İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
3.508.266 %3.257
3.061,67 0,27
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Karadeniz'de vakalar neden tavan?

Karadeniz'de vakalar neden tavan?

İllere göre vaka sayısı haritasında Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun’daki vaka artışları dikkat çekiciydi. Ordu bu listede 100 bin kişi başına 228 vaka ile en önde yer alırken, diğer Karadeniz illeri Giresun (217), Trabzon (207), Samsun (202) ve Rize (200) onu izledi. Bu artışların nedeni uzmanların da sıklıkla dile getirdiği ‘Karadeniz mutasyonu’ mu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz hafta ve bu hafta paylaştığı ‘illere göre vaka sayısı’ haritasında en dikkat çeken nokta Karadeniz Bölgesi’ndeki artış oldu. Bu artışların nedeni uzmanların da sıklıkla dile getirdiği ‘Karadeniz mutasyonu’ mu?

İllere göre vaka sayısı haritasında Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun’daki vaka artışları dikkat çekiciydi. Ordu bu listede 100 bin kişi başına 228 vaka ile başı çekerken, diğer Karadeniz illeri Giresun (217), Trabzon (207), Samsun (202) ve Rize (200) onu izledi. Tabii ki kafalarda onlarca soru işaret var

TRABZON: DÜĞÜNLER YAPILIYOR, KÖYLERDE KALABALIK ORTAMDA KALINIYOR

Trabzon Tabipler Odası Başkanı Kibar Yaşar Güven, en büyük sorunun alınmış olan tedbirlerin yeterli miktarda denetlenmemesi olduğunu söylüyor. Güven'e göre salgının artış hızında insan davranışı temel faktör:

“Halk hafta sonları alışveriş yapacağım diye sokaklarda. Bu pandemi döneminde insanların çoğunun üzerine düşeni yeterince yapmadığını düşünüyorum. Cenazeler, kalabalık düğünler yapılıyor, özellikle hafta sonları köylere gidiliyor. Köylerde aynı evde kalabalık olarak kalınıyor. Buralarda maske ve mesafeye pek dikkat edilmiyor. Hafta başı şehre dönülüyor ve bulaş artıyor. Son zamanlarda aile içindeki hastalık oranlarında artma görünüyor ve bence sebebi köylere gidiş ve aynı evlerde kalabalık olarak yaşamak."

Kibar Yaşar Güven, söz konusu illerde artan vakaların mutasyon ihtimalini akıllara getirdiğini belirtiyor. Güven'in olası bir hızlı bulaşı için de önlem önerisi de mevcut: 

"Bu tipte bulaş fazla olduğu için yayılım hızlı oluyor. Karadeniz şehirleri birbirine yakın olduğu için şehirler arası hareketlenme fazla oluyor. Bu hareketlenmeyi azaltmalıyız. Şehirlere girişlerde ve şehir içinde kontrol noktalarını artırmalıyız. Hafta sonları köye gidiş ve dönüşü azaltmalıyız. Karantinaların kontrollerini ve temaslı insanların kontrollerini daha sıkı yapmalıyız."

SAMSUN: İSTANBUL’DAN GERİYE GÖÇ ALIYOR

Hürriyet'in haberine göre, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Uzun, bu bölge insanlarının İstanbul’a göç verdiği ve kapanmanın olduğu bu dönemde İstanbul’dan geriye göç almış bir bölge olduğunun altını çizdi ve vaka artış nedenlerinde bunu hesaba katmak gerektiğini söyledi. Ayrıca kapanmalarda köylere yapılan göç ve uzun kış aylarında kalabalık aile toplanmalarının da oldukça etkili olduğunu ekledi

İstanbulun nüfusu azaldı... Pandemi köyden kente göçü tersine mi çeviriyorİstanbul'un nüfusu azaldı... Pandemi köyden kente göçü tersine mi çeviriyor?
Samsun Tabipler Odası Başkanı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Funda Neslihan Furtun da Karadeniz halkının iç içe olduğu bir yaşam tarzını benimsemesi, iller arası gidiş gelişlerin fazla olmasının temel neden olduğunu düşünüyor. Furtun'a göre cumartesi pazar sokağa çıkma yasağını köylerinde geçirenler, köylerde daha iç içe geniş aile yemekleri gibi etkenler de vakaları artırdı.

MUTANT VİRÜS SAYISI FAZLA

Furtun mutasyon konusuda da Samsun'da durumun korkutucu olduğunu söylüyor. 

“Mutant virüsü saptamak için ayrı PCR-test kiti kullanılır ve bu test kiti rutin tüm örnekler için çalışılmaz. Mutant virüs testi çalışılmasına şüphe edilen bir test sonucu olduğunda karar verilir. Biliyoruz ki Samsun’da saptanan mutant virüs sayısı oldukça fazla. Ve yine biliyoruz ki mutant virüsün hasta etme gücü aynı olsa bile bulaştırıcılığı daha fazla. Bunun da yansımasını sahada tüm ailenin, tüm apartmanın veya mahallenin topluca hastalanması şeklinde görüyoruz. Elbette “Mutant virüs nedeniyle Karadeniz’de vaka sayısı artmıştır” savı bir varsayımdır. Çünkü bunu söyleyebilecek veriye sahip değiliz. Mutant virüsü saptayan kitler tüm PCR laboratuvarlarında daha yaygın kullanılmalıdır” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *