Çok sayıda uzman, özellikle kalp hastalıklarına sahip olanların haftada en az iki defa baklagilleri tüketmesini tavsiye ediyor.
Posa açısından zengin oldukları için kalın bağırsak florasını koruyarak özellikle kolon ve rektum kanserine yakalanma riskini düşürüyorlar.
Kuru baklagillerin faydaları arasında, belki de en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmeleri.
İçerdikleri vitaminler, mineraller, demir, magnezyum ve potasyum sayesinde vücut direncinin artmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklara yakalanma riskini azaltıyorlar.
Kuru baklagiller içerdikleri kalsiyum sayesinde kemik sağlığının korunmasına yardımcı oluyorlar.
Baklagiller, sinir sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olan B6 ve B12 vitaminlerinin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit içeriyorlar. Böylece hafızanın güçlenmesine ve zihinsel performansın artmasına da yardımcı oluyorlar.
İçerdikleri lif miktarı sayesinde mideyi geç terk eden ve bağırsakların glikoz emilim hızını düşüren kuru baklagiller, kan şekerinin hızla yükselmesine engel oluyorlar.
Yüksek oranda kompleks karbonhidrat, protein ve lif içeren kuru baklagiller, uzun süreli tokluk sağlıyorlar.
Kuru baklagiller, içerdikleri suda çözünmeyen lifler sayesinde sindirim sisteminin düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyorlar.
Kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan hemoglobin üretimi için büyük önem taşıyan demir açısından zengin olan kuru baklagiller, demir eksikliği yaşama riskini azaltıyorlar.
Sindirimi zorlaştırmamak için kuru baklagillerin iyice pişirilmesi gerekiyor. Bunun için de kuru baklagilleri pişirmeden önce birkaç saat sıcak suda bekletmek ya da düdüklü tencerede pişirmek en iyi yöntemler arasında sayılıyor.
Ayrıca kuru baklagillerin sebep olabileceği gazı önlemek ve sindirimi kolaylaştırmak için kimyon, kişniş ve kekik gibi baharatlardan faydalanabilirsiniz.