Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (FİTOMER) Müdürü Prof. Dr. Murat Kartal, bitkinin ülkemiz için oldukça önem taşıdığından söz ederek Karacahayıt, Karahayıt ve Hayıtlı köyleri gibi bazı yerleşim yerlerinin ismini bu bitkiden aldığına değindi. Hayıt bitkisinin özellikle kadın hastalıkları üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Murat Kartal, yapılan araştırmalarla birlikte bu bitkinin prolaktin hormonu seviyesini düşürüp, progesteron ve östrojen hormonları seviyelerini arttırarak kadınların hormonal dengelerini düzenlediğini belirtti.
“Avrupa’da reçeteli ilaçlar ve gıda takviyelerinde kullanılıyor”
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Bölümü Öğretim Üyesi olarak da görev yapan ve hayıt otunun kadınlara faydasının saymakla bitmeyeceğini açıklayan Prof. Dr. Murat Kartal, “Kısırlıktan adet düzensizliğine kadar birçok kadın hastalığında etkili olan hayıt otu, reçeteli ilaçlar ve gıda takviyelerinde, başta Almanya olmak üzere Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Kadınlarda adet dönemi öncesi gerginlik sendromu, kısırlık, adet görememe, adet düzensizliği ve mastalji (meme ağrısı) gibi birçok soruna çözüm olan bu mucizevi bitki östrojen hormonu miktarının yükselmesini sağlayarak menopoz döneminde görülen ateş basması, duygu-durum bozukluğu, sinirlilik, rahim kanaması, uyku bozukluğu gibi semptomlara da iyi geliyor” şeklinde konuştu.
“Kadınlarda menopoz dönemine bağlı oluşan osteoporoz için de ümit verici”
Osteoporozun, özellikle menopoz döneminde dolaşımdaki östrojen seviyelerinin azalması sebebiyle kalsiyumun kemikten plazmaya geçişinin hızlanması dolayısıyla oluştuğunu hatırlatan Prof. Dr. Murat Kartal, “Yapılan bir klinik çalışmada, uzun kemik kırığı olan 64 kadında, hayıt ekstresinin ve magnezyum oksitin birlikte uygulanmasının kırık iyileşmesini hızlandırabileceği gözlemlendi” ifadelerini kullandı.
Hayıt bitkisi kullanım önerisi
Prof. Dr. Murat Kartal, hayıt bitkisinin kadınlarda PMS (pre-menstrual sendrom-adet dönemi öncesi gerginlik sendromu) için 20-40 mg kurutulmuş meyve tozu şeklinde veya buna tekabül eden standardize edilmiş ekstreden 1 bardak suyun içerisine 40 damla ilave edilerek sabahleyin aç karna kullanılması gerektiğine değinerek tam etkinin görülebilmesi için kullanıma 2-3 aylık süreç boyunca ara verilmemesi gerektiğini önemle vurguladı.
Fitomer’den hayıt ekstresi
Prof. Dr. Murat Kartal, “Ülkemizde bolca yetişmekte olan hayıt bitkisinin kadın hastalıkları açısından önemi yadsınamaz. Bu sebeple hayıt bitkisinin daha iyi araştırılması ve ülkemizin sahip olduğu doğal kaynakların daha iyi değerlendirilmesi için Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Fitoterapi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (FİTOMER) uzun süreden beridir hayıt bitkisi üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda kadınlarda oluşan; adet görememe, düzensiz adet dönemi, Premenstrüel Sendrom (PMS) yani Adet Dönemi Öncesi Gerginlik Sendromu, kısırlık sorunları, menopoz gibi rahatsızlıklar için standardize hayıt ekstresi hazırlayarak damla şeklinde kullanılmasını sağlıyoruz. Çalışmalarımıza doktora öğrencim Arş. Gör. Ebrar İnal hocamızla birlikte sürdürüyoruz” dedi.
Bilimin ışığında yüzde 100 doğal!
FİTOMER olarak bilimin ışında yüzde 100 doğal bitkisel ürünler geliştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Murat Kartal, “FİTOMER, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin tescilli bir markası. Bitkisel droglarımız; koku, aroma ve etkili bileşiklerinin en yüksek olduğu dönemde, uzman ekibimizin kontrolünde toplanır, özenle kurutulur, istenilen kriterlere getirilir ve kalite kontrol analizinden geçirilir. FİTOMER ürünleri; hekim, eczacı ve diyetisyenlerin; fitoterapi ve diyet uygulamalarında kullanılmak üzere, dünya kalite standartlarına uygun olarak, eczane kalitesinde tüketime hazır hale getirilmektedir. Ayrıca piyasadaki birçok bitkisel ürünün kalite kontrolleri de FİTOMER tarafından yapılıyor” şeklinde konuştu.