İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
3.508.266 %3.257
3.061,67 0,27
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK "İlaç harcaması en düşük ülke Türkiye"

"İlaç harcaması en düşük ülke Türkiye"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, tüm dünyada koronavirüs pandemisi ile sağlık, ilaç ve aşı için ayrılan bütçenin arttığına dikkat çekti ve "OECD ülkelerine bakıldığında ilaç harcaması en düşük ülke Türkiye'dir" dedi.

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 7-13 Nisan Sağlık Haftası dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında sağlıklı yaşama hakkının her insanın doğumuyla birlikte kazandığı bir hak olduğunu belirtti. Saydan’ın açıklaması şöyle:

“Sağlık harcamaları insana, topluma ve geleceğe yapılan bir gider değil, yatırımdır. Özellikle Covid-19 pandemisi ile sağlık, ilaç ve aşı için ayrılan bütçenin ciddi ölçüde artırılması gerektiği bir dönemdeyiz. Ülkemizde istatistiklerle sağlık harcamalarının arttığı söyleniyor ancak, bu artışa tedavi giderleri sebep oluyor. OECD ülkelerine bakıldığında, ilaç harcaması en düşük ülke Türkiye’dir. 2019 verilerine göre, Türkiye yüzde 4,4 ile diğer OECD ülkelerine kıyasla toplam sağlık harcaması kalemine gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) içinden en az payı ayıran ülke konumundadır.

"İLAÇ HARCAMASININ TUTARI GELİŞMİŞLİKLE İLGİLİDİR"

Diğer ülkelere baktığımızda, 2019'da ABD'de sağlık kalemi için yapılan toplam harcama GSYİH'nin yüzde 17'sini oluşturdu. ABD'yi yüzde 12,1 ile İsviçre, yüzde 11,7 ile Almanya ve yüzde 11,2 ile Fransa takip ediyor. OECD ülkeleri ortalamasında ise bu oran yüzde 8,8'e ulaşıyor. Yani Türkiye'nin tam iki katı.

OECD İÇİNDE EN AZ HARCAMASI TÜRKİYE’DE

İlaç harcamasının tutarı, gelişmişlikle de ilgilidir. Türkiye’de kişi başı kamusal ilaç harcaması 85 dolarken bu rakam, ABD’de kişi başına yılda 995, Kanada’da 752, Fransa’da 641, İrlanda’da 648, Japonya’da 652, İsviçre’de 474, İspanya’da 536 dolardır. Ülkemiz, 33 OECD ülkesi içinde kişi başına en az ilaç harcaması yapan ülke olmasına rağmen ve bu miktar yıllardır artmıyor.

"MİLLİ VE YERLİ İLAÇ SANAYİ ÇALIŞMALARI HIZLANMALIDIR"

Pandemi koşullarında aşıya ulaşmanın ne kadar zor olduğunu hep birlikte gördük. Özellikle aşıların yerli üretimle beraber geliştirilmesi, soğuk zincir ile dağıtım ve depolamaya ilişkin altyapının kurulması ve muhafazası ile eczanelerimizden sorunsuz biçimde temininin sağlanması gerekiyor. Devletin yerli ilaç ve aşı çalışmalarını desteklemesiyle hem dışa bağımlılığımız azalacak hem de ilaçta fiyat avantajı sağlanacak. Dolayısıyla gerçek anlamda, çizgileri net olarak ortaya konulacak ve bir an evvel uygulanacak doğru politikalarla milli ve yerli ilaç sanayi çalışmaları hızlanmalıdır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *