Uyku ihtiyacımız olan en temel ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Birçok insan uyurken konuşuyor, yürüyor hatta yemek yiyor. Ancak uyanınca uykuda yaptığı hareketleri hatırlayamıyor. Uykuda yaşanan durumlar ile ilgili bir sürü problem ortaya çıkıyor. Seksomnia hastalığı da bu problemler arasında yer alıyor. Seksomnia, yani uykuda seks hastalığı, hastaların uyku sırasında cinsel birliktelik yaşaması olarak tanımlanabiliyor. Aynı zamanda hastalarda uyurken mastürbasyon yapma eğilimi de görülebiliyor. Hasta için uykuda cinsel istek duymak, kontrol edilemeyen bir problem oluyor. Seksomnia hastalığı utanılmaktan ziyade, tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık.
Seks konulu rüyalar gören bir kişi rüyasında bazı hareketleri yapıyor olabilir. Ancak seksomnianın belirtileri bundan daha farklı. Uykuda seks yapanlar; daha agresif, çekingen veya baskın da olabilir. Uyurken cinsel ilişkiye girmenin yanı sıra pelvik itme hareketleri, partneri ön sevişmeye teşvik etmek ve cinsel ilişkiyi taklit eden davranışlar da bu hastalığın belirtileri arasında sayılıyor.
Kişinin gözü açık olup ilişki sırasında boş gözle bakması da mümkün. Spontan orgazm, inilti ve seks sırasında partnere yanıt vermemek seksomnia hastalarında görülen tipik belirtiler.
SEKSOMNİA NEDENLERİ
Doktorlar bu hastalığa neden olabilecek faktörleri şu şekilde sıralamaktadır:
Uyku eksikliği
Stres
Kaygı
Yorgunluk
Rutin kullanılan ilaçlar
Alkol tüketimi
Düzensiz uyku
SEKSOMNİA TEDAVİSİ
Uykuda seks hastalığı olarak tanımlanabilen bu rahatsızlığın çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Çoğu zaman bu tedavi yöntemlerinin birkaçı bir arada uygulanmalıdır. Seksomnia genellikle uyku apnesi ya da huzursuz bacak sendromu gibi farklı uyku bozukluklarının sonucu olabilmektedir. Bu yüzden bu tarz altta yatan rahatsızlıkların tedavi edilmesiyle beraber, uykuda seks hastalığı da tedavi edilebilmektedir. Eğer hasta, uykuda seks hastalığı başlangıcından önce yeni bir ilaç kullanmaya başladıysa, bu ilaç bu rahatsızlığı tetikliyor olabilir. Dolayısıyla yeni başlanan ilacı doktor kontrolünde değiştirmek, rahatsızlığın ortadan kalkmasını sağlayabilir. Depresyon, anksiyete ve stres gibi durumlar, sexomniaya ve uyku düzensizliğine neden olabilmektedir. Bu tarz rahatsızlıklara karşı ilaçlar almak ya da psikiyatrik terapi görmek, uykuda seks hastalığının ortadan kalkmasını sağlayabilir.
Seksomnia rahatsızlığından tutuklanan Jan Luedecke
Seksomnia hastalarından bazıları zararsız olabileceği gibi bazı durumlarda yasal sorunlar ortaya çıkabiliyor. Seksomnia hastası olup davalık olan bir kişi de var.
2003 yılında Kanada’da arkadaşları ile alkol alıp eğlenen Jan Luedecke, arkadaşının evinde kanepede uyuyakalırken gece, tanımadığı bir kızla ilişkiye girmeye çalışıyor. Kızın, onu kanepeden atması ile uyanıyor ancak o, birkaç blok ötedeki ailesinin evine gidip uyumaya devam ediyor.
Kızın şikâyetçi olmasının üzerine birisini cinsel saldırıdan tutukluyorlar. Luedecke, belli belirsiz prezervatif takmaya çalıştığını hatırlayarak “O kişi ben olabilirim.” diyerek gönüllü ifade veriyor.
Luedecke, uyku sırasında hiçbir şeyi hatırlamadığını söyleyince Uyku Bozuklukları Uzmanı Dr. Colin Shapiro'ya yönlendiriliyor. Uyku kliniği laboratuvarında yapılan testler sonucunda Luedecke’nin seksomnia hastası olduğu ortaya çıkıyor ve serbest bırakılıyor.