olan başlıca etmenlerdir.

KULAK AĞRISI OLAN ÇOCUĞA TEDAVİ YAKLAŞIMI NASIL OLMALIDIR?

Öncelikle en sık gördüğümüz yanlışlardan biri ailelerin bir Kulak Burun Boğaz uzmanına danışmadan çocukları için gereksiz yere kulak damlaları ve antibiyotik kullanmasıdır. Ebeveynler gereksiz veya yanlış kullanılan kulak damlalarının çocukta kulak enfeksiyonunu arttırabileceğini veya kulak mantarı gibi daha kötü tablolara sebep olabileceğini bilmelidir. Bazen de sadece ağrı kesici kullanarak süreci geçirmek isteyen aileler de olabilmektedir. Bu çocuğun geçici olarak rahatlamasını sağlayacak fakat tablonun ağırlaşmasına kulak zarında delinmeye kadar gidebilecek problemlerin oluşmasına sebep olabilmektedir. Özet olarak kulak ağrısının tedavisi sebebe yönelik olduğundan kesinlikle bir Kulak Burun Boğaz uzmanına danışılmalı özellikle 2 yaşından küçük çocukları olan aileler kusma, huzursuzluk, iştahsızlık gibi alakasız görülen şikayetlerde altta yatan sebebin kulak ile alakalı olabileceğini akıllarında bulundurmalıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *