Gençler de dahil olmak üzere her yaşta diş bakımı önemlidir. Gençlerin, ebeveyn denetiminin daha az olması ve kendi yoğun programları nedeniyle düzenli olarak fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıkları düşük olması diş sorunlarına sebep olabilir. Diş bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri sadece dişlerin sağlıklı olmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda küçük sorunların kötüleşmeden tespit edilmesine de yardımcı olur.
Gençlerde sık görülen diş problemleri
Daha fazla yapılan temas sporları, şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme alışkanlıkları, asitli içecek tüketiminin fazlalığı gençlerde ağız ve diş sağlığı sorunlarının oluşmasına etkilidir. Yapılan araştırmalar göre diş çürüğünün, 5 ile 17 yaş arasındaki gençlerde en sık görülen kronik hastalıklardan biri olduğunu belirtmektedir. Yine araştırma sonuçlarına göre yeme bozuklukları, sigara içme ve ağız piercinglerinin ergenlik döneminde diş problemlerine neden olabilen diğer yaygın sorunlar arasındadır.
Gençler, sağlıklı dişlerin ve özgür gülümsemenin tadını çıkarmak için çocukluktan itibaren iyi ağız alışkanlıklarını sürdürmelidir. Ergenlikte uygun bir diş bakımı rutinini takip etmek, iyi ağız sağlığının önemli bir parçasıdır. Ebeveynler, gençler için diş bakımı alışkanlığı kazanmaları için rehberlik edecek bir öğretmen de olmalıdır.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, gençlerin diş bakımı için kullanabileceği kısa bilgiler paylaştı.
* Dişlerinizde oluşabilecek plakları engellemek için günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalayın. Çünkü plak oluşumu, diş çürümesi ve diş eti hastalıklarının ana nedenidir.
* Dengeli beslenmek, gençlerin diş sağlığında önemli bir rol oynayabilir. Gençler günlük öğünlerinde meyve, sebzeler, tahıl, balık, yumurta, peynir ve baklagilleri bolca tüketmelidir.
* Dişlerin arasındaki fırçanın ulaşamadığı alanlardaki yemek kalıntılarını çıkarmak için günlük olarak diş ipi kullanın. Dişlerin arası günlük olarak temizlenmezse, hoş olmayan, sert sarı bir oluşuma dönüşebilir veya çürük oluşumuna sebep olabilir.
* Şekerli veya nişastalı yiyecekleri, özellikle yapışkan atıştırmalıkları azaltın.
* Yemeklerden veya atıştırmalıklardan sonra bir miktar su içmek veya şekersiz sakız çiğnemek de ağzın temizlenmesine yardımcı olabilir.
* Gün boyunca su içmek, dişleri fazla bakteri ve yiyecek artıklarından temizlemeye yardımcı olabilir. Su içmeyi ihmal etmeyin.
Gençler, günde iki defa diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmeli ve sağlıklı dişleri korumak için yılda en az iki kez rutin diş hekimi kontrolüne gitmelidir. İyi bir temizlik ve düzenli diş hekimi ziyareti alışkanlığını sürdürmek sadece dişleri sağlıklı tutmakla kalmaz, aynı zamanda dişlerin çürümesine ve diğer diş sağlığı sorunlarına sebep olabilecek problemleri önleyebilir. Aynı zamanda bu ziyaretler ağız sağlığını etkileyen konular hakkında daha iyi bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *