İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4664 %-0.05
36,5309 %-0.19
3.521.816 %2.28
3.072,14 0,61
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Dünya salgından kurtulmaya, virüs hayatta kalmaya çalışıyor

Dünya salgından kurtulmaya, virüs hayatta kalmaya çalışıyor

Artan virüs varyasyonlarıyla aşılar arasında bir yarış mevcut. Araştırmalar dünya çapında hız kesmeden devam ederken, ülkeler aşılara dair aldıkları kararları yeni araştırmalar dahilinde yenilemek durumunda kalıyor. İşte aşılar ve varyantlarında son durum…

Dünya salgından kurtulmak için aşılanıyor, virüs ise hayatta kalmak için sürekli şekil değiştiriyor. Aşılar da bu değişime uygun şekilde güncellenme yarışı içinde. Bu amansız mücadelede hangi aşı, hangi virüs varyantına karşı ne derecede etkili?

ASTRAZENECA'DA HAYAL KIRIKLIĞI

Araştırmacılar, Oxford menşeili AstraZeneca aşısının ilk olarak Güney Afrika’da görülen COVID-19 varyantlarına karşı yüzde 10 oranında koruma sağladığını öne sürüyor.

Aşıların etkinliğine dair bir çalışma yürüten bilim insanları, AstraZeneca'nın hafif ila orta dereceli enfeksiyonlarına karşı çok az koruma gösterdiğini açıkladı. Çalışma, ortalama yaşı 31 olan 2.000'den fazla kişiyi içeriyor, bu da nispeten genç nüfusun daha düşük risk altında olduğu anlamına geliyor. Bu sonuca dayanarak bilim insanları, ağır vakalara karşı aşının yüksek bir koruma sağlayacağından emin olmasalar bile yine de beklentilerini düşük tutmuyor. 

DİĞER AŞILAR DAHA MI ETKİLİ?

Detaylı verilere sahip olmadığımız için şimdiden karşılaştırma yapmak pek mümkün değil. Ancak yeni varyanttan etkilenen topluluklardaki diğer aşı denemeleri, hiçbirinin ilk çıkan koronavirüsteki kadar etkili olmadığını gösteriyor.

Varyantın ortaya çıkmasından sonra Güney Afrika'da uygulanan iki aşının denemelerinden elde edilen ve yakın zamanda yayınlanan veriler, etkinlik oranında ciddi bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Novavax, Birleşik Krallık'taki denemelerde yüzde 89, Güney Afrika'da yüzde 60 etkinliğe sahipti. Yapılan testlerdeki vakaların yüzde 92'sinin varyantlı virüsten oluştuğunu belirtmekte fayda var.
Johnson & Johnson'ın bir yan kuruluşu tarafından üretilen Janssen aşısı ise ABD'de yüzde 72 iken Güney Afrika'da yüzde 57 etkinliğe sahipti.
Her iki aşı da ağır vakalara, hastanede yatan hasta oranına ve ölüme karşı korumada etkili görünüyor.

VARYANTLARA KARŞI EN BAŞARILI AŞI: BIONTECH

Varyantlar ortaya çıkmadan önce yüzde 95 etkinlik gösteren sonuçlarla geniş çaplı denemeler yürüten Pfizer/BioNTech aşısı hakkında mutasyon etkinliği testleri devam ediyor.

Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki bilim insanlarının yürüttüğü bir diğer araştırmada, yakın zamanda ikinci doz Pfizer/BioNTech aşısı olan 20 kişiden antikor içeren kan örnekleri toplandı. Yapılan testlerde, antikorların daha eski varyantları etkisiz hale getirmede etkili olduğu gibi yeni çıkan virüsleri durdurmada da yüzde 81 oranında etkili olduğu görüldü. Nature Medicine’den alınan sonuçlarda, varyantın E484K olarak bilinen mutasyonunda aşının etkisini büyük ölçüde azaltmadığı öne sürülüyor.

Yapılan son araştırmalarda ise BioNTech aşısının Kent ve Güney Afrika varyantlarına karşı güçlü bir T-hücre tepkisi oluşturduğu ortaya çıktı. Çalışmaya göre ilk doz aşı sonrasında antikorlar mutant virüslere karşı daha az etkili de olsa, T- hücre tepkisi ile bağışıklık sisteminin daha iyi koruma sağlaması bekleniyor. Bu çalışmayla birlikte Pfizer aşısının varyantlara karşı en etkili aşı olduğunu söylemek mümkün. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *