İstanbul
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4689 %0.08
38,4130 %0.47
3.422,35 % 1,04
83.896,99 %-9.382
Ara
Muhalif. SAĞLIK Ramazan ayında beslenmede protein dengesini önemseyin

Ramazan ayında beslenmede protein dengesini önemseyin

Ramazan ayında düzenli beslenmenin önemine vurgu yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zekeriya Gür vücudun protein, sıvı ve şeker ihtiyaçlarına dair tavsiyeler veriyor.

Okunma Süresi: 3 dk

Ramazan ayının gelmesiyle düzenli ve sağlıklı beslenmeye dair merak edilen birçok soru akılları kurcalıyor. Metabolic Balance Beslenme ve Metabolizma Programı temsilcilerinden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zekeriya Gür, uygulanabilecek beslenme tavsiyelerini paylaşıyor. 

3 farklı oruç çeşidi bulunan tıp dünyasında; Metabolik, Anti-aging/detox ve rejenerasyon olarak adlandırılan oruç çeşitleri vücudun ihtiyacına göre uygulanabiliyor. Ramazan ayındaki kurallara en yakın oruç çeşidi ise Anti-aging ve detox orucu oluyor. Toksinlerin atılmasını amaçlayan bu oruç çeşidi 16-24 saat aralığında hiçbir şey yememe şeklinde uygulanıyor ve anti-aging etkisi de sağlanıyor. Ramazan orucu da bu oruç çeşidiyle sağlık anlamında benzerlik gösteriyor.

Protein dengesi önemsenmeli
Beslenme konusu yılın her döneminde büyük önem taşıyor. Ramazan’da ise tüm beslenme kuralları adeta yeniden yazılıyor. Metebolic Balance temsilcilerinden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zekeriya Gür, Ramazan’da pide ve beyaz ekmekten uzak durulmasını tavsiye ediyor. Değişen uyku düzeni ve beslenme ile protein dengesini önemsememiz gerektiğini vurgulayan Gür, oruç tutanların günlük protein ihtiyacının sahur ve iftara göre düzenlenmesinin daha uygun olacağını belirtiyor.

Sıvı ihtiyacının su ile karşılanması daha sağlıklı
Günlük yeme alışkanları dikkate alınarak kahvaltı menüsü sahurda aynı şekilde tüketilebiliyor ve öğlen yemeğinin yarı proteini de bu menüye eklenebiliyor. İftarda ise başlangıç yemeği olarak mercimek çorbası ile de protein ihtiyacının tamamlanması sağlanabiliyor. Günlük meyve ihtiyacının karşılanmasında iftardan sonra çok şekerli olmayan sulu ve lifli meyveler yenmesi tavsiye ediliyor. Ramazan boyunca en önemli beslenme ihtiyaçlarından biri de su. İnsan vücudunun günlük 2 litre su ihtiyacının iftardan sahura kadar karşılanması sağlığınızı olumlu yönde etkileyeceği belirtiliyor. Günlük sıvı ihtiyacı karşılanırken özellikle çay ve kahvenin çok tüketilmemesi bu sıvının daha çok sudan karşılanması faydalı olabiliyor.

Şekerli gıdalara dikkat edilmeli
Tatlı gıdalar tüketimi sonucunda reaktif olarak insülin salgısının arttığından, şekerin düşmesine sebep olması ve çabuk acıkma gerçekleşeceği belirtiliyor. Ramazan boyunca kalorisi yüksek glisemik yükü fazla karbonhidrattan uzak durulması gerekiyor. Vücuda solunum yoluyla su kaybettirecek aktiviteler oruç süresini zorlaştırabilir bu yüzden daha sağlıklı bir ramazan süreç için vücut yorgunluğuna dikkat etmeli.

Ramazan Ayında Metabolic Balance’tan 5 Öneri 
1.    İftar ve sahur yemeklerine protein ile başlanmalı.
2.    Beyaz ekmek yerine çavdar ekmeği tercih edilmeli.
3.    Günlük 2 litre su tüketilmeli.
4.    Mümkün olduğunca yemekler yavaş yenilmeli.
5.    Oruç su ile açılmalı.
 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *