Temmuz 2022’de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası bir halk sağlığı acil durumu ilan edilen maymun çiçeği virüsüne karşı mücadele sürüyor. DSÖ’nün o dönemde önerdiği ikinci ve üçüncü nesil çiçek aşılarının hedefli kullanımına dair sınırlı veriler bulunmasına rağmen, Kanada'da yapılan yeni bir araştırma bu stratejinin etkinliğine dair önemli ipuçları sunuyor.
Ontario Halk Sağlığı ve Toronto Üniversitesi'nden Dr. Christine Navarro tarafından yürütülen gözlemsel çalışmada, MVA-BN (Modified Vaccinia Ankara-Bavarian Nordic) aşısının tek dozunun maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 58 oranında koruma sağladığı tespit edildi. Çalışma sürecinde, aşı olan 3 bin 204 erkekle, aşısız aynı sayıda erkek karşılaştırıldı. Aşılı grupta 21 vaka görülürken, aşısız grupta 50 vaka tespit edildi.
Aşıdan Sonra İlk 14 Gün Önemli
Araştırma, aşılamadan sonraki ilk 14 gün içinde enfeksiyon oranında bir düşüş görülmediğini, bunun da bağışıklık yanıtının gelişmesi için zamana ihtiyaç olduğunu gösterdi. Uzmanlar, bu sürecin ardından aşının koruyucu etkisinin arttığını belirtiyor.
Dr. Navarro, gözlemsel verilerin acil sağlık durumlarında kritik önem taşıdığını vurgularken, bu çalışmanın sonuçlarının daha geniş kitlelere ulaşmak için kullanılabileceğini ifade etti.
İki Doz Aşının Yaygınlaştırılması Gündemde
Kanada'da iki doz halinde uygulanan aşının, risk altındaki topluluklara yaygınlaştırılması gerektiği belirtilirken, araştırma sonuçları DSÖ’nün ikinci nesil çiçek aşısı kullanımını destekler nitelikte. Çalışmanın sonuçları, British Medical Journal'da yayımlandı.