İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4630 %0.07
39,5494 %0.38
3.427,01 % 0,15
91.489,28 %4.554
Ara
Muhalif. SAĞLIK Sahura kalkmadan oruç tutmak sağlık açısından riskli mi?

Sahura kalkmadan oruç tutmak sağlık açısından riskli mi?

Sahura kalkmadan oruç tutmanın vücut için negatif unsurlar barındırabileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, "Ramazan, zayıflama süreci olarak değerlendirilebiliyor. Daha az tüketmek adına iftarda yenilen ile oruç tutuluyor. Alınması gereken besinler yeterli kadar alınamıyor" ifadesini kullandı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 3 dk

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, ramazan ayında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Sahura kalkmadan oruç tutmanın sağlık açından sakıncalı olduğunu vurgulayan Kansız, ramazan ayının kilo vermek için bir fırsat görülmemesi gerektiğini belirtti. Çağatay Kansız bu ayda tüketilmesi gereken gıdalara ilişkin de bilgi verdi.

“Sağlıklı beslenmekten vazgeçmememiz gerekiyor”

Ramazanda yeterli ve dengeli beslenmekten vazgeçilmemesi gerekildiğini belirten Kansız, "Bazı kişiler yemek yiyip yatıyorlar. Bazıları ise geç saatte kalkıp yiyip, yatıyorlar. Bedenimizin dinlenmesi için ramazan ayı kıymetli. Yeterli ve dengeli beslenmekten vazgeçmemiz gerekiyor. Yeterli ve dengeli miktardaki gıdaları; vitamin ve mineraller, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar döngüsünü her öğünümüzde oluşturmamız gerekiyor. Sahura kalkmadan oruç tutmak dezavantaj oluşturuyor. Bedenimiz 16 saat açlığın üzerine hızlı bir yemek tüketimiyle iftarda yeteri kadar gıda alamıyor, besin öğesi eksiklikleri yaratıyoruz ve bedeni uzun süre bir açlığa maruz bırakmış oluyoruz. Bu durum halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısı gibi birçok sorunu beraberinde getirebilir. Ramazan sonrası da vitamin eksikliği olarak karşımıza çıkabilir" diye konuştu.

“Gıdalara tarçın ilavesi yapabilirsiniz”

Çağatay Kansız, kan şekerinin dengelenmesi ve gün boyu tok hissetmek için sahurda tüketilmesi gerekenleri sıralayarak şunları söyledi:

"İftarı akşam yemeği, sahuru da kahvaltı olarak düşündüğümüzde içerik olarak sahur kahvaltıyı andırabilir. Tokluğu sağlayacak, uykuya geçişi de kolaylaştıracak, bizi susatmayacak, besleyicilik ve lif alımını artıracak ve tatlı ihtiyacımızı da karşılayacak besinler tüketmeliyiz. Kan şekeri dengesi için az şekerli komposto, gün içerisinde tok hissetmek için sahurda 1 bardak süt, haşlanmış yumurta, az yağlı ve tuzsuz peynir yenilmelidir. Ceviz, badem, fındık, domates, salatalık, havuç, turp ve roka yemek lif alımını sağlayacak ve tokluk sağlayacaktır. Esmer ekmek, buğday ekmeği ve çavdar ekmeği tüketmek önemli. Sağlıklı bir oruç tutmak istiyorsanız, süt, ayran ve yoğurt gibi gıdalara tarçın ilavesi yapabilirsiniz. Kakao ve kahve de gün boyu şekerinizin dalgalanmasının önüne geçecektir."

Ramazan ayının zayıflama süreci olarak değerlendirildiğini ifade eden Kansız, "Daha az tüketmek adına iftarda yenilen ile oruç tutuluyor. Sahura kalmak konusunda biraz üşengeciz. İftarla oruç tutmak ve 24 saatlik süreci akşam öğünü ile geçirmek sağlıklı değil. Alınması gereken besinler yeteri kadar alınamıyor. Bunu avantaj olarak düşünenler olabilir fakat ramazanda bir öğün ile sağlıklı zayıflayamazsınız. Bedeniniz bütün besin öğelerine ihtiyaç duyuyor" diye konuştu.

Su içmek ihmal edilmemeli

Çağatay Kansız, su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini de belirterek, "Kilonuz ile 30 mililitreyi çarptığınızda içmeniz gereken su miktarını bulursunuz. 70 kilo iseniz yaklaşık 2 litre su içmeniz gerekmektedir. Ramazanda sıcak pideden vazgeçemiyoruz. 1 avuç içi kadar orta dilim pide, bir dilim ekmeğe eş değerdir. 3-4 adet hurma, 1 porsiyon meyvedir. Lifli içeriği yüksektir, tatlıdır bu yüzden ölçülü tüketmekte fayda var" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *