Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabı üzerinden sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olaylarıyla ilgili açıklama yaptı. "Sağlıkta şiddet!" haber başlığının dünyada pek görülmediğini fakat Türkiye'de sıkça rastlandığını ifade eden Bakan Koca, Şanlıurfa'da bulunan bir aile hekimliğinde "sağlıkta şiddet" yaşandığını açıkladı. Bu duruma asla tolerans gösterilmeyeceğini ifade eden Koca, gerekli işlemlerin yapılacağını da vurguladı. Şanlıurfa'da, hastayı görmeden ilaç yazamayacağını söyleyen aile hekimine sözlü ve fiziksel saldırıda bulunan iki kişi gözaltına alınmıştı.
Bakan Koca'nın paylaşımı şöyle:
"ŞİDDET! Olayların çoğu medyaya yansımıyor. Beyaz Kod uygulamasına çok az durumda başvuruluyor. Dünyada rastlanmayan bir ifade bizde sık sık haber başlığı: “Sağlıkta şiddet!” Şanlıurfa’da bir aile hekimliğimizde yeni bir örneğini yaşadık. Asla toleransımız yok. Gereği yapılacak!"
Beyaz kod nedir?
Sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerinden dolayı personele karşı işlenen suçlar sebebiyle kamu veya özel bütün sağlık kuruluşlarında gerçekleşen vakaların bildirildiği sistemin adıdır.
Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 100. Maddesi kapsamında tutuklama nedeni sayılmıştır. Ayrıca özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel de bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından Türk Ceza Kanununun uygulanmasında kamu görevlisi sayılmaktadır.
Yine, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri temel Kanununa eklenen ek 12. Madde hükmü ile Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlardan şüpheli olanlar ,kolluk görevlilerince yakalanır ve gerekli işlemler yapılarak Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilir. Cumhuriyet savcısı adli işlemleri tekemmül ettirir. Bu suçların soruşturmasında, kolluk tarafından müşteki , mağdur veya tanık olan sağlık personelinin ifadeleri iş yerinde alınır. Bu fıkra hükmü özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı kendisine karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlar hakkında da uygulanır. Hükmü ile bu sürecin hızlanması sağlanmış olup ,şiddet uygulayan kişi kolluk görevlilerince yakalandıktan sonra gerekli işlemleri yapılmak üzere, doğrudan Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecektir.
Bu kapsamda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını takip etmek üzere, 7 gün 24 saat hizmet verecek şekilde “113 Beyaz Kod çağrı” merkezi kurulmuştur.
Hukuk Müşavirliği bünyesinde faaliyet gösteren Beyaz Kod çağrı merkezi , 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vermektedir.
Ayrıca, Hastane Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri , İl Ambulans Servisi Başhekimlikleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde Çalışan Hakları ve Güvenliği birimleri , Beyaz Kod müdahale ekibi kurulmaktadır. (Türk Sağlık-Sen)