İstanbul
Az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,5258 %0.18
37,9814 %-0.3
3.349,90 % -0,49
85.129,85 %1.225
Ara
Muhalif. SAĞLIK Mevsim geçişlerindeki beslenmeye dikkat

Mevsim geçişlerindeki beslenmeye dikkat

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Diyetisyen Billur Filiz mevsim geçişlerindeki beslenmenin önemine dikkat çekti.

Okunma Süresi: 2 dk

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Diyetisyen Billur Filiz, mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve bu dönemde karşılaşılabilecek hastalıklara karşı vücudu koruyabilmek adına önemli tavsiyelerde bulundu. Mevsim geçişlerinde metabolizmanın çalışma hızının da değiştiğini belirten ve önceliğin vücudun düzenli işleyişini sağlayan besin öğelerini tüketmek olduğunun altını çizen Billur Filiz, “Bu dönemde özellikle vitamin ve mineral alımı ön plana çıkıyor. Bağışıklık denildiğinde akla ilk olarak C vitamini gelse de yapılan çalışmalar D vitamini yetersizliğinin bağışıklığın hızlı düşüşünde daha etkili olduğunu gösteriyor. Ancak D vitamini güneş ışığı yeterli alınmadığında aktive olmuyor. Bu sebeple yumurta sarısı, süt ürünleri, balık gibi D vitamini içeren besinlerin tüketimiyle birlikte günde en az 20 dakika güneşlenmek gerekir. Kronik yorgunluklarla başa çıkmak içinse B12 ve B tipi (kırmızı et ve baklagiller) vitaminlerin tüketimine ve hücre yenilenmesi için de C vitamini (narenciye ve yeşillikler) gibi antioksidanların alımına özen gösterilebilir. Ek olarak zencefil ve zerdeçalı günlük beslenmeye ekleyebiliriz.” şeklinde konuştu. 

Filiz, “Koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız”

Bilinçsiz alınan takviyelerin önemli sağlık sorunlarına yol açtığı konusunda vatandaşları uyaran Filiz, “Öncelikle vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu bilmeniz gerekir. Bunun için de ya aile hekimlerine ya da konun uzmanı bir hekime başvurmak birinci önceliktir. Tetkikler sonucunda hangi vitamin ve mineralin hangi dozda kullanılması gerektiği belirlendikten sonra ilgili takviye yapılmalıdır. Aksi takdirde fazla alınan takviyeler sonucu karaciğer, böbrek gibi organların çalışma hızı etkilenmekte ya da bu organlara hasar verilebilmektedir. Örneğin korona ile popülaritesi artan D vitaminin fazla kullanımı böbrek taşına neden olmaktadır.” dedi. Özellikle kilo vermek amaçlı tek tip beslenme yapmak veya bir tür yiyeceğin tüketimini arttırmanın metabolik dengenin bozulmasına sebep olabileceğini söyleyen Filiz, “Böyle bir durumda vücut ya az enerji alımı sebebiyle kıtlık bilinci oluşturacak ve daha fazla yağ depolayacaktır ya da hızlı yaratılan katabolizma yani yıkım sebebiyle bağışıklığın düşmesi, karaciğer gibi metabolik faaliyetleri kontrol eden organların bozulmasına sebep olacaktır.” ifadelerini kullandı. Yaz mevsimi yaklaşırken insanlarda kilo verme eğiliminin arttığını ancak koronavirüse karşı da bağışıklık sistemini güçlü tutmak istediklerini belirten Filiz, bu dönemde yapılması gereken temel davranışları; Yeterli ve dengeli beslenme, Yeterli sıvı alımı ve Yeterli fiziksel hareket olarak sıraladı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *