Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, 6 Şubat depremlerinin enkaz kaldırma çalışmaları sırasında sulama yapılmadığı için ortaya çıkan kimyasal madde ‘asbest’in, yaklaşık 10-15 yıl içinde bu bölgelerde yaşayan insanlarda tek tip bir kanser türünün oluşmasına sebep olacağına ve bu kanser türünün sayısında bir patlama yaşanacağını söyledi.
‘Asbest’in bir defa insan vücuduna girdikten sonra çıkmadığına ve kalıcı olduğuna dikkat çekerek, beklenen kanser çeşitlerinin ağız, geniz, daha çok akciğer, akciğer zarı ve karın zarı kanseri olacağını belirten Yılmaz, yıkımlar sırasında sadece su kullanarak bu durumun önüne geçilebileceğini ancak bu ihaleleri alan firmaların daha fazla para harcamak istemediğini belirtti.
"MİLYONLARCA SİNEK BURADA ÜRÜYOR"
Sevdar Yılmaz, şu ifadeleri kullandı;
“Şu anda en yaygın hastalık şikâyeti ishal görülüyor. Bunun yanında sinek, kemirgen, haşere, fare ve yılan nüfusunun artıyor. Onun da sebebi, ağır hasarlı girilemeyen binaların su depoları. En üst taraflara ulaşılamıyor. Milyonlarca sineğin barınması için bunlar çanak oluşturuyor. Bir bardak suyun içinde bile milyonlarca sinek üreyebilir. Her apartmanda her bir dairenin ayrı su sistemi var ve bunlar tepelerde olduğu için ulaşılamıyor, hasarlı evlere de girmek istemiyorlar.Sağlık Bakanlığı’nın buraya bir aşı kampanyası yapması gerekiyor. Personel de yeterli değil, en azından bu aşı konusunda hemşire takviyesi yapması gerekir. Kişiler tecrübesiz bile olsa bir eğitim verilerek aşı kampanyasında görevlendirilmeli. Konteynerlere gidecek, çadır çadır gezecek ve aşısız çocukları tespit ederek, aşıları tamamlayacak. Elinizde çantanızla birlikte gideceksiniz ve hepsini kayıt altına alacaksınız.
Bu salgın hastalıkların artması için bir seneyi filan beklememize gerek yok, kızamık vakalarını duydunuz; İstanbul ve Ankara’da var. Burada da var. Bunları uygulamazsak başka şekilde kurtuluş şansımız yok!”