İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9398 %0.23
36,8623 %-0.99
93.951,91 %-6.266
3.216,39 -0,37
Ara
Muhalif. SAĞLIK Hamilelikte sağlıklı beslenme tüyoları

Hamilelikte sağlıklı beslenme tüyoları

Hamilelikte doğru ve sağlıklı beslenme, anne adayları için en önemli ve stresli konuların başında geliyor. Peki hamilelikte nasıl beslenilmeli, nelere dikkat edilmeli, neler yenmeli ve nelerden uzak durulmalı? İşte anne adaylarının beslenme konusunda en çok merak ettiği soruların cevapları...

Okunma Süresi: 3 dk

Hamilelik döneminde, anne adaylarının dikkat etmesi gereken önemli etkenlerin başında, beslenme, kilo kontrolü, mide bulantısı ve yaşadığı hormonal değişiklikler geliyor. Anne adaylarının gebelik döneminde beslenmesine özen göstermesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, hamileliğin ilk ayından itibaren annenin­ beslenme alışkanlıklarının bebeğin de hayat boyu sürdüreceği bir yeme düzeninin temelini oluşturacağını söyledi. Güneş, gebelikte dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: 

İLK 28 GÜN FOLİK ASİT ÇOK ÖNEMLİ 
Hamileliğin özellikle ilk 28 gününde folik asit kullanımı çok önemli. Folik asit, annenin kan volümünü artırmak ve bebekte önemli bir sağlık sorunu oluşturacak nöral tüp deformasyonlarını önlemek için kullanılır. Anne adayları, bu ihtiyacı besinlerle karşılayamayacağı için, hamile kalmayı düşünen anne adayları ve hamileler folik asiti 3 ay önceden başlayarak özellikle ilk 3 ayı kapsayacak şekilde kullanmalı.  

MİDE BULANTILARINI ÖNLEMEK MÜMKÜN
Hamilelikte mide bulantısı çok doğal bir durum. Hamileliğin ilk üç ayında annenin yaşadığı hormonal değişiklikler, hiperemezis denilen mide bulantılarına sebep olabiliyor. Bu durumda anne yeteri kadar beslenemediği için de günlük enerji alımı azalabilir. Bulantıları azaltmak için sabah yataktan kalkmadan mide asitini emmeye yardımcı olacak galeta, leblebi, çubuk kraker gibi besinler tüketilmeli.

Öte yandan, asitli içeceklerden, hazır meyve ve taze sıkılmış meyve sularından midede yanmaya ve ekşimeye neden olacağı için uzak durulmalı. Su tüketimi ihmal edilmemeli ve su yemek sırasında değil aralarda içilmeli. Beslenmede sebze ve protein tüketimi de önemli. Çiğ sebze ve meyveler mideyi yavaş terk edeceği için, mide bulantısının yoğun olduğu zamanlarda tüketilmemeli. Protein alımını artırmak için tuzlu ayran, peynir, yoğurt gibi besinlerden faydalanılabilir. Yağlı, kızarmış besinler bulantıyı artırdığı için bu besinleri tüketirken ve pişirirken çok yağlı yapmamak ve kızartmamak da son derece önemli. 

AZ YA DA ÇOK BESLENMEK ZARARLI
Aşırı besin alımı ile fazla yağlanmadan dolayı postmatürasyon (geç doğum), fetüste mekonyum aspirasyonu (bebeğin kakasını yutması) ve perinatal (anne karnında) ölüm riski yüksek. Bunun yanı sıra anne yeteri kadar beslenmezse, artan enerji ve protein gereksiniminin karşılanmaması annenin kilo vermesine neden olur. Ayrıca artan besin öğelerinin karşılanamaması, annede anemi, diş çürüklüğü, osteomalasi (kemik yumuşaması) gibi hastalıklara yol açabilir. 

İlk 3 aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşıladığı için annenin günlük ekstra beslenmesine gerek yok. 3-6 ay arasında günde 340 kalori, 6-9 ay arasında ise günlük 450 kalori eklenmesi gerekiyor.   

HAMİLELERİN YEMESİ VE UZAK DURMASI GEREKEN GIDALAR 
Hamilelik döneminde beslenme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle: 

-Kalsiyumun zengin kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir düzenli tüketilmeli. 

-Her gün 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze ya da kuru baklagil yemeği yemeye özen gösterilmeli. 

-C vitamininden zengin sebze ve meyveler sık sık tüketilmeli. 

-Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren yiyecekler yenmemeli. 

-Yemeklerde muhakkak iyotlu tuz kullanılmalı. 

-Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine, ayran, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostolar içecek olarak tercih edilmeli. 

-Sigara ve alkol kullanılmamalı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *