İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4893 %0.05
36,6509 %0.24
3.543.448 %2.667
3.076,39 0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Güneşten korunmada güneş koruyucu ürünlerin önemi

Güneşten korunmada güneş koruyucu ürünlerin önemi

Güneş koruyucu ürünlerin sadece güneş altında duranları değil, gölgede dahi etkili olan ultraviyole ışınlarından korunmayı sağladığını belirten Prof. Dr. Murat Emiroğlu, deri kanserlerinin ve deri yaşlanmasının en önemli nedeni olan ultraviyoleden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı...

Prof. Dr. Murat Emiroğlu'nun, "GÜNEŞTEN KORUNMADA GÜNEŞ KORUYUCU ÜRÜNLERİN ÖNEMİ" başlıklı makalesi şöyle:

Aslında bu ürünlerin ismi güneş koruyucu olmamalı, çünkü bu tanım yalnızca güneş altında kullanılmaları gerektiğini çağrıştırıyor. Ülkemiz gibi güneş ışınlarının çok güçlü olduğu bölgelerde ultraviyole ışınları gölgede dahi etkilidir. Deri kanserlerinin ve deri yaşlanmasının en önemli nedeni olan ultraviyoleden korunmak için yapılması gerekenler kısaca şöyle özetlenebilir:

  • Güneşin en etkili olduğu zamanlarda mümkün olduğunca güneş ışınlarına maruz kalınmamalıdır. Işınların en etkili olduğu zaman saat 10:00 ile 16:00 arasıdır. Suyun, kumun, karın ve betonun güneş ışınlarını yansıttığı ve etkisini artırdığı unutulmamalıdır.
  • Güneşten korunulacak şekilde giyinmeye özen gösterilmelidir. Işınların güçlü olduğu saatlerde şort yerine pantolon, uzun kollu gömlekler, güneş gözlüğü ve şapka kullanılması ışınlara maruziyeti azaltır.
  • Suya dayanıklı, geniş spektrumlu (ultraviyole ışın türlerinin tümüne karşı etkili) ve en az 30 faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Vücudun giysiler dışında kalan her bölgesine uygulanmalıdır. Etkisinin genellikle iki saat sürdüğü (su ile temas ve terleme halinde daha kısa) unutulmamalıdır.

Geniş Spektrumlu Güneş Koruyucu Ne Demektir

Güneş ışınlarının içeriğinde iki farklı tip ultraviyole bulunur. Bunlar ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) ışınlarıdır. Geniş spektrumlu bir güneş koruyucu, bizi bu iki cins ışına karşı korur.

UVA ışınları deri yaşlanmasına, kırışıklıkların oluşumuna ve güneş lekelerine neden olur. UVB ışınları ise deriyi yakar. Bu ışınların her ikisi de uzun süreli maruziyette deri kanserine neden olur.

Güneş Koruyucu Ürünler Kaç Faktör Olmalıdır

SPF olarak adı geçen koruma faktörü, kullanılan ürünün UVB ışınlarından ne derece koruduğunun ölçüsüdür. UVA korunması değerlendirme sisteminde kullanılmaz. Güneş koruyucu uygulanmış ve uygulanmamış bölgeler arasında güneş yanığı oluşum hızının ölçümü ile bu faktör belirlenir.

Kullanılan güneş koruyucunun 30 faktör üzeri olması yeterlidir. 50’nin üzerine çıkıldıkça elde edilen fark giderek azalmaktadır. Faktörün yüksekliği ürünün dayanıklılığı üzerinde etkili değildir.

Güneş koruyucular yeterince geniş bir bölgeye ve kalın uygulanmadığından, yüzme ve terleme nedeni ile etkinliğini yitirir.

Suya Dayanıklı Güneş Koruyucu Nedir

Şayet kullanılan güneş koruyucu ürün koruyuculuk etkisini suda en az 40 dakika sürdürebiliyorsa suya dayanıklı olarak kabul edilir. Bu dayanıklılığın 80 dakikaya kadar uzayabildiği ürünler vardır.

Güneş Koruyucuların İçeriğinde Ne Vardır

Güneş koruyucular, güneş ışınlarını yansıtan veya etkisini yok eden filtreler içerirler:

  • Organik. Organik filtreler güneş ışınlarının ısısının azaltılmasını sağlar
  • İnorganik. İnorganik filtreler UV ışınlarını yansıtır ve dağıtırlar.

Losyon Şeklindekiler mi, Sprey Olanlar mı Daha Etkilidir

Her ürün cinsinin kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır, bunlar:

  • Kremler. Kuru bir deri yapısına sahip olanlar özellikle yüz uygulamaları için krem formunda olanları tercih etmelidir.
  • Losyonlar. Geniş bölgelere yapılacak uygulamalar için losyonlar tercih edilebilir. Losyonlar genellikle daha ince ve daha az yağlıdır.
  • Jel. Saçlı deri veya erkeklerde göğüs bölgesi gibi kıllı alanların korunmasında jel formu tercih edilebilir.
  • Sprey. Yeteri kadar iyi bir uygulama yapma garantisi tam olmadığından çocuklarda sprey kullanılması avantajlı olabilir.

Güneş Koruyucular Hakkında Bilinmesi Gereken Ek Bilgiler

  • Güneş Koruyucu uygulaması deri kuru iken ve dışarı çıkmadan 15 dk önce yapılmalıdır.
  • Güneşe maruz kalan her vücut bölgesine güneş koruyucu krem sürülmeli. Boyun, ayak sırtı, kulaklar ve saçı dökülmüş kişilerde başın üst kısmı ihmal edilmemelidir.
  • Güneş ışınlarının bulutları geçebildiği akıldan çıkartılmamalı, havanın kapalı olduğu günlerde de güneş koruyucu kullanılmalıdır.
  • Kullanılan ürünün son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.
  • 6 aydan küçük çocuklarda güneş koruyucu kullanılmamalı, bunun yerine, güneşte kalma sürelerine kısıtlama getirilmelidir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *