İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Oruç tutarken tavuk ve hindi eti yerseniz bakın ne oluyor

Oruç tutarken tavuk ve hindi eti yerseniz bakın ne oluyor

Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında proteinden zengin besinler yer alıyor. Bunların başında da tavuk ve hindi eti de var. İçerdiği yüksek protein sayesinde tavuk ve hindi eti sadece kaslarımızı kuvvetlendirmekle kalmıyor, pek çok vitamini de vücudumuza almamızı sağlıyor. "Beyaz et kırmızı ete göre neden daha sağlıklı?", "Tavuk ve hindi etinde hangi vitaminler var?", "Tavuk ve hindi eti satın alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?", "Ramazanda tavuk yemekleri tüketmek ne kadar sağlıklı?" diye soruyorsanız işte cevabı...

Beyaz et içerdiği yüksek protein sayesinde bağışıklık sisteminin güçlü olması için en önemli besin öğelerinden biridir. Bağışıklık sisteminin en önemli oyuncularının yapıtaşını proteinler oluşturur. Beyaz et protein içeriğinin yanı sıra içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde de sağlıklı ve dengeli bir beslenme için vazgeçilemez bir besin çeşididir.


Özellikle sahur ile iftar arasındaki sürenin 14 saate vardığı bu dönemde oruç tutanları sağlıklı beslenmeden taviz vermemeleri konusunda uyaran Diyetisyen Canan Aksoy, Ramazan dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmek için iftar menülerinde protein alımının önemine dikkat çekti.



Diyetisyen Canan Aksoy, ramazan boyunca iki öğüne düşen beslenme düzeninde vücudun makro ve mikro besin öğelerini karşılayacak şekilde beslenmek gerektiğine dikkat çekerek bunun ancak az yağlı ve kaliteli protein kaynaklarının tercih edilmesiyle gerçekleşebileceğine dikkat çekti.



Tavuk ve hindi etinde kaç gram protein var? 
Beyaz et sınıfına giren hindi ve tavuk etinin protein açısından oldukça zengin kaynaklar olduğunu söyleyen Canan Aksoy, 100 gram hindi göğüs etinin yaklaşık 25 gram, 100 gram tavuk göğüs eti ise 22 gram protein içerdiğini dile getirdi.



Proteinler vücudumuzdaki tüm hücreler için yapıtaşıdır. Bu nedenle de güçlü kaslar, güçlü bir bağışıklık sistemi, büyüme- gelişme ve hücrelerimizin tamiri için yeterli ve kaliteli protein alımı çok önemlidir.



Sağlıklı beslenme önerilerinde kaliteli hayvansal protein kaynakları arasında yer alan tavuk ve hindi eti, besin öğeleri açısından değerlendirildiğinde kırmızı ete göre daha az yağ, doymuş yağ içeriyor.



Tavuk ve hindi eti rahat sindirilir mi? 
Tavuk ve hindi eti, vücut tarafından rahatlıkla sindirilip güçlü olmasını sağlarken alınan besinleri enerjiye ve vücudun ihtiyacı olan diğer öğelere çevirmede büyük önem taşıyan enzim aktivitelerini destekleyen B6 ve B12 vitaminleri açısından son derece zengin.



Öte yandan beyaz et proteinden zengin olmanın yanı sıra içerdiği demir, çinko, selenyum, B12, B6 gibi vitamin ve mineraller açısından da bağışıklık sistemimiz üzerinde etkilidir.



Demir oksijen taşıyan hemoglobinin yapısına girerek bağışıklık sistemimize katkıda bulunur.

Tavuğun özellikle göğüs kısmı daha vitaminli 
Tavuk ve hindi etinin özellikle göğüs kısmının B6 vitamininden zengin olduğuna dikkat çeken Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Çinko, beyaz kan hücrelerimizin yapısına girerek bağışıklık yanıtımızı artırır.
Selenyum, glutatyon yapısına girerek bağışıklık sistemimize katkıda bulunur. Evde izole bir hayat sürdüğümüz bu günlerde beden sağlığımız kadar, ruh sağlığımızı da korumak önemli.



Mutluluk hormonunu artırıyor 
Mutluluk hormonun artırmanın bir yolu da triptofan aminoasidinden zengin beslenmektir.
Tavuk ve hindi, özellikle hindi eti bilinen en iyi triptofan kaynağıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin pek çok bileşeni vardır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için 50’den fazla besin öğesini günlük olarak almamız gerekir."


Tavuk ve hindi eti alırken bunlara dikkat! 
Gıda güvenliği konusunda paketli ürünlerin ve bilinen markaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Aksoy “Paketlenmiş olarak satışa sunulan ürünler, bireysel temastan daha iyi korundukları için, açıkta satılanlara göre çok daha güvenlidir.
Özellikle et, tavuk ve hindi gibi ürünlerde paketlenmiş ürünleri tercih ederek eve taşınma sürecinde çapraz bulaşma riskini de ortadan kaldırmış oluyoruz.



Dondurucuda 1 ay saklanabilir ama... 
Eve getirdiğiniz ürünleri eğer kısa bir süre içerisinde tüketecekseniz buzdolabında, daha uzun bir süre sonra kullanmayı düşünüyorsanız dondurucuda saklayın. Taze tavuk ve hindi ürünleri buzdolabında son kullanma tarihlerine kadar, -18 santigrat dereceki dondurucuda ise 1 ay saklanabilir.

Tavuk eti pişirilmeden önce yıkanır mı? 
Piliç etinin pişirilmeden önce yıkanması şart değil ancak iç sıcaklığı en az 72-74 derece olacak şekilde pişirilmesi gerekir" dedi.

Yemeğin piştikten en fazla 2 saat sonra buzdolabına kaldırılması gerektiğini belirten Aksoy, ısıtırken de sadece yenecek miktarın ısıtılması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *