Havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde, artan hastalıklara bağlı olarak maalesef antibiyotik kullanımında kontrolsüz bir artış gözlemlendiğini dile getiren Uzm. Dr. Gulmammadova, “Antibiyotik kullanımında öncelikle dikkat edilmesi gereken şey hastada antibiyotik kullanma endikasyonunun olup olmadığıdır. Yani, hastada bakteriyel bir enfeksiyonun olup olmadığı belirlenmelidir.
Eğer antibiyotik kullanımı gerekli görülürse, enfeksiyonun olduğu bölge, enfeksiyonun şiddeti ve hastalığın seyri göz önüne alınarak uygun antibiyotik seçimi yapılır. Sebep olan enfeksiyonu saptamadan, kesin olarak enfeksiyon tanımlanmadan başladığımız bu tedaviye ampirik antibiyotik tedavisi diyoruz. Hastanın belirtilerine ve muayene bulgularına dayanarak, büyük olasılıkla sorumlu olan mikroorganizmaya karşı etkili bir ilaçla tedaviye başlanır” şeklinde konuştu.
"Rastgele soğuk algınlığı ilacı alınmamalı"
Soğuk havaların gelmesiyle birlikte hem salgın hastalıkların arttığına, hem de alerjik hastalıklardan muzdarip kişilerin şikayetlerinin çoğaldığına dikkat çeken Uzm. Dr. Gulmammadova, “Bu hastalar çoğunlukla evde mevcut antibiyotikleri veya eczaneden rastgele aldıkları soğuk algınlığı ilaçlarını kullanmaktadırlar. Bu durum geçmeyen alerjik semptomların süresini uzatarak ve üzerine enfeksiyonların eklenmesine yol açarak durumu daha ciddi hale getirir.
Yanlış ilaç kullanımı, virüslerin ve bakterilerin ilaca karşı direnç kazanmasına, bu da hastalığın klinik seyrini değiştirerek iyileşme sürecinin uzamasına, mevcut hastalığın sık sık tekrarlanmasına, hatta hayati riske ve ölüme sebebiyet vermektedir. Bu nedenle hastalara önerimiz, ilaç kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalarıdır. Sağlıklı kalmak için doğru tedavi ve bilinçli ilaç kullanımı çok önemlidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.