İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Delta varyantına karşı ne kadar etkililer?

Delta varyantına karşı ne kadar etkililer?

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu'nun (PHE) yaptığı çalışmada, Pfizer/BioNTech ve AstraZenaca aşılarının Delta varyantı kaynaklı Covid-19 hastalığının ağır seyretmesine karşı "çok iyi" koruduğu ortaya çıkarıldı. PHE'ye göre bu iki aşıdan birini iki doz olmuş kişilerde virüs bulaşsa bile hastaneye yatma riski aşılanmamış kişilere oranla yüzde 90'dan daha az. Ancak SinoVac aşısının Delta varyantına karşı koruyuculuğu konusunda henüz kamuoyuna yansıyan bilimsel bir çalışma yok.

En son Endonezya’da Delta varyantı kaynaklı olduğu düşünülen vaka artışlarının yoğun olarak gözlendiği Kudus bölgesinde bir araştırma yapılmış, bu çalışmada CoronaVac ile aşılanan 350 sağlık çalışanlarının yeniden hastalığa yakalanmasına rağmen (Delta varyantı kaynaklı olabileceği öngörülüyor) aralarından hiç bir ölümün rapor edilmemesi, CoronaVac aşısının da, Delta varyantına karşı koruyucu olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

Ne yapılması gerek?

DW Türkçe'ye konuşan uzmanlar, yaygın aşılama ile birlikte maske ve mesafe önlemlerine devam edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Prof. Dr. Kenan Midilli “Aşılar çift dozdan sonra büyük oranda koruyucu. Aşılanmış kişilerin, özellikle de tek doz aşı olanların rehavete kapılmaması gerekiyor. Maske ve mesafe önlemlerine devam etmeleri, mümkünse gerekli olmayan sosyal ilişkilerden kaçınmaları şart” diyor.

Bu varyant sebebiyle toplumsal bağışıklık hedefinin de gözden geçirilebileceğini belirten Prof. Dr. Midilli, “Delta çok daha bulaşıcı. Dolayısıyla olabilecek en kısa süre içinde ne kadar yüksek aşılanma oranlarına ulaşırsak o kadar iyi.

İki doz aşılanmış kişilerde Delta’ya bağlı enfeksiyonlar çok daha az ve enfeksiyonlar daha hafif. İngiltere’de hastaneye yatış oranları ve süreleri daha kısa. Ama asıl etkilenen grup aşılanmamış olan çocuklar ve genç yaş grupları. Çocuklarda daha ağır seyrettiğine dair veriler var. Klinik tablo da değişmiş gibi gözüküyor.

Örneğin daha çok nezle benzeri, burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkıyor. Sonbaharda bu durum, aşılanmamış çocuklar açısından sorun oluşturabilir. Aşılamada gerekli düzeyi yakalarsak çok büyük bir pik yaşanmayacaktır” değerlendirmesini yapıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *