Prof. Dr. Murat Emiroğlu’nun Muhalif okurları için kaleme aldığı ve önemli noktala değinen yazısı şöyle:
Estetik faciası diye sunulan örneklerin sebebi ne?
Haberlere konu olan ve “estetik faciası” olarak nitelenen olayların büyük çoğunluğu hekim dahi olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamalardan kaynaklanıyor.
Kısa işlem süresi ve kolay iyileşme nedeniyle “basit” olduğu zannedilen botoks, dolgu, mezoterapi ve lazer gibi uygulamalar, alanında uzman olmayan kişiler tarafından gerçekleştirildiğinde hastanın hem güzelliğini hem de sağlığını tehdit edebiliyor. Bu işlemlerin klinik, muayenehane ve hastane gibi sağlık merkezleri dışında yapılması risk yaratıyor. Özetle estetik faciaların önüne geçmek için işlemin “kim” tarafından ve “nerede” yapıldığı soruları hayati öneme sahiptir.
Estetik işlem ve ameliyatları kimler yapabilir?
Temel olarak hekim olmayan kişilerin estetik işlemleri yapmaya yetkisi yoktur.
Örnek vermek gerekirse botoks ve dolgu uygulamalarını plastik, estetik ve rekonstrüktif cerrahlar, dermatoloji uzmanları ve bu konuda konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hekimler yapabilir. Yağ dolguları yalnızca plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılabilir. Ameliyatlar da plastik cerrahlarca gerçekleştirilebilir.
Uygun ürün ve içerik önemli
Estetik uygulama sırasında kullanılacak içeriklerin seçimi, hastaya uygun olup olmadığının belirlenmesi, tıbbi yeterlilik ve uzmanlık gerektiren bir konu. Tüm tedavi yöntemlerinde olduğu gibi estetik uygulamalarda da süreç ve kullanılacak içerikler kişiye özel olarak planlanır. İstenmeyen sonuçlara ve doku hasarlarına yol açan dolgu uygulamalarında, hastaların kendisine enjekte edilen içeriği bilmediğine şahit oluyoruz. Uygulanan ürünün özelliklerini bilmemek yaşanan soruna müdahale etme ve o içeriği dokulardan temizleme sürecini zorlaştırıyor. Bu nedenle hastaların kendilerine uygulanan içerikleri öğrenmeleri, gerekirse not almaları, istenmeyen bir durumda müdahale ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Estetik uygulamalar mutlaka sağlık kuruluşlarında yapılmalı
Hastaya zarar veren uygulamaların büyük çoğunluğu “güzellik salonu”, “güzellik merkezi” gibi isimlere sahip, “merdiven altı” diye tabir edilen işletmelerde yapılıyor. Bu tür işletmelerin hastaya tıbbi bir işlem yapmaya yetkileri olmadığı gibi oluşabilecek herhangi bir komplikasyonda gerekli müdahaleyi yapacak donanımları da yoktur. Estetik işlemler mutlaka hastane, klinik, muayenehane gibi bir sağlık kuruluşunda ve bu alanda yetki ve donanım sahibi hekimler tarafından yapılmalıdır.
Estetik işlemler uzman ve deneyimli hekimler tarafından gerçekleştirilmeli
Estetik işlemler diğer tüm tıbbi müdahaleler gibi hata kabul etmeyen uygulamalardır. Bu nedenle alanında uzman ve deneyimli hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gereken gerekir.
Bu niteliklere sahip olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamalar, “estetik faciası” olarak nitelenen sonuçların ortaya çıkmasına yol açar. Uygun ürün ve içerikler kullanılsa bile doz ayarlamalarının yanlış olması, enjeksiyonlarda milimetrik hatalar, enerji bazlı sistemlerde uygun olmayan voltajların kullanılması, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Öte yandan işlem sırasında yaşanabilecek bir komplikasyonda, hekim olmayan yetkisiz birinin gereken müdahaleyi yapması da imkansızdır.
Denetimler yeterli değil
Estetik facialar, büyük çoğunlukla sağlık kuruluşları haricindeki işletmelerde yapılan işlemlerden kaynaklanıyor. “Güzellik salonu” ya da “güzellik merkezi” olarak bilinen bu işletmelerin denetimleri de belediyeler tarafından yapılıyor. Ancak bu denetimler ve denetim sonrası yaptırımlar yeterli olmadığı için bu yerler risk saçmaya devam ediyor.
Hastalar nelere dikkat etmeli?
Hastaların, hekimlerin uzmanlıklarını ve bu alandaki deneyimlerini sorgulaması istenen sonuçların alınmasını büyük ölçüde garanti eder. Hastane, klinik ve muayenehane dışında bu konuda hizmet verdiğini iddia eden yerlerden uzak durulması gerekir.
Özellikle internet ve sosyal medyada reklam yapan, maliyetinin çok daha altında fiyatlarla bu uygulamaları gerçekleştirdiğini iddia eden kişi ve işletmelerden kaçınılması gerekir. Zaten gerçek sağlık kuruluşlarının ve hekimlerin ilgili mevzuat gereği reklam yapması ve bu yolla fiyat belirtmesi yasaktır.
Estetik işlemlerden istenen sonucun tam olarak alınması için hekim ve hasta iletişimi de oldukça önemlidir. Hastalar tam olarak ne beklediğini, hekimler de tıbbi olarak nelerin yapılabileceğini hastaya detaylı olarak anlatmalıdır.