Mide bulantısının birçok farklı nedeni olabilir. İnsanın günlük yaşam kalitesini bozan mide bulantısı bazı hastalıkların habercisi olabilir. Mide bulantısına virüsler, sindirim sorunları, hamilelik veya kötü koku gibi çok çeşitli sebepler neden olabilir. Kulakta meydana gelen iltihaplanmalar, gıda zehirlenmeleri, sindirim sistemi problemleri en çok görülen mide bulantısı sebepleri arasında yer alıyor. Ancak sürekli mide bulantısı çekiyor ve baş ağrısı, ishal ve baş ağrısı gibi semptomlar da eşlik ediyorsa mutlaka alanında uzman bir hekime başvurulmalıdır.
Mide Bulantısı Nedir?
Mide bulantısı, midede kasılma hissi, kusacakmış gibi olma ve iştahsızlık ile ortaya çıkan durumdur. Hoş olmayan ve rahatsız edici bir durum olarak tanımlanmaktadır. Mide bulantısı kusma ile sonuçlanabilir ve kronik bir hal alabilir. Önlem alınmaması ise ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Mide bulantısının giderilmesi kadar neden olduğu da önemlidir. Böylece mide bulantısının kronik bir hal almasının da önüne geçilebilir.
Mide Bulantısının Nedenleri Nelerdir?
Mide bulantısı sorunu ile sık sık karşılaşıyorsanız bunun birçok farklı sebebi olabilir. Kulakta meydana gelen iltihaplanmalar, gıda zehirlenmeleri, sindirim sistemi problemleri en çok görülen mide bulantısı sebepleri arasında yer alıyor.
- Apandisit,
- Aşırı miktarda alkol alımı veya zehirlenme,
- Bağırsak tıkanıklığı,
- Baharatlı veya yüksek yağlı yiyecekler gibi bazı besinleri aşırı miktarda tüketmek mideyi rahatsız edebilir ve bulantıya neden olabilir. Bireyin alerjisi olan yiyecekleri yemesi de mide bulantısına neden olabilir.
- Bazı kanser türleri,
- Bazı kokulara karşı tepki
- Beyin sarsıntısı beyin hasarı,
- Beyin tümörü,
- Bulimia Nevroza veya diğer psikolojik hastalıklar,
- Diyabetli kişilerde görülebilen bir durum olan Gastroparezi veya yavaş mide boşalması,
- Enfeksiyon, Bakteri veya virüsler mideyi etkileyebilir ve bulantıya neden olabilir. Gıda kaynaklı bakteriler gıda zehirlenmesi olarak bilinen bir hastalığa neden olabilir. Viral enfeksiyonlar da bulantıya neden olabilir.
- Gebeliğin erken evreleri,
- İlaca bağlı kusma. İlacın içindeki yan etkilere karşı endişeleriniz varsa bu konu hakkında mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Bu bilgileri okumak ve alınan ilaçlar ile uygulanan tedaviler hakkında doktorla konuşmak, ilaçla ilgili bulantıyı en aza indirecek önlemlerin alınmasına yardımcı olabilir.
- Kalp krizi,
- Korku gibi duygusal stres anları,
- Kulak Enfeksiyonu,
- Menenjit,
- Mide ekşimesi veya gastroözofagealreflü hastalığı (GERD), yemek yerken bireyin midesinin içindekilerin özofagusundan yukarıya çıkmasına neden olabilir. Bu, bulantıya neden olan bir yanma hissi yaratır.
- Safra kesesi hastalığı,
- Ülser, yani mide içinde veya ince bağırsağın astarı üzerindeki yaralar bulantıya katkıda bulunabilir. Özellikle yemek yenildiği zaman yanma hissine ve ani bulantıya neden olabilir.
- Yoğun ağrı, bulantı semptomlarına katkıda bulunabilir. Bu, pankreatit, safra kesesi taşları veya böbrek taşlarıgibi ağrılı durumlar için geçerlidir.
- Yol tutması veya deniz tutması, bir araç ile seyahat ederken karşılaşılan engebeli bir yoldan kaynaklanabilir. Bu düzensiz hareketler beyne iletilen mesajların duyularla senkronize olmamasına, dolayısıyla bulantıya, baş dönmesine veya kusmaya yol açabilir.