İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. SAĞLIK Makarna düşündüğünüzden çok daha sağlıklı

Makarna düşündüğünüzden çok daha sağlıklı

Avustralyalı bir gıda bilimcisi olan Emma Beckett'dan karbonhidrat sevenlere müjde niteliğinde bir haber geldi. Ülkesindeki Newcastle Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan bilim insanı, makarnanın sağlıksız bir gıda olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Makarnanın yüksek miktarda karbonhidrat içermesine rağmen protein ihtiyacını karşılama konusunda da gayet yeterli olduğu ortaya koyuldu.

Okunma Süresi: 2 dk

Beckett, The Conversation'da kaleme aldığı bir yazıda, "Bir günde kaç kalori enerji almanız gerektiğine dair tavsiyeleri muhtemelen görüyorsunuz" dedi:

"Ancak, bu enerjiyi sağlayan yiyecek türlerinin profiline dair de tavsiyeler var. Bu besinler yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerden oluşur."

Bilim insanı, yiyecekler aracılığıyla vücuda alınan yağ, protein ve karbonhidratların "enerji üretmek için vücutta parçalandığını" ekledi.

Beckett'e göre makarna gerçekten de yüksek karbonhidrat içeriğine sahip. Bir kase erişte başına ortalama 38 gram karbonhidrat, 0,6 gram yağ ve 7,7 gram protein düşüyor.

Avustralyalı sağlık yetkililerinin kılavuzuna göre insanlar günlük enerjilerinin kabaca yüzde 45-65'ini karbonhidratlardan, yüzde 20-35'ini yağlardan ve yüzde 10-30'unu proteinlerden almalı.

Bu da günlük besinlerle proteinden 1,2 ila 6,5 kat fazla karbonhidrat tüketmenin sağlıklı olduğu anlamına geliyor. Beckett, bununla ilgili yaptığı hesaplamayı şöyle açıklıyor:

"Makarnadaki karbonhidratın proteine oranı kabaca 5:1. Bu da kılavuzlardaki kabul edilebilir besin dağılımının içinde."

Makarnanın vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller açısından da zengin olduğunu belirten gıda uzmanı, "Bir kase pişmiş makarna, günlük önerilen B1 ve B9 vitamin alımının yaklaşık 4'te birini, önerilen selenyum miktarının yarısını ve demir ihtiyacımızın da yüzde 10'unu karşılıyor" diyor.

Öte yandan, kilo vermek için diyet yapan kişilerin çoğu, yüksek karbonhidrat içeriğinden dolayı genellikle makarnadan uzak durmayı tercih ediyor.

Ancak araştırmalar, diyetine düzenli makarna tüketimini dahil eden kişilerin daha hızlı kilo verdiğini gösteriyor.

Beckett, bu nedenle diyet yapanlara şu öneride bulunuyor:

"Makarnayı tamamen bırakmak yerine, porsiyon azaltmayı veya bağırsak sağlığına faydalı olan ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayan, daha yüksek lif içeriğine sahip tam tahıllı makarnaya geçmeyi düşünün."

Öte yandan, glutensiz makarnanın biraz daha az protein içerdiğini de akılda tutmak gerek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *