İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. SAĞLIK Gençler kanser riskiyle karşı karşıya! Riskten korunmak için 9 yöntem

Gençler kanser riskiyle karşı karşıya! Riskten korunmak için 9 yöntem

Son yıllarda 50 yaş altı bireylerde kanser vakalarının artışı dikkat çekiyor. Uzmanlar, gençlerin kanser riskini azaltmak için yaşam tarzlarında bazı değişiklikler yapmalarını öneriyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Kanser, genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinse de, son dönem araştırmaları 50 yaş altı bireylerde kanser vakalarının hızla arttığını gösteriyor. Özellikle Y kuşağı, geçmişte daha yaşlı bireylerde görülen kanser türleriyle karşı karşıya kalıyor. Michigan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Elena Stoffel, gençlerin kanser riskini azaltmak için uygulayabilecekleri dokuz önemli adımı paylaştı.

AİLE GEÇMİŞİNİZİ DOKTORUNUZLA PAYLAŞIN

Ailede kanser öyküsü, genetik yatkınlık anlamına gelebilir. Özellikle kolorektal kanser öyküsü olan bireylerin, 20'li yaşlardan itibaren kolonoskopi taramalarına başlaması öneriliyor. Ortalama risk taşıyan bireyler ise 45 yaşında taramalara başlamalıdır.

SİGARA İÇMEYİN

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya genelinde 1,25 milyardan fazla tütün kullanıcısı bulunuyor. Sigara içmek, kanser vakalarının %20'sinden ve kanser ölümlerinin %30'undan sorumludur. Akciğer kanseri vakalarının önümüzdeki 25 yıl içinde önemli ölçüde artması bekleniyor. Yapılan araştırmalar, Z Kuşağı’na sigara ve tütün ürünlerinin satışının yasaklanmasının 70 yıl içinde 1,2 milyon akciğer kanseri ölümünü önleyeceğini gösteriyor.

ALKOL TÜKETIMINI SINIRLAYIN

Alkol tüketimi, DNA hasarına yol açan toksinler üreterek zamanla karaciğere zarar verebilir. Aşırı alkol tüketimi, kanser riskini artırmaktadır.

SAĞLIKLI BESLENİN

Yüksek yağlı, düşük lifli Batı tarzı beslenme, erken yaşta kolorektal kanser riskini artırabilir. Tam tahıllar, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet tercih edilmelidir.

DÜZENLİ EGZERSIZ YAPIN

Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmak, kanser riskini azaltmada etkilidir. Düzenli fiziksel aktivite, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

GÜNEŞTEN KORUNUN

Güneşin zararlı UV ışınları, cilt kanseri riskini artırır. Güneş koruyucu kullanmak, koruyucu giysiler giymek ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarıda bulunmaktan kaçınmak önemlidir.

AŞILARINIZI TAMAMLAYIN

HPV ve Hepatit B aşıları, belirli kanser türlerine karşı koruma sağlar. Özellikle genç yaşlarda bu aşıların yapılması önerilir.

STRESİ YÖNETİN

Kronik stres, bağışıklık sistemini zayıflatarak kanser riskini artırabilir. Yoga, meditasyon ve derin nefes alma teknikleri gibi stres yönetimi yöntemleri uygulanmalıdır.

DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEYİN

Erken teşhis, kanser tedavisinde başarı şansını artırır. Düzenli sağlık kontrolleri ve taramalar, olası risklerin erken tespit edilmesini sağlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *