Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı yaptığı açıklamada, ülkelerin "pandemiyle mücadele" konusunda yasal olarak bağlayıcı ve ortak bir anlaşma üzerinde anlaşmaya varmak için Mayıs ayına kadar olan süreyi kaçırma riskiyle karşı karşıya olduklarını ve bunun gelecek nesiller için büyük bir darbe olacağını söyledi.
Yeni anlaşma ve pandemilerle mücadeleye ilişkin mevcut kurallarda yapılan bir dizi güncelleme, DSÖ verilerine göre, KOVID-19 salgınının 7 milyondan fazla insanı öldürmesinin ardından dünyanın yeni patojenlere karşı savunmasını güçlendirmeyi amaçlıyor.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'de yaptığı konuşmada, "Üye devletlerin bu taahhüdü yerine getiremeyebileceğinden ve çözülmesi gereken birkaç önemli sorun bulunduğundan endişelendiğimi söylemeliyim" dedi.
Tedros, "Benim görüşüme göre, pandemi anlaşmasının ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü değişikliklerinin yerine getirilmemesi, gelecek nesillerin bizi affetmeyeceği kaçırılmış bir fırsat olacaktır." diyerek ülkeleri, dünyanın geleceğini şekillendirme fırsatını değerlendirmeye çağırdı.
Dünya Sağlık Örgütü 75 yıllık tarihinde yalnızca bir kez benzeri bir anlaşmaya varmayı başarabildi. O anlaşma 2003'teki Tütün Kontrolü anlaşmasıydı.
Aynı konuşmanın devamında Tedros, 2030 yılına kadar dünyanın en acil sorunlarıyla mücadele etmek için küresel kurum tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) dizisinden biri olan AIDS ile mücadele umutları konusunda ise iyimser olduğunu belirterek, "Artık bir SDG hedefi olan HIV salgınını sona erdirmeye yönelik bir yol öngörmeye başlıyoruz" dedi.