İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4878 %0.05
36,6775 %0.28
3.547.083 %3.467
3.074,19 -0,01
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Salgında unutulan gerçek: "HPV aşısı ücretsiz olmalı"

Salgında unutulan gerçek: "HPV aşısı ücretsiz olmalı"

Her yıl 311 bin kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Yaklaşık 100 ülkenin ulusal aşı programında HPV aşısı bulunurken Türkiye'de bu aşıyı olabilmek için ücret ödemek gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 570 bin kadına rahim ağzı (serviks) kanseri teşhisi konuluyor.

Birgün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; 311 bin kadın ise bu nedenle yaşamını yitiriyor. Bu kanser, kadınlarda en çok görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Kansere neden olan HPV virüsüyle mücadelede aşı ön plana çıkıyor.

Araştırmalara göre aşılar, HPV enfeksiyonunu, dolayısıyla rahim ağzı kanserini büyük oranda önleyebiliyor. Yaklaşık 100 ülkenin ulusal aşı programında HPV aşısı bulunuyor. Türkiye'de ise bu aşı ücretli. Toplam 3 doz uygulanan ve maliyeti 2 bin 85 lira olan aşıdan maddi imkânı olmayanlar yoksun bırakılıyor. Hayati öneme sahip olan aşının devlet tarafından karşılanması talep ediliyor.

DEVLET KARŞILAMIYOR

Tokat'ın Zile ilçesinde bulunan Emek Eczanesi’nin sahibi Cem Kılınç, devlete ‘yapması gerekenleri’ hatırlatmak için ‘aşı bursu’ kampanyası başlattı. 1 ay önce başlatılan kampanyayla tam 60 kadın aşılandı. 13 yıldır eczacılık yapan 35 yaşındaki Kılınç, dayanışmanın önemine dikkat çekerek farkındalık kampanyasının nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor:

“3 Haziran'da nöbetteyken Nâzım Hikmet’in 'Yollarım' şiirine denk geldi. Orada 'Biz insanız çok şükür, çok şükür biliriz, ilacımıza umudu katmasını yaşamak gerek diyerek ayak direyip dayatmasını. Hastalar, kardeşlerim iyileşeceksiniz…’ der. Bu dizelerde çok etkilendim ve HPV'nin devlet tarafından neden karşılanmadığı sorusu hep aklımda. O gün bir tweet attım ‘ayda bir nöbetimi de bir emekçi kadın için tutarım, HPV aşısını karşılarım’ diye. Başvuru formu hazırladım ve çok fazla mail geldi, talep oldu. Diğer eczacı arkadaşlarla paylaştım bunu. Dayanışmayı büyütelim dedik. İlk gün 5 kişi aşılandı. 1 ayda 60 kadın aşılandı. İlk dozlarını yaptık, toplam 3 doz olacaklar. Hepsini karşılıyoruz. Dayanışma bizi motive ediyor.”

Asıl hedefin aşıların ücretsiz aşı takvimine alınması olduğunu söyleyen Kılınç, “Birçok kadın maddi yetersizlik nedeniyle aşıya ulaşamıyor” diyor ve ekliyor: “Gücümüz yettiğince insanlarla dayanışarak aşılama yapıyoruz hem de devlete yapması gerekeni göstermiş oluyoruz. HPV’nin ne olduğu bilinmiyor, bilgilendirme yapılmıyor yetkililer tarafından. İnsanlar HPV virüsüyle teması olduktan bunun varlığını öğreniyorlar.”

Kılınç, koronavirüs salgınıyla birlikte aşıların öneminin 7’den 70’e herkes tarafından farkedildiğinin altını çizerek, aynı öneminin HPV virüsüyle mücadele için de verilmesi gerektiğini vurguluyor: “Bu virüsle temaslı olup da gerekli bilgilendirmeyi almamış olan ve hemen kanser olacağını düşünen bir sürü insan var. Pandemiyle birlikte aşılar çok konuşuluyor, tartışılıyor… Rahim ağzı kanseri de önlenebilir, aşısı var ama kimse bilmiyor. Aşılar bu kadar gündeme gelmişken de ilgi görebileceğini düşündük.

DAVA AÇACAĞIZ

Öte yandan Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, HPV aşısının ücretsiz karşılanmasını talep ederek SGK'ye aşıyı yaptıran kadınların ücretinin iadesi talebinde bulundu. Dernekten yapılan açıklamada, "Talebimiz reddedilirse yüzlerce kadın adına dava açacağımızı da ihtar ediyoruz. HPV aşısının ücretsiz olması eşit ve parasız sağlık hakkımızın, güvenli ve özgür bir cinsel yaşamın gereğidir" denildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *